Ca să ne înţelegem de la început, eu niciodată n-am fost cu Halloween-ul. Am fost un fel de Grinch al acestei sărbători de sfârşit de Octombrie. Bine, în general am fost grumpy cu tot ceea ce însemna tradiţie care nu ne aparţine nouă, românilor. Însă am ajuns în punctul acela în care nu mai iau lucrurile atât de „în serios” şi îmi dau voie să profit de orice tradiţie ce are ca scop buna dispoziţie. La ce folos atâta ură pentru un Halloween care ar putea chiar să mă facă să zâmbesc? La ce folos?
În plus, mă pot folosi de scuza cu Halloween pentru organizarea unei petreceri tematice. Sau nu chiar petrecere, dar măcar o seară cu fetele la mine acasă. Chiar tânjesc după aşa ceva. Un fel de pijama party, doar că pun la cale câteva chestii simpatice de decor şi câteva gustări la fel de simpatice – dar cu tentă înspăimântătoare.
Încă o chestie, apropo de Halloween şi faptul că l-am urât atât de tare până acum. Dacă vrei să fii altcineva pentru o zi, acesta e momentul potrivit. Do your best! 😉
Acestea fiind spuse, hai să-ţi arăt câteva chestii de decor la care aş recurge, plus gustări şi alte chestii. Let’s see…
1. Decoraţiuni pentru Halloween
Având în vedere că vorbim de propria locuinţă, n-aş vrea să recurg la pânză de păianjen artificială, geamuri vopsite şi prostii de care să mă împiedic ori pe care să le atârn de tavan şi să fie way too cheesy pentru mine. Aşa că am ales nişte decoraţiuni interesante, decoraţiuni care pot fi folosite şi după trecerea Halloween-ului, deci sunt nişte mici investiţii făcute cu cap.
În primul rând avem Bleeding Halloween Candles propuse de cei de la Popsugar. E o idee super uşoară de pus în practică. Se iau câteva lumânări albe şi una roşie, iar lumânarea roşie se aprinde şi se scurge ceara topită pe lumânările albe. Să nu uităm să punem o muşama sau un carton sub ele, ca nu cumva să murdărim biroul în procesul de creare :D.
A doua idee tot din categoria cu decoraţiuni pe bază de lumânări o reprezintă borcanele îmbrăcate în pansament, pe care lipim ochi (ori îi facem din cercuri de hârtie albă şi neagră, ori îi cumpărăm dintr-un magazin chinezesc). În borcane punem lumânări. E o idee ieftină, dar simpatică. Dacă ai copil, poţi meşteri împreună cu el la acest tip de decoraţiune.
Această idee am găsit-o la JSonline – aici – articol în care puteţi găsi alte 19 idei pentru Halloween.
Pentru că îmi plac foarte mult decoraţiunile sub formă de lumânări, am mai găsit alte două idei în acest sens. De data aceasta e vorba de ceva mai stilat, cu dantelă neagră, panglică albă, şirag de mărgele sau chiar nişte lănţişoare stylish. Prima idee constă în borcane îmbrăcate în dantelă neagră şi cu diverse aplicaţii pe ele (le ornăm cu broşe sau alte chestii pe care le avem prin casă ori pe care suntem dispuse să le cumpărăm), iar a doua idee presupune cumpărarea unor pahare cu lumânări şi îmbrăcarea lor în dantelă neagră. A doua mi se pare mult mai uşor de pus în practică.
O altă idee simpatică şi cu stil mi s-a părut a fi cea descoperită la ToneOnToneAntiques. Ideile din articolul respectiv sunt decoraţiuni pentru toamnă, însă cea din imaginea de mai jos, cu dovlecii albi, mi s-a părut potrivită şi pentru Halloween. Cu atât mai mult dacă vorbim de propria locuinţă şi decorarea acesteia cu bun gust. Ideea nu este costisitoare. Avem nevoie doar de dovleci albi, flori albe (orice flori albe) şi lumânări albe. Decoraţiunile albe se potrivesc oricărei locuinţe şi au şi un aer aparte. Eu cred că aş pune şi nişte sclipici pe dovlecii respectivi 😀
2. Desert pentru Halloween
Yum Yumm!! Ştiu că trebuia să încep cu mâncarea şi să prezint abia apoi desertul, dar sunt o pofticioasă şi nu mă pot abţine să nu îţi arăt minunăţiile dulci pe care le-am descoperit. Numai bune de pus în practică pentru Halloween 😀
În primul rând am găsit nişte biscuiţi după chipul şi asemănarea poveştilor care s-au născut în Transilvania – adică biscuiţi din neamul lui Dracula :)). Putem folosi orice reţetă de biscuiţi sau turtă dulce, după care îi ornăm cu ciocolată topită sau cu orice altceva ne trece prin minte. Dacă punem scorţişoară în compoziţie, vor fi numai buni de ronţăit pe tot parcursul serii. Scorţişoara este foarte bună pentru digestie.
O altă idee este să cumpărăm biscuiţi cu cremă şi să-i glazurăm cu un strat fin de ciocolată albă, iar apoi să-i ornăm ca în imaginea de mai jos. Personal nu aş alege biscuiţi oreo, ei fiind deja mult prea dulci. Aş opta pentru nişte biscuiţi mai simpli, astfel încât să nu fie greţos de dulci după ce îi glazurez cu ciocolată.
Pentru că nu toată lumea mănâncă dulciuri sau poate nu toată lumea are poftă de ceva dulce fix în seara de Halloween, am găsit soluţia potrivită! Mandarine desenate cu marker-ul sub forma unor dovleci de Halloween… în miniatură 😀 Putem desena câteva mandarine şi le punem într-un bol. Nu e problemă dacă mai rămân şi pentru a doua zi. Dacă nu-ţi place ideea de a avea chestii de Halloween şi în ziua următoare, le poţi transforma imediat în fresh de mandarine (şi oricum ai nevoie de multicele pentru acest proces).
