Adv. & Stuff

Ce rol are untul în viaţa mea? Da, ai citit bine…

By | 27.09.2016 | 15 Comments

Asta nu-i nici pe departe o postare cu aer nostalgic. Poate dacă mâ-ntrebai în urmă cu vreo 3 ani de unt ţi-aş fi zis că-mi aminteşte de copilărie, de perioada în care mamaie scotea pachetul de unt şi-l punea lângă aragaz, să se înmoaie repede şi să îmi întindă puţin pe o felie sau două de pâine. Că apoi am mai crescut şi am început să-mi întind singură untul, deşi nu prea aveam răbdare să se înmoaie suficient încât să poată fi întins. Mergea şi aşa, era la fel de gustos. Dar asta, repet, aş fi răspuns în urmă cu 3 ani dacă m-ai fi întrebat ce rol joacă untul în viaţa mea.

În prezent, însă, Kerrygold vine cu provocarea asta. Mă îndeamnă care-i rolul untului în viaţa mea. Şi, în primă instanţă, mă gândeam să-i spun cum mănânc eu unt cam de 4 ori pe săptămână, la micul dejun sau chiar ca gustare între mese. Cu sare, când mă trezesc grumpy, sau cu miere şi un ceai delicios, după o noapte în care visez băieţi cu bicepşi, tricepşi, piept, abdomen, umeri şi spate… toate bine definite. Dar eu sunt fată serioasă, aşa că-mi dau silinţa ca provocarea asta să se rezume la mai mult de atât.

kerrygold-unt-paine

Am o amintire pe care, oricât am vrut s-o uit cu trecerea anilor, a rămas acolo, într-un sertar nepotrivit al memoriei. N-o povestesc pe scurt cu nostalgie, ci în ideea de a trage cea mai înţeleaptă concluzie. Aveam nişte prieteni care locuiau la ţară şi, uneori, în vacanţe, mergeam pe acolo şi stăteam 2-3 zile. Iar apoi prietena mea de acolo venea şi ea la mine câteva zile. Un fel de schimb de experienţă, made in Romania. Într-o vară, când mama ei ne-a dat la micul dejun nişte carne prăjită şi o porţie generoasă de cartofi prăjiţi, ceea ce pentru mine era mai mult un prânz sau o cină, în niciun caz un mic dejun, o masă cu adevărat copioasă, aşa cum era obiceiul la ei în casă… ne-a spus în timp ce mâncam, oarecum în batjocură, că o fată din sat şi mama ei mănâncă în fiecare dimineaţă pâine cu unt şi cu dulceaţă. Totul pe un ton de parcă aia, untul cu pâine şi cu dulceaţă, era o masă atât de nepotrivită pentru micul dejun.

unt-natural-irlandez

Am avut de mică darul de a şti să-mi ţin gura, mai ales când sunt în casa altor oameni, aşa că am continuat să mănânc şi să mă gândesc la faptul că unii oameni sunt înguşti la minte, că pâinea cu unt e chiar un mic dejun, iar ceea ce mâncam eu acolo era orice altceva dar nu o masă potrivită pentru prima oră a dimineţii. N-am putut, efectiv n-am putut să uit întâmplarea de atunci niciodată. Când mă chinuiam să învăţ lecţiile la istorie nu le memoram atât de repede, dar întâmplarea asta mi-a rămas întipărită în minte. Ca o lecţie. O lecţie pentru faptul că oamenii îi arată pe alţii cu degetul fără să se uite mai întâi în ograda lor. O lecţie de judecată în sine, indiferent dacă acela era sau nu un mic dejun potrivit.

Dacă ar fi să intru în jocul acesta al judecăţii, aş putea să fac uz de metafore şi să spun că i-aş fi uns colţurile minţii cu un pic de unt. Dar că totuşi nu merită risipa.

Eu de vreo 3 ani am reînceput să mănânc unt. Cum ziceam mai sus, cu sare sau cu miere, în funcţie de starea de spirit pe care o am. Încă n-am apucat să-l gust pe cel de la Kerrygold, însă e pe listă de când am aflat că e de origine irlandeză. Şi ştiu cât de mult iubeam untul produs în zona aia a continentului pe vremea când locuiam în Manchester, la o aruncătură de băţ de Irlanda. Totodată, îmi amintesc că acolo am mâncat pentru prima oară unt sărat. Târziu am văzut că a apărut şi în România. Iar Kerrygold este unul dintre brandurile care produc atât unt dulce (clasic), cât şi unt sărat (pe care trebuie să-l încercaţi!). Am înghiţit în sec. Nu vă mai zic prea multe şi imediat îmi prăjesc două felii de pâine pe care untul o să se topească înainte să apuc să-l întind uniform.

