Aș vrea să scriu despre Webstock 2017 unul sau mai multe texte, la fel de elaborate, bine structurate și frumos ilustrate ca-n anii anteriori în care am fost blogger acreditat. Însă am o dorință nestăvilită de a face o listă, chestie aparent simplă, dar a cărei tehnicitate o voi sparge din loc în loc pentru detalii mai mult sau mai puțin pozitive. Mai mult. Pentru că eu în sinea mea sunt un om mai mult pozitiv, știind că atitudinea asta e constructivă. Singurele aspecte mai puțin pozitive pe care le voi nota în lista de mai jos vor fi îmbrăcate în straie de feedback, deci le voi menționa cu gând bun, în ideea de a fi de folos pe mai departe. Deja introducerea asta e mai lungă decât trebuia să fie. Ma’ bad. Uneori vorbesc mult, știu. Declar introducerea drept încheiată. La șireturi.
Secțiunea I – Detalii
1. Primul an în care am ajuns și sala era deja plină. A fost suplimentat numărul de scaune, însă tot au fost persoane care au stat în picioare, ceea ce e oarecum o confirmare a faptului că tot mai mulți oameni vin la Webstock.
2. Deși nu sunt pișcotar de evenimente, cântăresc detaliile și chiar le compar față de cum erau în trecut. Iar aici se încadrează și plăsuța cu diferite chestii din partea unor parteneri ai evenimentului. Eu merg adesea pe minimalism și prefer să nu iau nimic de care m-aș putea împiedica pe acasă, dar plăsuța asta o iau tocmai pentru că nu are produse, ci mai mult materiale utile. Am apreciat faptul că anul acesta a fost mai mică și nebranduită – mai simplă, mai finuță. Felicitări, Vodafone, pentru schimbare! Pentru unii poate detaliile sunt neimportante. Pentru alții, ca mine, detaliile sunt cele care formează o imagine completă.
3. Am apreciat, apropo de plăsuță, existența celor două materiale informative despre Syscom Digital (echipă de marketing care mi-a lăsat o impresie foarte bună în urma evenimentului).
4. Sticker-ul cu logoul Webstock a fost și el o idee bună. O chestie mică și aparent banală, dar pe care o pot lipi pe agendă și astfel să-mi amintească până la ediția următoare de vibe-ul frumos al event-ului.
5. Agrafa Print s-a prezentat destul de frumos. Și e vorba în continuare de chestii mici, dar care lasă o impresie bună. Nu promit că o să folosesc codul pentru cele 50 de cărți de vizită, dar promit că îi țin minte și îi recomand cu drag. Se cade, în situația asta, să las link-ul, da? Agrafa.ro
6. Cei de la Livrez Dragoste își merită pe deplin sloganul – Emoție pe hârtie, magie la destinație. Mesajul din plicul meu chiar a fost o emoție. Încă mă gândesc la întrebarea scrisă frumos acolo și semnată de “Curioșii, IQOS și LivrezDragoste.ro”.
7. Tricourile oferite de Raiffeisen Bank mi s-au părut a fi o idee aproape genială, având un mic inconvenient, anume că era greu de găsit la Bursa Tricourilor mesajul preferat imprimat pe un tricou mărimea potrivită. E complicat cu mărimile. Însă, chiar și în situația aceasta, consider ideea ca fiind una îndrăzneață și foarte bună. Din 5 modele care mi-au plăcut, l-am nimerit fix pe cel pe care mi-l doream cel mai mult – Networker.
8. Mi-e greu să o spun pe asta și m-am gândit mult dacă să o fac sau nu. Pe de o parte e un lucru rușinos și aș vrea să nu-l menționez. Pe de altă parte, chiar dacă mesajul acesta va ajunge la o singură persoană din cele vizate, declar scopul lui atins (deși ideal ar fi să ajungă la mai multă lume). Mizeria pe care o lasă câțiva dintre cei prezenți în urma lor. Sub scaunul meu cineva a lăsat un pahar gol de cafea. Știu că nu avem coșuri de gunoi, nu e tocmai genul de locație în care coșurile de gunoi să fie la vedere, dar lucrurile care nu ne mai folosesc le putem lăsa de unde le-am luat sau pe una din multele măsuțe de pe hol, debarasate constant de angajații hotelului.
