Știm cu toții una alta despre diabet. Știm și câteva persoane care au această boală, dar reducem adesea totul doar la faptul că ei nu pot consuma zahăr. De fapt lucrurile sunt mult mai complexe de atât. De ce nu pot consuma ei zahăr? Ce se întâmplă în organismul lor? Cât de greu este a avea diabet într-o societate plină de pofticioși și de reclame de ne fac pe mulți să înghițim în sec… Din când în când, în prezentul acesta agitat și neprietenos, e bine să lăsăm deoparte ceea ce avem de făcut și să îi înțelegem mai bine pe cei din jurul nostru, astfel încât să fim capabili să facem echipe mai bune și să avem împreună rezultate mai bune – atât profesional, cât și în afara serviciului.
Pentru noi, care nu avem diabet, poate părea o nimica toată să acordăm un pic de atenție celor care au această boală, să îi ascultăm, să îi înțelegem și să le fim alături la nevoie. Așa m-am gândit să fac o mică listă cu 5 lucruri de știut despre diabet. M-am documentat și notez azi toate chestiile acestea din dorința de a fi mai înțelegători cu cei al căror organism suferă de această afecțiune a sistemului endocrin.
1. Istoricul medical al familiei contează!
Dacă avem rude apropiate care au diabet de tip 2, există un risc crescut ca noi, pe parcursul vieții, să avem această afecțiune. Conform site-ului Besmax, dacă ambii părinți sunt bolnavi de diabet, probabilitatea poate ajunge până la 80%. Totuși nu e rost de panică, pentru că și restul de 20% este un procent la care putem spera, mai ales dacă avem cât de cât un stil de viață sănătos.
2. La început, diagetul zaharat nu are simptome
Se spune că foarte rar diabetul este diagnosticat în faza de început, asta pentru că nu are simptome, iar când ele încep să apară sunt unele destul de comune – precum oboseală și sete, iar uneori dorința nestăpânită de a mânca (dar, pentru că suntem un neam pofticios, e greu să ne dăm seama dacă e doar poftă sau este într-adevăr un simptom). În faze mai avansate diabetul se manifestă prin simptome precum vindecarea foarte lentă a rănilor, infecții frecvente, vedere încețoșată și altele. Să nu pierdem din vedere faptul că, deși noi nu avem diabet, avem însă rude și prieteni care se confruntă cu asta și uneori (de multe ori) nu le este ușor. Putem fi mai înțelegători cu ei.
3. Diabetul nu înseamnă doar abținerea de la dulciuri
Zahărul se găsește și în alimente simple, precum pâine, fructe proaspete sau sub orice altă formă (bananele și merele, de exemplu, au un conținut crescut de zahăr), dar și în produse lactate. Dacă pentru mulți dintre noi este greu să avem un stil de viață sănătos, pentru cei care au diabet e cu atât mai greu. Cred că majoritatea sunt nevoiți să cântărească și să calculeze tot ce mănâncă în fiecare zi, astfel încât să nu depășească x% consum de zahăr.
4. Nu e de glumă cu diabetul!
Uneori diabetul duce la necesitatea amputării unui membru inferior. Atât de dur este uneori. Complicația poartă denumirea “piciorul diabetic” și apare pe fondul amorțirii unor zone, apariția ulcerațiilor, infecții frecvente și distrugerea progresivă a oaselor și articulațiilor, așa cum reiese de pe site-ul besmax. Asta e una din chestiile care mă înfioară când e vorba de diabet, faptul că poate afecta mobilitatea și uneori poate duce la amputarea unui picior. Într-o țară care nu e interesată de cei în scaun cu rotile, de cei cu probleme de mobilitate, vestea asta e cu atât mai grea.
5. Diabetul poate duce la pierderea vederii
Altă veste neplăcută în ceea ce privește diabetul este că uneori el duce la pierderea vederii. Retinopatia diabetică este afecțiunea care se instalează și care, netratată, poate avea acest efect asupra vederii.
Personal consider că ar trebui să ne informăm mai mult cu privire la ce se întâmplă în jurul nostru și lucrurile prin care trec oamenii din jurul nostru. Cu atât mai mult cu cât trăim într-o țară care îngreunează lucrurile prin a fi nepăsătoare la tot felul de probleme.
Putem fi mai îngăduitori. Putem ajuta un pic mai mult. Putem fi alături de cei din jurul nostru, fie doar prin a-i susține să-și împlinească unele dorințe, aspirații, ambiții.
Cheers! To all of us!