Chiar dacă, teoretic, ca oameni suntem toți construiți la fel, sunt și câteva detalii care ne deosebesc între noi. Aceste detalii sunt în funcție de vârstă, alteori în funcție de locul în care ne-am născut în lumea asta, iar în unele cazuri țin de sex. Între femei și bărbați, în ceea ce privește construcția, una dintre diferențe constă în rata mai crescută de a dezvolta anumite afecțiuni. Azi mi-am propus să scriu despre 3 astfel de afecțiuni, care se instalează mai des în organismul persoanelor de sex feminin. Motivele pentru care ele afectează mai des femeile decât bărbații sunt fie de natură psihologică, fie anatomică.
1. Cistita
Această afecțiune este o inflamație a vezicii urinare și poate fi bacteriană (în cele mai multe cazuri) sau neinfecțioasă (mai rar). Nu este o afecțiune gravă și uneori chiar trece de la sine, însă este în mod cert o afecțiune neplăcută, incomodă, în cele mai multe cazuri chiar dureroasă. Cea mai frecventă cauză a cistitei sunt bacteriile, adesea fiind vorba de bacterii de la niveul pielii, inofensive în mod normal. Aceste bacterii ajung în uretră și mărșăluiesc spre vezica urinară unde, dacă reușesc să ajungă, se înmulțesc și provoacă această afecțiune. Cistita apare mai des la femei pentru că, anatomic vorbind, uretra este mai scurtă la ele decât la bărbați, prin urmare bacteriile au o distanță mai scurtă de parcurs până la vezica urinară.
2. Bulimia
Mi se pare mult mai greu să abordez subiectul acesta al bulimiei decât alte afecțiuni, deoarece bulimia apare pe fond psihologic și lucrurile sunt cumva mai sensibile – de tratat, dar și de explicat. Bulimia înseamnă a mânca mai mult decât are organismul nevoie și apoi a simți o senzație de vinovăție care se manifestă prin vărsături, administrare de laxative sau diuretice, diete drastice sau exerciții excesive. Această afecțiune apare mai des la femei decât la bărbați deoarece pe ele se pune o presiune mai mare, în societate, de a arăta bine din punct de vedere fizic. Totodată, femeile suferă mai des de dezechilibre hormonale și ajung cumva în cercul vicios al bulimiei. Trebuie să înțelegem că bulimia este o AFECȚIUNE și e nevoie de ajutor din partea medicilor competenți pentru a o putea ține sub control și eventual a o trata.
3. Osteoporoza
Cea mai frecventă afecțiune metabolică localizată la nivelul țesutului osos, osteoporoza, afectează mai des femeile decât bărbații. Această afecțiune se poate instala la orice vârstă, dar adesea la persoanele peste 35-40 de ani, când densitatea osoasă începe să scadă. Practic, interiorul oaselor noastre este format din niște celule care, asemeni părului care cade și se regenerează, pentru că acesta este ciclul lui normal de viață, ele mor și se nasc altele în locul lor. Numai că după o anumită vârstă aceste celule din interiorul oaselor se regenerează mai lent. Așa se poate instala osteoporoza, prin slăbirea mare a densității interiorului oaselor. Aportul scăzut de calciu se numără printre cauzele osteoporozei. Iată, deci, de ce alimentația sănătoasă este importantă.
Se vorbește în general mult despre importanța alimentației sănătoase pe tot parcursul vieții, însă uneori o luăm în glumă și ni se pare suficient că trecem de la o zi la alta ținând în frâu o mulțime de probleme și griji cotidiene. Însă una dintre grijile de bază ar trebui să fie organismul nostru. Să fim mai atenți la ceea ce mâncăm și la cât mâncăm, să-i oferim organismului vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru a nu ne chinui, mai devreme sau mai târziu, cu vreo afecțiune dureroasă sau grea din alte puncte de vedere.
Aveți grijă de voi!
Vă îmbrățișez!