9. Unii reprezentanți ai brand-urilor nu sunt pregătiți să interacționeze cu bloggerii curioși de la ora 9 și un pic. Am fost cu Deby la 3 stand-uri la care a trebuit să cerem să ni se prezinte produsele și/sau serviciile. Fiind în online de 9 ani, eu știu că atunci când vine la tine un om care, dacă pleacă mulțumit de informații, poate convinge alți 5 sau 50 de oameni să-ți folosească produsele și/sau serviciile, păi se cade să fii prezentabil. Nu cere nimeni luna de pe cer, nici bunuri, doar să ni se acorde măcar 30 de secunde de informații. Atât. Informații. Am scris acest punct mai mult ca feedback, asta pentru că iubesc evenimentul Webstock și mi-aș dori ca reprezentanții brand-urilor (atenție, nu brand-urile, ci reprezentanții lor) să se implice mai mult pe partea de comunicare.
Secțiunea a II-a – Eveniment
10. Am citit pe facebook câteva păreri negative despre Webstock, în mare parte hatereală de la persoane care n-au fost în niciun an la acest eveniment. E ca și cum s-ar face review-ul a ceva ce n-a fost testat niciodată, un fel de recenzie a unei cărți necitite. Într-o notă mai pozitivă a lucrurilor, fiecare e liber să își exprime părerea față de ceva, orice ar fi acel ceva. Și e firesc ca un lucru, gen Webstock, să nu placă tuturor. Indiferent de câte persoane scriu negativ despre el, asta nu face din eveniment unul mai puțin bun.
11. Instagram Session a fost un panel de la care aveam așteptări mari și am fost mulțumită de fiecare minut petrecut acolo. Chapeau, Robert Katai, Alex Damian și Mihai Baloianu! A fost primul an în care n-am mai mers exclusiv la panels despre blogging și chiar simt că a fost o alegere foarte bună.
12. Alex Damian e mind blowing. Deși suntem prieteni pe facebook de un an, șarmul lui din viața reală e aproape palpabil, iar în combinație cu doza de cunoștințe e chiar… chiar… uite ce de cuvinte mari am folosit în doar două rânduri. Ar trebui să-l puneți pe Alex Damian pe lista oamenilor de cunoscut în viața asta. De cunoscut, de ascultat, de urmărit pe Instagram sau pe Facebook (chiar și 5 minute).
13. Hello, geometrie! Goodbye, ciorbiță! Cred că asta e lecția esențială pe care am reținut-o în ceea ce privește calitatea contului de Instagram. Iar pe subiectul acesta nu intru în detalii, că sunt multe, ci recomand să vedeți înregistrarea de aici (Track B – How to section, Sala C), eventual începând de la 0:46:19, de unde își începe Alex Damian prezentarea.
14. Mă-ntorc puțin la ce s-a întâmplat înainte de sesiunile din a doua parte a zilei și afirm, cu bucurie, că îmi place omul Matei Dima, cel pe care îl știe probabil toată țara prin intermediul proiectului BRomania. Admit, voiam să ies din sală pe bucata de timp alocată discursului lui, să pot să trec pe la standurile brand-urilor înainte de toată agitația de la pauză. Însă a zis el ceva ce a făcut click în mintea mea. Am rămas acolo, cu degetele mele mici pe mânerul ușii… pe care apucasem deja să o deschid pentru a mă strecura afară din sală. Dar am rămas acolo, am stat așa câteva secunde, după care mi-am dat seama că e o idee bună să rămân în sală și să aud tot ce are de spus. 29 septembrie 2017, ziua în care mi-am schimbat părerea despre Matei Dima. A început să-mi placă.
15. Lucian Mîndruță a punctat și el chestii care mi-au atras atenția și pe care le-am ținut minte, iar printre ele a fost ideea “Testează, vezi ce nu suportă publicul, dar nu te lua întotdeauna după el. […] Testezi un pic publicul, dar nu ești sclavul lui”. Și aș mai menționa încă una pe care a spus-o, tot scurtă, dar importantă și utilă – “Nu există să schimbați pe cineva. Ever. Nu se va întâmpla”.
16. De la conferința Finding Inspiration am învățat de la domnul Alin Preda de la MApN cât de multe se pot face în Social Media cu resurse limitate. Mi-a plăcut emoția din vocea lui, din prezentare, am simțit o autenticitate cu care ne întâlnim mai rar. Și aprecierea s-a concretizat într-un like pentru pagina de facebook a MApN România.
