Mi se pare că de când cu perioada de autoizolare a crescut numărul persoanelor interesate de îngrijirea tenului și nu numai. Asta ca o formă de self care, făcând bine trupului și sufletului deopotrivă. Îngrijirea tenului este ca orice alt tip de îngrijire. Dacă spălăm părul cu produse dedicate părului și corpul cu produse pentru corp, atunci spălăm și îngrijim tenul cu produse dedicate tenului. Este ceva firesc, natural, ceva ce ne face bine și în același timp ne face să arătăm bine (pe termen lung chiar, dacă rutina de îngrijire este corespunzătoare). Pielea cu imperfecțiuni, însă, e un subiect mai sensibil. Pielea cu imperfecțiuni nu se îngrijește cu orice cremă hidratantă și nu se curăță cu orice gel de spălare a tenului. Yup, the struggle is real, atât în cazul femeilor cât și al bărbaților, pentru că sunt mulți în ambele tabere care își doresc să scape de imperfecțiunile tenului.
Pielea cu imperfecțiuni se îngrijește de obicei cu produse dermatocosmetice. Ce sunt aceste dermatocosmetice? Sunt produse concepute sub supravegherea unor medici dermatologi și/sau testate de aceștia înainte de a ajunge să fie vândute. Medicii decid dacă formulele acelor produse sunt sigure sau dacă nu sunt ok. În principiu dermatocosmeticele sunt realizate cu ingrediente care să îngrijească tenul fără a-l leza în vreun fel. Astfel, majoritatea nu conțin alcool și parfum (pentru că aceste două ingrediente sunt iritanți ai tenului), iar dermatocosmeticele dedicate spălării tenului nu conțin săpun, ci alte ingrediente menite să facă spumă și să curețe eficient fără însă a leza pielea.
Am ajuns la concluzia că și eu am multe dermatocosmetice. Tenul meu rareori are imperfecțiuni într-atât încât să mă deranjeze (de regulă e vorba doar de un coș rătăcit, rareori apar în număr mai mare), însă am cumpărat treptat dermatocosmetice pentru că mi se par mai sigure pentru tenul meu. Înainte (acum câțiva ani) aș fi aplicat aproape orice cremă de față sau orice alt produs dedicat tenului, fără să mă intereseze lista ingredientelor și alte aspecte. Acum cred că sunt mai responsabilă în privința asta și am să vă arăt azi o parte dintre produsele pe care le am și care pot fi folosite și pentru pielea cu imperfecțiuni.
Produse pentru curățarea tenului
În fiecare dimineață folosesc un produs pentru curățarea tenului care să regleze cât de cât cantitatea de sebum, pentru că am tenul mixt cu imperfecțiuni. În prezent am Ziaja Med, un gel de curățare pentru tenul gras și/sau cu imperfecțiuni.
Apoi, în fiecare seară îmi curăț din nou tenul.
• Dacă sunt machiată, îl demachiez cu apă micelară – în prezent am Bioderma Sensibio H2O și una mică La Roche-Posay. Apoi, la duș, spăl tenul cu un produs de curățare pentru a elimina complet orice urmă de make-up, praf și alte impurități. Pentru asta mă folosesc tot de gelul de curățare pe care îl utilizez dimineața sau, dacă simt tenul uscat/deshidratat, folosesc un produs de curățare hidratant – așa cum sunt uleiul de duș Atoderm (pentru ten și corp; un produs extrem de delicat, pentru piele atopică) și uleiul facial Nivea for Sensitive Skin (există alte două uleiuri faciale de la Nivea, dar acesta este singurul fără parfum, deci e mai safe, pentru că parfumul este un iritant al tenului).
• Dacă nu sunt machiată, folosesc doar gelul de curățare cu care spăl tenul și dimineața.
Produse pentru hidratarea tenului
Următorul pas, după curățarea tenului, este hidratarea. Aici mi-am format un mini-ritual de îngrijire. De regulă, dacă aplicăm cremă hidratantă zilnic, dimineața și seara, e perfect. Uneori însă tenul are nevoie de extra-hidratare, în funcție de tipul de ten al fiecăruia dintre noi, dar și în funcție de factori externi (ex.: temperaturi prea mari sau prea scăzute). Astfel, eu am decis să urmez exemplul altor persoane și să folosesc acid hialuronic sub formă lichidă, adică din recipient cu pipetă. Acest acid hialuronic are doar rolul de hidratare. Un lucru important de reținut este că acidul hialuronic se “prinde” de moleculele de apă din piele, motiv pentru care se recomandă aplicarea lui pe tenul umed. Astfel, pentru hidratare, eu folosesc următoarele produse:
Apă termală Avene, pe care o pulverizez pe ten seara, iar imediat apoi aplic acid hialuronic Revolution Skincare London. Recent am primit de la prietena mea o mostră de acid hialuronic La Roche-Posay, o variantă mai scumpă decât a celui pe care îl am eu.
După vreo 10 minute aplic și o cremă hidratantă, de regulă aceeași pe care o folosesc și dimineața, ca să nu-mi zăpăcesc tenul cu prea multe produse diferite. De curând am început să folosesc un gel-cremă din gama Atoderm, iar pe viitor îmi doresc mult să-mi iau crema cu apă celulară de la Institut Esthederm (am avut o variantă mini a ei, în urmă cu vreo 2 ani, și mi-e tare dor de ea). Când nu mi-e lene aplic și un produs hidratant pe cearcăne / zona din jurul ochilor. Am Vichy Slow Age și mi se pare chiar bun, hidratează bine și are în același timp o formulă lejeră.
Produse pentru anumite probleme ale tenului
Dincolo de curățare și hidratare, unii (sau mulți) dintre noi avem nevoie și de produse pentru probleme specifice, fie pe tot parcursul anului, fie doar ocazional. Eu mă bucur că la mine e nevoie ocazional :D. Cred că o dată pe an, de obicei vara când transpir mai mult și e mai mult praf în aer, tenul meu o ia un pic pe arătură, la modul că secreția de sebum este crescută în zona T, fruntea mai ales e uleioasă, iar pe nas încep să-mi apară puncte negre. Când am timp să merg la salonul meu preferat pentru o ședință de curățare facială, lucrurile stau foarte bine. Când n-am timp… mă întorc la produsele care știu că funcționează la mine. De curând am terminat Bioderma Sebium Mat Control, care mi se pare că e fantastic, iar acum am Pore Refiner din aceeași gamă. Ambele mi se par bune, însă Mat Control mie mi se potrivea mai bine.
Personal consider că pielea feței, mai ales pielea cu imperfecțiuni, trebuie îngrijită cu delicatețe. Adică produse cu ingrediente cât de cât ok, care să nu facă mai mult rău decât bine, totodată produse care să ni se potrivească – pentru că ceea ce-mi merge mie foarte bine poate să fie așa-și-așa pentru altcineva (și viceversa). Suntem diferiți și este normal să ni se porivească produse diferite.
Take care of you, my beautiful ones!
Cheers!
Mulțumim pentru informații.
Bioderma Sebium Pore Refiner inca nu l-am incercat, dar il am pe lista pentru ca am citit multe lucruri de bine despre el si chiar am nevoie de produse care sa minimizeze porii. Momentan treaba asta o face Vichy Normaderm Phytosolution,