Pentru că mi-am format de ceva vreme o anumită rutină de îngrijire a tenului și pentru că am devenit tot mai atentă la produsele pe care le folosesc mai ales pe zona aceasta a corpului, dar cel mai important pentru că sunt mulțumită de rezultate și îmi doresc să vă ajut și pe voi să aveți un ten cât mai frumos… am decis să scriu materialul de azi și sper din suflet să vă placă.
În primul rând menționez că am o cunoștință care este de profesie medic dermatolog și am învățat de la ea că nu tot ce zboară se mănâncă. Sau, mai la subiect, nu orice produs e benefic pentru tenul meu. În plus, de la ea am învățat și faptul că rutina de îngrijire a tenului trebuie să înceapă cu pași mici, cu un plan de bază, și abia după câteva săptămâni sau luni se pot introduce treptat și alte produse. Azi mă voi concentra să vă descriu cât mai corect și cu exemple fix acea rutină simplă de îngrijire a tenului, cea de la care este recomandat să pornim.
Pasul 1 – curățarea tenului
Când? – dimineața și seara
De ce? – Curățarea tenului este un pas esențial în îngrijirea lui pentru că ajută la îndepărtarea impurităților (praf, poluare etc.), cât și la îndepărtarea celulelor moarte și a excesului secreției de sebum de exemplu. Tenul care nu este curățat ajunge să aibă probleme/imperfecțiuni pentru că se acumulează toate acestea chestii (praf, poluare, celule moarte) și blochează porii, astfel că pielea respiră mai greu și treptat se formează puncte negre, coșuri și alte imperfecțiuni care ne pot da bătăi de cap. De aceea curățarea tenului este importantă.
Cum? – Curățarea tenului înseamnă spălarea lui cu apă + un produs special creat pentru asta. Adică un gel de curățare, un ulei de curățare, o spumă de curățare, un lapte de curățare sau orice alt tip de produs pentru curățarea (spălarea) tenului. Recomandat este să folosim un produs care să se potrivească totodată tipului nostru de ten, adică cine are ten mixt să folosească un gel de curățare pentru ten mixt și să ocolească produsele cu bază uleioasă. Pe de altă parte, cine are ten uscat e bine să folosească produse de curățare care să nu usuce tenul, precum cele hidratante și cele non-spumante.
Exemple de produse pentru curățarea tenului:
– pentru ten gras și mixt: gel spumant de curățare Bioderma Sebium (pe acesta îl am și eu și e foarte bun)
– pentru piele foarte sensibilă sau cu dermatită atopică: gel spumant hrănitor Bioderma Atoderm Intensive
– pentru piele sensibilă cu tendințe de înroșire: gel de curățare La Roche-Posay Rosaliac
– pentru toate tipurile de ten: Nivea MicellAir Rose Water
Pasul 2 – hidratarea tenului
Când? – dimineața și seara
De ce? – Fiecare parte a corpului nostru are nevoie de hidratare pentru a funcționa la parametri optimi, de la creier și restul organelor interne, până la podoaba capilară (pe care o hidratăm cu măști și serumuri) și efectiv pielea corpului. Hidratarea pielii este un proces prin care noi o hrănim pentru a fi frumoasă și pentru a arăta bine timp îndelungat. Iată de ce n-ar trebui să sărim peste hidratare în nicio zi 😀 .
Cum? – Hidratarea de bază înseamnă aplicarea unei creme în fiecare dimineață și seară. Recomandat este să nu ne limităm la ten, ci să aplicăm crema hidratantă și pe gât și decolteu. Sfatul dermatologilor este să încercăm să alegem creme hidratante de față care să nu conțină iritanți (parfum și alcool), iar majoritatea produselor de acest fel sunt de regulă cele dermatocosmetice.
Exemple de produse pentru hidratarea tenului:
– pentru toate tipurile de ten, dar mai ales pentru cel uscat: cremă hidratantă CeraVe (nu conține parfum și nici alcool, iar hidratarea intensă este pe bază de ceramide; CeraVe este unul dintre cele mai accesibile brand-uri de dermatocosmetice)
– pentru ten sensibil și/sau cu probleme: cremă hidratantă calmantă La Roche-Posay Toleriane Ultra
– pentru toate tipurile de ten: cremă hidratantă Neutrogena Hydro Boost® Face
– pentru ten mixt și gras: cremă hidratantă Clinique Superdefense cu SPF 20
Pasul 3 – îngrijirea suplimentară cu măști faciale
Când? – o dată sau de două ori pe săptămână
De ce? – Oricât de bună ar fi crema hidratantă, din când în când e nevoie de îngrijire suplimentară care să vină în completarea ei sau care să ofere și altceva. Mai exact, putem aplica de două ori pe săptămână și mască hidratantă, astfel încât să ne asigurăm că tenul nostru are parte de toată hidratarea pe care și-o dorește :D. Însă dacă avem anumite probleme ale tenului, putem opta pentru măști specifice acelor nevoi, de exemplu măști cu acid hialuronic (pentru încetinirea procesului de îmbătrânire a tenului), măști cu acid salicilic (pentru ten mixt sau gras), măști cu vitamine (pentru luminozitate).