Secțiunea a III-a – Experiența
17. Stand-ul favorit de anul acesta a fost unul dintre cele 4 de la Syscom Digital. Ei au venit cu o grămadă de chestii, echipa fiind și foarte fresh & dornică de interacțiune. A fost un vibe aparte din partea întregii echipe, ei venind cu un ecran touch de dimensiuni mari cu activare de tip gaming, carusel foto 360 de grade cu integrare real-time în Social Media, Photobooth cu componente experiențiale și, stand-ul meu favorit, experiențe cu ochelari Virtual Reality și Display Holografic. AMAZING! Faptul că m-au cucerit atât de mult cu experiențele de la cele 4 stand-uri m-a determinat să citesc cu drag materialele informative din plăsuța primită la înregistrare (când am primit badge-ul). Recomand SyscomDigital.ro pentru next level digital consumer engagement & experiential marketing.
18. La capitolul revederi, pentru că Webstock este și despre asta, aducând în același loc bloggeri din toată țara, m-am bucurat să mă reîntâlnesc cu Luciana Corlan, Deby (Ana Precup), Nelida, Andrei Otineanu, Milica Drăgan (din echipa LiteraturaPeTocuri), dar și să stau la discuții cu oameni noi, oameni cu care interacționez în online de multă vreme, precum Rahela Petrescu (gorgeous without makeup) și Alina Lerca. Totodată, a fost o plăcere să-l cunosc și pe Bogdan Pana, unul dintre băieții din echipa The Con.
19. La capitolul poze, am făcut o mică serie de selfie-uri cu oameni grei din online-ul românesc, oameni pe care-i urmăresc cu interes, oameni a căror muncă o admir, susțin și studiez (pentru că, așa cum s-a discutat în cadrul unui panel, e important să avem oameni care să ne inspire). Vali Petcu, Marian Ionescu, Alex Damian, ba chiar s-a nimerit să-l am într-unul dintre aceste selfie-uri și pe Alexandru Negrea (nu plănuiam, ținând cont că nu puteam să fiu prezentă și la panel-ul la care era el speaker, dar chiar mă bucur că s-a întâmplat asta).
20. La capitolul discuții… situația e discutabilă 😀 . L-am stresat pe Zoso în vreo 3 reprize diferite, dar mă scuz prin faptul că mi-e drag de el ca om din online. Practic am crescut cu el în online-ul românesc, că îl citesc de 7 ani sau chiar mai mult, am pierdut șirul. Și în tot timpul ăsta am învățat câte ceva de la el și-s de părere că el are tot timpul ceva bun de dat mai departe, atât generațiilor noi de bloggeri (care omit detalii importante în ceea ce privește blogging-ul), cât și generațiilor mai vechi (care uită de unele detalii vechi și încă bune în goana după noile trenduri din social media). Apoi i-am oferit un pic de feedback lui Panduțu, care e mult mai friendly și mai simpatic decât pe net. L-am stresat puțin și pe Mariciu, dar nu foarte mult. Și am avut grijă să-i ofer lui Alex Damian feedback pentru cum a decurs Instagram Session. E cu totul altceva când poți să adaugi o voce, câteva cuvinte și o strângere de mână unei imagini pe care o știi din online. Bine, doar pe Panduțu și pe Alex Damian nu-i cunoscusem personal până acum, dar ați înțeles ideea.
21. Mi-am schimbat părerea despre Gerovital. Nu eram un fan al produselor lor, deși au ei un ser bun pentru față (cu o concentrație de 6% acid hialuronic), și m-am dus sceptică la stand-ul lor. Sceptică și curioasă să aflu ce alte chestii au lansat, dar pe care nu le voi cumpăra. Am șters din cap ideea asta după ce am testat produsele din gama Premium Care. Voi vă dați seama ce înseamnă să mă convingă un brand pe care nu-l simpatizam? Vă imaginați cam cât de bune trebuie să fie produsele alea ca să ajung să admit că tocmai le-am devenit fan și că o să cumpăr produse din gama nou lansată? That’s huge! Venind din partea mea, care-s atentă nu doar la cum lasă produsul pielea, ci mă interesează și consistența, parfumul, ambalajul ș.a.m.d. O să scriu un material separat despre toate produsele pe care le-am testat din gama nouă și care sunt cele pe care intenționez să le cumpăr.
22. Fotografiile făcute de Cristian Șuțu par să fie mereu dintr-o altă poveste, cel puțin pentru mine. Am scris și pe facebook că nu m-am considerat niciodată a fi o fată frumoasă, ci doar simpatică, dar Cristian Șuțu schimbă puțin lucrurile în privința asta. Makin’ magic.
