Când în sfârșit avem banii necesari pentru reamenajarea locuinței, devine o adevărată aventură mersul prin magazine cu mobilier și decorațiuni, cât și cercetarea pieței online. Dincolo de asta, ne iau ochii tot felul de produse care pot sau nu să fie achiziții inspirate pe termen lung.
Adică e frumos că în sfârșit vom reamenaja locuința, dar sigur nu ne dorim să trecem din nou prin asta peste 6 ani când există posibilitatea ca piesele alese să se demodeze. Sau, pur și simplu, să nu ne mai placă. Ce e de făcut? Las mai jos 3 sfaturi de bază care să vă ajute atunci când decideți să faceți pasul către reamenajarea locuinței.
1. Non-culori pentru majoritatea mobilierului
Mobilierul alb și mobilierul negru sunt două dintre cele mai de durată opțiuni din punct de vedere al design-ului pe termen lung. Pentru că ori de câte ori se vor schimba trendurile, non-culorile vor fi cu un pas înainte, canapeaua neagră va fi ușor de asortat cu un covor turcesc vreo 3 ani, apoi vreo 5 ani cu un covor țesut prin Maramureș, și după aceea vreo 5 ani cu un covor din blană artificială care să dea o notă aristocrată locuinței.
Așadar, ca investiție pe termen lung, mobilierul negru (sau alb, mai ales dacă locuința e mică și vă doriți să fie mai luminoasă) este genul de investiție calculată. Vă va scuti de niște cheltuieli peste 5 ani și chiar și peste 10-15 ani, pentru că se demodează greu și este ușor de asortat cu multe stiluri de design interior.
Canapeaua neagră din imagine este de la MobelAmadeus.ro, firmă românească ce are sediul în Baia Mare (+ livrează în toată țara).
2. O piesă centrală colorată
Un fotoliu verde smarald. Sau o masă din lemn masiv. Sau o canapea roșie ca focul, să ne surâdă norocul ?. Dacă-i musai ca o piesă de mobilier să fie altfel decât albă sau neagră, asigurați-vă că alegeți ceva ce va fi intens folosit. Așa cum e masa din bucătărie sau canapeaua din camera de zi. Sau biroul, dacă lucrați de acasă și urmează să stați zi de zi cu coatele pe el :D.
De ce trebuie să fie colorată fix acea piesă de mobilier care urmează a fi folosită intens? Pentru că orice pată de culoare ați alege în casă, la un moment dat vă veți plictisi de ea. Și veți dori să o schimbați. E mult mai ușor să schimbați un birou pe care l-ați folosit zi de zi ori o masă pe care ați tocat mereu legumele pentru mâncare, pe care ați frământat cozonacii și la care ați mâncat zi de zi. Despre lucrurile pe care le folosim intens vreme de câțiva ani spunem că “au făcut banii”. Și ne e mai ușor să ne despărțim de ele și să le înlocuim după câțiva ani decât dacă ar trebui să aruncăm/ducem în garaj o comodă pentru televizor pe care am pus mâna doar când am șters praful.
Masa din imagine, piesa centrală din bucătăria mobilată în alb, este de la StejarMasiv.ro.
3. Decorațiuni / accesorii care dau tonul și care pot fi schimbate periodic
Un set de draperii verzi, câteva perne decorative în diferite nuanțe de verde și galben, câteva lumânări parfumate în aceleași nuanțe… și locuința capătă alt aer. Peste doi ani puteți împacheta draperiile verzi și fețele de pernă verzi și galbene, iar cu vreo 300 de lei le puteți înlocui cu unele vișinii sau albastre sau mov sau orice altă culoare vă face cu ochiul. Sunt detalii relativ mari care colorează încăperile fără a costa o avere. Și nici nu ocupă mult spațiu să le depozitați pe undeva când vă plictisiți de ele și vă doriți să optați pentru altă culoare.
Și covoarele mai pot fi schimbate, doar că acestea sunt un pic mai scumpe decât niște draperii simple și câteva fețe de perne decorative, dar și mai greu de depozitat ori de câte ori vreți să luați altele.
Keep it simple! ?