Înainte să îl adopt pe Micu, motanul meu, erau o mulțime de informații despre pisici pe care nu le știam. Treptat, mergând la veterinar, am aflat că pisicile nu sunt chiar atât de zen și nepăsătoare cum e o preconcepție veche, ci ele chiar sunt animale care se stresează mult și chiar pot suferi de multe boli din cauza stresului. Totodată, erau multe lucruri pe care nu le știam nici despre alimentația lor, iar astăzi mi-am propus să mă concentrez pe tema aceasta, să scriu despre mâncare pentru pisici, pentru că, cine știe, poate sunt persoane cărora le vor prinde bine informațiile, mai ales dacă au o felină de puțin timp.
1. Cantitatea de mâncare/zi se oferă în funcție de vârstă
Ca multe alte persoane, credeam că o pisică iubită și îngrijită este una căreia nu-i lipsește niciodată mâncarea din castron. Astfel, mă asiguram mereu că motanul meu are suficientă mâncare, să nu cumva să îi fie foame și să fie bolul gol. Într-o vreme a început să îi fie rău și am ajuns cu el la veterinar pentru că nu știam ce să îi fac. Așa am descoperit că îl hrăneam prea mult. Ba chiar am dramatizat un pic, mi se părea că îi va fi greu să mănânce doar o anumită cantitate de mâncare pe zi, ca și cum ar fi la regim. Dar am respectat indicațiile medicului veterinar și de atunci pisoiul s-a simțit foarte bine, astfel că n-am mai încălcat regula cantității potrivite de mancare pisici.
Cel mai simplu este să vă uitați pe cutia sau punga cu hrană uscată, versus plicul sau conserva cu hrană umedă, astfel încât să vedeți cantitatea recomandată. În primul an de viață cantitățile de hrană uscată/zi sunt acestea: 25-75gr pentru pisici cu vârsta 6-12 săptămâni; 45-100gr pentru pisici cu vârsta 12-26 săptămâni; 100-50gr pentru pisici cu vârsta 26-52 săptămâni. Cantitatea de mâncare pentru pisici scade la finalul primului an de viață pentru că ea trece de la junior la adult, deci îi scade și energia și nu mai are nevoie de un aport la fel de mare de nutrienți.
2. Tipul de mâncare pentru pisici se oferă conform grupei de vârstă
Junior, Adult, Senior. Pentru că arată aproape la fel, suntem tentați să credem că e aceeași hrană în pungi diferite. Am trecut și eu prin etapa asta, eram de părere că hrana pentru juniori e diferită doar ca mărime, ca să nu se înece pisoii mici :D. Lucrurile sunt mult mai complexe de fapt. Hrana pentru juniori, adică grupa de vârstă 1-12 luni, este concepută astfel încât să îi ajute să se dezvolte sănătos și în același timp să facă față aportului lor de energie. Asta înseamnă că hrana pentru juniori e bogată în nutrienți.
Când pisicile ating vârsta de un an, fie că sunt femele sau masculi, se consideră că au devenit adulte și nivelul lor de energie scade / se reglează. Pentru că ele nu mai sunt la fel de active, și hrana trebuie adaptată, astfel se trece la mâncare pentru pisici care să aibă inscripționat “Adult” pe ambalaj. O alimentație prea bogată în nutrienți le poate favoriza creșterea în greutate, care duce la obezitate, o boală care la rândul ei favorizează apariția altor probleme de sănătate. Apoi, în jurul vârstei de 7 ani, hrana pisicilor se schimbă cu cea pentru grupa de vârstă “Senior”. De ce? Pentru că după această vârstă sistemul lor digestiv devine mai sensibil, astfel că hrana trebuie adaptată.
3. Pisicile sterilizate trebuie hrănite cu hrană specială
Îmi dau seama cât de sceptică am fost eu în fața fiecărei noi informații, iar acum prefer să vă dau multe detalii la fiecare în parte pentru că și voi, ca și mine, poate vă puneți aceleași întrebări pe care mi le puneam eu. De ce trebuie cumpărată mâncare pentru pisici sterile? Cea normală de ce nu mai e bună? Ei bine, răspunsurile aici sunt simple. Pisicile, fie că sunt femele sau masculi, își pierd din aportul de energie după procesul de sterilizare. Asta înseamnă că au nevoie de o alimentație care să fie adaptată acestei schimbări, pentru că o hrană prea bogată în nutrienți le poate îngrășa mult și pot dezvolta în timp diferite probleme de sănătate. Eu știu că obezitatea la pisici e o boală gravă, era chiar și o emisiune dedicată acestei probleme (My Big Fat Pet Makeover), și mă sperie gândul ca motanul meu să ia prea mult în greutate. Astfel, înțeleg importanța mâncării de pisici special concepută pentru cele sterile. Conține fix nutrienții necesari unei pisici sterile, astfel încât să fie sănătoasă.
În fond, pentru îmbunătățirea sănătății și prevenirea mai multor probleme au apărut atât de multe tipuri de mâncare pentru pisici. Iar lucrul acesta nu poate decât să ne bucure. Nu este o chestiune de marketing, pentru că prețurile sunt similare pentru tipuri diferite de hrană în cadrul fiecărui brand producător, fapt pe care îl puteți verifica în orice pet shop online. Rămâne însă la latitudinea noastră, eventual și preferințele pisicilor, ce brand de mâncare cumpărăm. Important e însă ca hrana să fie adaptată vârstei, să o porționăm corect în fiecare zi și să se potrivească nevoilor speciale acolo unde este cazul.
Paw paw!
Mulțumim pentru informații,este adorabil.