Vorbim între noi, ba când ne vedem la un pahar de vorbă, ba când apucăm să ne scriem online, despre multe lucruri de zi cu zi. Una dintre dilemele celor care n-avem timp, când ajungem seara acasă, se rezumă la “ce să mai gătesc?“. Parcă nu ne mai surâde nicio rețetă din cele pe care le știm deja, parcă nu ne face cu ochiul mai nimic când mergem în supermarket, nu poftim nici la ingrediente pe care le-am folosit de multe ori și nici la unele pe care nu le-am încercat încă. Însă există un “dar”. Dar ce-ar fi să folosim ingrediente pe care deja le iubim, însă gătindu-le în alte moduri decât cele pe care le-am gustat deja?
De exemplu orezul.
E cineva care să nu fi mâncat vreodată în viață orez? Este unul dintre ingredientele care au stat la baza preparatelor din viețile noastre încă de mici copii. Sub formă de pilaf sau în sarmale, simplu sau în ardei umpluți, cu legume sau cu pește, în ciorbe sau în diferite alte preparate. Orezul de care pare că ne-am plictisit, dar la care poftim când vine vorba de bucătăria chinezească de exemplu. Ei, cum e? Am stârnit un pic de poftă?
Iată 5 feluri în care putem găti orezul:
1. Orez cu vin alb sec
Preparatele românești sunt de obicei bogate. Bogate în legume și mirodenii. Însă uneori uităm că unele ingrediente sunt gustoase și dacă le gătim simplist, de exemplu orez simplu cu vin alb sec. O ceapă, ulei și sare. Secretul este alegerea vinului, să fie unul aromat, astfel încât orezul să poată prelua gustul lui și să ne putem bucura de un preparat simplu, rapid și gustos.
2. Orez chinezesc
Cu legume. Sau cu legume și pui. Sau cu legume și vită. Sau cu fructe de mare. Ideea este că indiferent de preferințele fiecăruia dintre noi, orezul chinezesc are aroma lui specifică, aromă care se trage din faptul că se gătește cu sos de soia (care poate chiar să țină loc de sare). Nu e mare inginerie, există în comerț chiar și amestec chinezesc de legume (congelat sau la borcan) care poate fi pus peste orez, adăugat sos de soia și Bon appétit. Personal prefer să adaug și sos de chilli dulce.
3. Orez cu curry
Mergem de la bucătăria chinezească la cea indiană. Curry este un condiment pe care nu multe persoane îl agrează, dar dacă vă place atunci e de încercat o rețetă de orez cu curry. Ba chiar și la un restaurant arăbesc am avut ocazia să încerc orez cu curry și carne de miel, deși ei nu-s vestiți pentru acest condiment.
4. Orez cu zahăr caramelizat și vinete prăjite
Pentru o scurtă perioadă din viață am lucrat în Anglia la un restaurant arăbesc. Au multe rețete delicioase arabii, dar Maklube era pentru mine cea mai bună. Maklube este un orez în care se pune zahăr caramelizat (avem și noi o rețetă similară, cea de orez cu prune la care se folosește, la fel, zahărul caramelizat). Pentru un plus de aromă se pun deasupra felii de vinete prăjite foarte bine. Rețeta nu are foarte multe ingrediente, însă trebuie dozate bine condimentele, iar arabii foloseau “7 spices” pentru a da un gust special la Maklube. Pe la noi n-am văzut “7 spices” prin supermarket-uri, dar sunt multe persoane care apelează la prietenii din străinătate pentru aceste pliculețe cu condimente (la modul “Îmi aduci și mie ceva când vii în țară? 😀 “).
5. Pilaf de orez cu praz
Găsisem la un moment dat pe net mai multe tipuri de rețete de orez cu praz și am înțeles că această combinație ar avea origini turcești. De fel eu nu sunt fană a prazului, însă preparatul acesta e de încercat. Simplu, ieftin, de toamnă-iarnă, iar ca bonus e diferit față de ce gătim de obicei.
Sper că v-am stârnit curiozitatea cu cel puțin o rețetă cu orez de mai sus.
O săptămână cât mai frumoasă! ?