Dar ce ne facem dacă avem cu adevărat poftă de ceva dulce preparat în casă? Ceva cu… dovleac? Foarte Halloween, dar şi extrem de delicios. Am găsit o reţetă pentru care nu trebuie să fim cele mai iscusite gospodine ca să ne iasă. Prăjitura se numeşte Pumpkin Pekan Cobbler şi e un fel de prăjitură cu lavă (lava cake), dar care nu are ciocolată, ci este pe bază de dovleac. Este super uşor de făcut, pe ideea că într-un bol se amestecă toate ingredientele uscate, iar în alt bol restul ingredientelor. Apoi se amestecă cele două compoziţii şi se pun în tavă. Se presară zahăr, nuci şi apă fierbinte şi… la cuptor cu tava! Găsiţi aici reţeta şi multe fotografii:
http://www.laurenslatest.com/pumpkin-pecan-cobbler/
3. Felul principal din seara de Halloween
Aici am găsit o reţetă pe gustul meu – ardei umpluţi cu pui şi legume. Reţeta este sănătoasă, uşoară şi, hey!, bună inclusiv pentru invitaţii care sunt la dietă! 😉 Se iau ardei graşi portocalii şi se scobesc sub forma unor dovleci (ca în imaginea de mai jos). Reţeta am găsit-o pe EverydayJenny.com, însă am adaptat-o puţin gusturilor mele şi am făcut-o şi mai uşor de preparat. Eu aş umple ardeii cu pui de la rotisor tăiat bucăţele mici + mix de legume congelate. Şi iese o reţetă foarte gustoasă, conţinând proteine şi vitamine (carne şi legume). Suplimentar poate fi adăugată şi brânză rasă. Sau caşcaval. Pentru cei care au preferinţe, pot fi făcute două boluri, unul cu brânză rasă/cubuleţe, altul cu caşcaval, iar invitaţii vor opta pentru ceea ce le place mai mult.
Se găsesc multe alte reţete de Halloween pe Pinterest, însă multe am observat că sunt cu cremwursti, aliment cu care eu nu sunt de acord. Oricum, nu e o tragedie dacă avem mâncare obişnuită şi rămâne doar desertul cu tematica de Halloween.
4. Ce bem de Halloween? ^_^
Doar nu uitam fix partea asta? Dincolo de sticlele de vin şi de bere cu care te-ai aprovizionat deja pentru invitaţii clasici, poţi opta şi pentru o „licoare” în ton cu acestă tradiţie. În acest sens am găsit la FarmWifeDrinks.com o reţetă de crock pot pumpkin spice latte. Sunt de părere că se găsesc multe alte reţete pe net, mai uşoare de atât, deci dacă eşti mai neîndemânatică (aşa cum sunt eu) probabil vei cotrobăi prin tot internetul după o reţetă mai uşoară. Yummy yum!
5. Trick or treat?
O chestie specifică acestei tradiţii de sfârşit de Octombrie este colindatul din casă în casă. Colindătorii întreabă „trick or treat?”, iar ca răspuns ori sunt speriaţi (trick) ori recompensaţi cu ceva dulce (treat). Mie mi-ar plăcea să le ofer invitaţilor mei, la plecare, după o seară petrecută împreună la mine acasă, ceva dulce. De dragul tradiţiei în sine. Mini ciocolăţele şi alte chestii yummy, toate ambalate în pungi mici de hârtie, precum cele din imaginea de mai jos. Dacă vreţi să aruncaţi un ochi la cum se realizează, găsiţi aici indicaţiile necesare.
Happy Halloween! Boo!
Faza cu dovlecii albi o s-o fac si eu anul viitor, dar intr-o interpretare personala. Erau planuiti pentru weekendul in care am fost la Nisa, pe vremea cand nu stiam ca voi merge la Nisa :))))
Stim deja cat de frumoasa a fost vacanta respectiva. Dovlecii mai pot astepta 😀 ^_^
bine ca nu ai pus si reteta de degete de vrajitoare, pe care am vazut-o peste tot in ultimele zile! Cu riscul de a parea o baba ramolita, eu spun NU din toata inima acestei sarbatori. Nu ma atrage cu nimic ideea de Halloween.
Asa am fost si eu pana de curand, de aceea am simtit nevoia sa mentionez chiar din introducere acest aspect. Acum, ca mi-a trecut, chiar ma bucur ca nu m-a tinut mai mult si ca ma pot bucura de traditie :D.
Same here, Cristina! 😀 N-am sarbatorit niciodata Halloween-ul si nici nu cred c-o sa ma incante vreodata sa fac asta, pentru ca nu gasesc nimic interesant in a te costuma si machia atat de macabru. :))
Să mă costumez încă sunt indecisă… Dar aş decora un pic casa şi aş ronţăi cu câteva fete nişte chestii mai mult simpatice şi mai puţin înspăimântătoare 😀 nişte biscuiţi pui de Dracula nu vrei şi tu? ^_^
Candelele şi prăjiturile îmi plac, însă de alte mărunţisuri nu mă ocup. 😀 Mi se pare o sărbătoare nefiind o sărbătoare, de fapt, nu mă atrage deloc. 😛
Dupa cum vezi, nici eu nu prea ma bag la chestii prea complicate sau care sa necesite ulterior spatiu de depozitare (ori, mai rau, sa stau doua zile sa strang zeci de decoratiuni & stuff). Keepin’ it low 😀