23. Apropo de zona foto, candelabrele de la JW Marriott Grand Hotel sunt fotografiate și puse pe Instagram an de an de către bloggerii care-s în principiu la prima participare la eveniment. Pentru că am vrut să testez puțină teorie de la Instagram Session, am încercat o abordare diferită. Experiența mea a fost să mă supun simetriei pe partea de încadrare, ca mai apoi să încadrez poza în formatul pătrat clasic al Instagramului, încercând să postez același subiect, dar dintr-o altă perspectivă. Puțin calculată, puțin mai mult stângace. Ceea ce aș fi vrut, dar nu mi-a permis zoom-ul din dotare, era un close-up (deși visam în secret la un macro, dar pentru ăsta chiar e nevoie de scule bune). Mi-ar plăcea să văd la edițiile viitoare ale evenimentului, din partea cuiva căruia îi permite gadget-ul, o astfel de abordare. I’m so curious about it.
Cam astea au fost cele 23 de chestii despre Webstock 2017. Le-am scris pentru noi. Care noi? Pentru cei care n-au fost (încă) la Webstock, pentru cei care au fost la prima participare sau la a șasea, pentru cei care au reprezentat brand-urile & cei care i-au ales pe ei să le reprezinte (că e important și lucrul acesta), pentru cei care nu au treabă cu Social Media, dar poate vor să guste puțin din emoția unui eveniment atât de mare, pentru echipa care s-a ocupat de eveniment (feedback-ul e bun, mai ales când vine organizat și cu justificări pe alocuri) și pentru mine.
P.S.: Îmi asum faptul că s-ar putea să se spună că eu sunt bloggerița care se uită la tot, inclusiv la dimensiunile și modelul plăsuțelor, și contorizează postările de pe Instagram cu un anumit subiect. Îmi asum și faptul că pot fi printre puținele persoane care citesc materialele informative din plăsuța mai sus menționată. Let the hate/freedom begin.
P.P.S.: Îmi doresc și sper să pot participa și la ediții viitoare, poate nu doar în calitate de blogger, ci și ca voluntar. Webstock este un eveniment cu un vibe aparte, cu o emoție care crește pe măsură ce îmi dau seama câtă muncă presupune organizarea.
Cheers!
Mișto articol! Mersi, Ioana! 🙂
Cu mare drag! 😀
Te asteptam cu drag in echipa social media anul viitor!
Vă mulțumesc mult! ♥
Mi-as fi dorit sa ajung, din pacate n-am mai putut.
Buna Ioana,
“Rasfoiam” putin netul sa vad ce referiri apar despre noi si am descoperit review-ul tau despre Webstock si aprecierile frumoase despre activarile experiential de la eveniment si despre colegii mei de la Syscom Digital. Iti multumim mult si sper sa avem curand ocazia sa ne si cunoastem 🙂
Maia
Bună ziua,
Vă mulțumesc și eu pentru experiențele frumoase pe care am avut ocazia să le testez la stand-urile Syscom Digital. Totodată, și oamenii pe care i-ați ales să reprezinte brand-ul au fost o alegere foarte bună, fiind extrem de bine pregătiți, dar având totodată și o atitudine prietenoasă.
Cu apreciere,
Ioana Radu
Eu nu am fost la webstock pana acum, desi uite, am facut si eu atatia ani de online. In decursul anilor au fost tot felul de chestii care m-au impiedicat, mai precis programul, in prim-plan. Anul asta… o lipsa de interes. Acum, sa vedem la anul ce-o mai fi. sper sa ajung si eu sa sa vad live ce se intampla acolo. si sper sa raman cu o experienta pozitiva!
Daca n-ai putut ajunge si nici n-ai putut urmari evenimentul live pe net, sa stii ca poti verifica inregistrarile. Chiar si eu ma uit la inregistrari, asta pentru ca in a doua jumatate a zilei conferintele se desfasoara in paralel si este evident ca nu pot fi prezenta in toate cele 3 sali :D. Asa ca urmaresc inregistrarile in zilele de dupa eveniment si recomand cu mare drag si altor oameni sa faca asta. Chiar daca suntem in online de multi ani, lucrurile se schimba constant in mediul acesta, iar la Webstock aflam chestii care ne pot ajuta sa ne adaptam schimbarilor, dar si multe alte informatii utile.