Cum? – Fie că alegem o mască tip cremă pe care o aplicăm cu pensula și o spălăm de pe față după 10-15 minute, fie că optăm pentru una de tip șervețel, important este să alegem ceva care să se potrivească nevoilor tenului. De exemplu dacă vedeți la mine un review despre o mască pentru ten mixt care îmi merge foarte bine, iar voi nu aveți ten mixt, încercați să vă orientați către altceva. Totodată, dacă nu prea aveți timp de măști, puteți să aplicați una pe săptămână, în timp ce faceți curat prin casă și luați o pauză de 2 minute doar ca să o spălați de pe ten.
Exemple de măști de față:
– pentru toate tipurile de ten: mască de iluminare și revitalizare Missha Airy Fit Lemon
– pentru toate tipurile de ten, dar mai ales pentru cel mixt sau gras: mască purificatoare cu arbore de ceai Missha Airy Fit Tea Tree
– pentru ten matur: L’Oréal Paris Revitalift Replumping Mask (cu acid hialuronic)
– pentru toate tipurile de ten: mască hidratantă antioxidantă Apivita Express Beauty Sea Lavender
Pasul 4 – hidratarea buzelor
Când? – oricând, chiar și de 10 ori pe zi
De ce? – Buzele crăpate nu doar că au aspect neîngrijit, dar uneori poate chiar să apară disconfort la nivelul lor (mai ales iarna, din cauza frigului, sau vara din cauza razelor puternice UVA și UVB). În plus, multe rujuri mate nu pot fi aplicate pe buze nehidratate pentru că se strâng în crăpături și aspectul este inestetic.
Cum? – Aplicarea unui balsam hidratant de buze este cea mai ușoară modalitate de îngrijire. Desigur, dacă nu vă plac aceste produse, pentru că și eu am avut câțiva ani în care detestam să folosesc balsam de buze, puteți folosi de câteva ori pe săptămână un ulei hidratant sau puteți opta pentru rujuri cremoase care au ingrediente hidratante în compoziție.
Exemple de produse pentru hidratarea buzelor:
– Carmex Classic balsam pentru buze cu efect hidratant SPF 15
– EOS Fresh Grapefruit balsam de buze SPF 30
– Apivita Lip Care Propolis balsam pentru buze uscate și crăpate
– Chanel Rouge Coco Baume balsam hidratant pentru buze
– Givenchy Le Rose Perfecto balsam de buze tonifiant
– Delia Cosmetics Glow Elixir Be Glamour ulei hrănitor de buze
Cam așa arată cea mai simplă rutină de îngrijire a tenului. Curățare + hidratare (dimineața și seara), mască de față (de 1-2 ori pe săptămână) și hidratarea buzelor (oricând).
Ca să vedeți că folosesc și eu produsele pe care le recomand, las mai jos o poză cu o parte dintre cele pe care le-am menționat mai sus. Mai exact e vorba de gelul de curățare Bioderma Sebium, crema hidratantă CeraVe, masca de față Missha Airy Fit Tea Tree, balsamul de buze Apivita Propolis și balsamul de buze Givenchy Le Rose Perfecto (nuanța White Shield).
Apoi, după ce programul simplu chiar devine o rutină, indicat este să începeți să folosiți și o cremă cu SPF dimineața (la vreo 10 minute după aplicarea cremei hidratante). Ulterior, treptat, în rutină puteți introduce diferite alte produse, în funcție de nevoile tenului vostru: acid mandelic/lactic/glicolic pentru reducerea secreției de sebum, vitamina C pentru luminozitate, acid hialuronic pentru hidratare intensă și încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii, niacinamide pentru reducerea petelor, retinol pentru reducerea și apariția liniilor fine și a ridurilor… și așa mai departe. Foarte important de reținut este că acizii AHA și BHA, adică produsele acestea suplimentare, se introduc treptat în rutina de îngrijire a tenului și de regulă se aplică doar o dată sau de două ori pe săptămână. Totodată, unii acizi nu se împacă bine dacă se aplică în aceeași zi cu alți acizi. Trebuie să vă informați foarte bine înainte de a introduce astfel de produse în rutina de îngrijire a tenului.
Cel mai important, însă, este să respectăm rutina simplă de îngrijire (despre care am scris azi pe larg) + SPF.
Sper din suflet ca materialul de azi să vă fie util, iar pe viitor să aveți tenul frumos și sănătos pe care vi-l doriți. Totodată, ca să fie ușor pentru toată lumea, toate produsele menționate în articolul de azi se găsesc pe Notino.ro. M-am gândit că în eventualitatea în care vreți două sau trei produse să nu fie nevoie să le căutați pe mai multe site-uri și să plătiți mai multe taxe de transport, căci nici mie nu-mi place când trebuie să fac asta și prefer să le găsesc pe toate într-un singur loc 😀 .
Cheers!
Mulțumim pentru sfaturi,voi ține cont de ele.
Cu drag!
In sfârșit o explicație pe înțelesul meu, pana acum m au zăpăcit de cap cu prea multe informații despre o rutina simpla care (pt cei care o scriau) dar pt mine totuși părea complicat.. Va mulțumesc mult!! De câteva zile bune caut o rutina simpla pentru un ten fără probleme mari, doar pentru îngrijire, aici la dumneavoastră am găsit ceea ce cautam… Va doresc cât mai multe articole /blogu-uri…
Multumesc si eu! Ma bucur ca am putut fi de ajutor.