unt-dulce-si-unt-sarat

Ideea e că untul îl folosesc exclusiv pentru a-l mânca în varianta clasică, fie el cu sare sau cu miere. Nu-mi place ideea de a-l irosi în piure sau alte mâncăruri. Ah, o singură combinaţie are undă verde – cartofi copţi! Tu când ai mâncat ultima oară cartofi copţi cu unt şi sare? Dar cartofi copţi cu unt sărat şi brânză cheddar? #yummy

cartofi-copti-cu-unt-sarat-kerrygold

15 Comments

 • Reply

  Teodora

  27/09/2016

  Noroc ca ti-ai tinut gura :)))) Eu am un talent de a da cu batul in balta, ce n-ai vazut. Cand ajungi in Suedia, o sa gusti cel mai bun unt cu sare de mare care exista pe aceasta planeta. To die for! <3

  • Reply

   Ioana Radu

   27/09/2016

   Iti amintesti cum se numeste? Ca sa fiu sigura ca il iau pe cel care trebuie 😀

   • Reply

    Teodora

    28/09/2016

    Aflu de la BFF si iti spun 😀

    • Reply

     Teodora

     28/09/2016

     Hai ca mi-a raspuns mai repede decat ma asteptam. Bregot se numeste.
     I-am spus ca am disperat pe toti cu untul asta si raspunsul ei a fost ca lumea ar intelege de ce sunt asa de disperata dupa el daca l-ar incerca. Best thing ever!!! <3

     • Ioana Radu

      28/09/2016

      O sa-l incerc! Iti multumesc mult pentru recomandare! :*

 • Reply

  Alena

  27/09/2016

  Pare interesant. Inițial, am luat în calcul să îl folosesc doar pentru mine, daaaar uite ce am descoperit – ”provine de la vaci irlandeze care se hrănesc cu iarbă 11 luni pe an”. Prin urmare, deși nu e specificat că e bio, chestia asta mă determină să îl testez și pentru Maria. Îți mulțumim, Ioana! :*

  • Reply

   Ioana Radu

   27/09/2016

   Cu mare drag! Da, uitasem să specific informaţia respectivă, m-am luat cu pofte şi… ştii cum e 😀
   Să vezi ce prăjituri delicios de minunate au pe pagina lor de facebook. Om nom mnom ♥

 • Reply

  Ana

  27/09/2016

  Oh mănânc o grămadă de unt. Cu pâine (prăjită), cu pâine şi caşcaval, şuncă presată, somon, miere, dulceaţă, cartofi copţi. Am două mărci preferate (franţuzesc şi austriac-elveţian-nemţesc:) ) însă cu prima ocazia îl voi încerca şi pe acesta.

  • Reply

   Ioana Radu

   27/09/2016

   După ce îl încerci, să-mi spui cât de mult îţi place comparativ cu cele două mărci preferate. 😀

 • Reply

  cristina dragomir

  28/09/2016

  Unt sarat? Nici nu stiam ca exista! Cu siguranta am sa il incerc pentru ca imi place untul cu gust adevarat de lapte si imi place sa il consum cu sare in detrimentul gemului sau al dulceturilor.

  • Reply

   Ioana Radu

   28/09/2016

   O sa-ti placa. Si mai exista un sortiment interesant – unt cu usturoi si verdeturi. Tot de la Kerrygold. Asta-i perfect pentru cartofi copti :D.

 • Reply

  Delia

  29/09/2016

  Sincer? Eu mănânc foarte des cartofi copti cu unt si mujdei 🙂

  Încearcă unt pe biscuiți simpli+ceai 😉

  • Reply

   Ioana Radu

   01/10/2016

   Uuuu, bună ideea cu unt pe biscuiţi 😀 plus ceai. Îţi mulţumesc! 😀

 • Reply

  Bratu Gabriela

  01/10/2016

  pfoai… eu am facut azi niste chifle si le-am uns repede cu unt si cu dulceata…sa moara toti de ciuda 😀 dar la faza cu cartofii m-ai prins si mi-ai facut pofta!

  • Reply

   Ioana Radu

   01/10/2016

   Şi uite cum mi-e poftă de unt cu dulceaţă când e aproape miezul nopţii. Ofofof, fetelor, ce-mi faceţi voi mie :))

Leave a Reply