Chiar dacă astea sunt ultimele zile ale lunii februarie, adică din punct de vedere calendaristic se încheie iarna, trebuie să ai în continuare grijă de imunitatea ta. Organismul este slăbit după anotimpul rece și în continuare ești predispus(ă) la răceli și gripe, despre care știm cu toții că sunt neplăcute și uneori chiar e nevoie să punem pauză pentru a ne reveni complet, iar după câteva zile să reluăm cursul normal al vieții.
Dacă ai ajuns la acest articol înseamnă că te preocupă starea ta de bine și vrei să ai un organism puternic și să te poți bucura de primăvară la maxim. Fie că plănuiești niște plimbări scurte cu cei dragi sau chiar o vacanță de vreo săptămână peste hotare, cheia pentru a te simți bine și a te bucura este sănătatea.
Iată 8 moduri prin care să-ți întărești imunitatea (iar unele dintre ele le poți aplica pe termen lung, ba chiar să devină rutină):
1. Hidratează-te suficient
Fă-ți un obicei din a bea apă. Dacă nu obișnuiești să consumi apă, poți începe prin a bea cantități mici, de exemplu un pahar cu apă la fiecare două ore. Ba chiar e indicat să bei din când în când și apă minerală, pentru că mineralele din apa respectivă îți vor ajuta organismul să se echilibreze.
2. Ia vitamine
Fie că optezi pentru un complex de vitamine, fie că alegi un supliment mai simplu precum vitamina C, oferă-i organismului tău un surplus față de alimentația pe care o ai. Dacă nu-ți place să înghiți pastile te înțeleg perfect, astfel că îți recomand vitaminele sub formă de jeleuri (eu luam de la farmacie niște vitamine pentru copii în formă de ursuleți) sau pe cele masticabile (precum vitamina C pe care o poți mesteca).
3. Mergi la sală
A merge la sală nu înseamnă a alerga pe bandă, pentru că dacă nu-ți face plăcere să alergi poți sări peste acest pas. Împrietenește-te cu ganterele și cu aparatele de fitness, pentru că ele îți vor întări musculatura și organismul tău nu doar că se va simți mai puternic, ci VA FI mai puternic! În plus, fitness-ul nu are efecte secundare :D, iar lista de beneficii este destul de lungă. Do it for yourself!
4. Ia suplimente pentru întărirea imunității
Dacă tocmai ai scăpat de o răceală sau o gripă, ai nevoie de suplimente alimentare care să lucreze fix pentru creșterea imunității, pentru restabilirea echilibrului în organismul tău. Eu optez uneori pentru cele concepute pentru copii, deoarece mi se pare că au mai puține efecte secundare, sunt mai blânde cu organismul. În acest sens poți încerca Imunice 30 plicuri, care are printre ingrediente vitamina C, gluconat de zinc și vitamina D3. Plus gust de căpșuni ;).
5. Plimbă-te în aer liber
Aerul proaspăt îi face bine organismului. Sistemul respirator va fi mai puternic, ba chiar întregul tău corp se va simți mai bine, deoarece plimbatul este o activitate fizică, pune sângele în mișcare, oxigenează natural tot corpul și face bine inclusiv inimii și creierului. Recomandat este să te plimbi prin zone în care sunt copaci, parcuri (în oraș) sau păduri (în drumeții prin zone cu marcaje), pentru că acolo unde sunt copaci este o concentrație mai mare de oxigen.
6. Asigură-te că respiri fără probleme
Dacă ai dificultăți de respirație, indiferent că tocmai ai scăpat de o răceală sau te știi cu alergii (primăvara e inamicul tău, I know), fă ceva pentru a remedia această situație. Pentru că o respirație deficitară îți poate slăbi organismul. Discută cu medicul tău de familie despre Quixx spray nazal și/sau alte modalități prin care să scapi de congestia nazală.
7. Mănâncă sănătos cel puțin o dată pe zi
Știu că trăim vremuri în care foarte puține alimente sunt “curate”, pentru că inclusiv legumele și fructele sunt tratate, nu doar carnea. Însă încearcă să introduci în alimentația zilnică măcar o salată de legume (folosind legume de la piață, de la agricultori din zona ta, pentru că sunt tratate mult mai puțin față de cele care călătoresc mii de km pentru a fi vândute în marile magazine). Încearcă treptat să înlocuiești carnea prăjită cu cea preparată la cuptor / pe grătar / la air fryer. De asemenea, poți încerca treptat să optezi pentru carne mai slabă.
8. How about… yoga?
Reglează-ți chi-ul interior și construiește-ți un organism mai puternic prin yoga! Găsești o mulțime de materiale video pe youtube din care să te inspiri. Yoga te ajută nu doar pentru a obține o mobilitate mai bună, ci și pentru a corecta diferite posturi greșite ale corpului (de exemplu corectează postura spatelui pentru cei care petrec mult timp la birou), iar în același timp contribuie și la reglarea psihicului. Pentru că un corp sănătos este cu adevărat puternic și în echilibru atunci când suntem bine și din punct de vedere psihic.
Dacă și tu îți dorești să-ți întărești imunitatea și să fii o versiune mai bună a ta, poți începe prin a alege unul dintre cele 8 moduri prezentate mai sus, iar treptat să introduci și altele în rutina ta zilnică. Fă pași mici, pentru că îți va fi mai ușor să te ții de ei decât dacă vei face schimbări bruște.
Cheers!
Articolul este foarte util pentru a ne ajuta să înțelegem cum să ne întărim sistemul imunitar și să prevenim răcelile și gripele. Se oferă 8 modalități simple și accesibile pentru a face acest lucru, precum hidratarea, luarea de vitamine, mersul la sală sau plimbarea în aer liber. Articolul este relevant și în contextul pandemiei actuale, în care sănătatea este esențială pentru a ne proteja pe noi și comunitatea noastră.