Vremurile s-au schimbat și continuă să se schimbe într-un ritm alert. Dacă în urmă cu zeci de ani (sau chiar o sută de ani) bărbatul era cel care obișnuia să meargă la serviciu și să întrețină familia, iar femeia era cea care rămânea acasă pentru a avea grijă ca locuința să fie curată, piața să fie făcută, mâncarea să fie gătită la timp pentru momentul în care soțul se întoarce de la serviciu, copiii să fie educați și îngrijiți, iar ea ca femeie să fie aranjată… În prezent lucrurile stau diferit în majoritatea cuplurilor.
Acum ambii parteneri au job-uri, ambii parteneri aduc bani în casă și se preocupă de bunăstarea familiei. Însă, în ciuda faptului că femeia nu mai stă toată ziua la cratiță și făcând curățenie prin casă, atunci când revine de la serviciu o așteaptă toate treburile gospodărești. Doar că, spre deosebire de acum 100 de ani, trebuie să le facă pe toate în doar câteva ore. Și trebuie să se folosească de energia care i-a mai rămas după ce a lucrat 8 sau 10 ore.
Soluția nu este ca în prezent să te epuizezi ca femeie, ci să alegi să eficientizezi treburile casnice. Adică să creezi un echilibru în viața ta, să poți merge la serviciu și să fii eficientă, construindu-ți o carieră de succes, iar în același timp să ajungi acasă și să poți face o minune ca toate treburile să se rezolve cât mai ușor.
Iată, mai jos, cum să eficientizezi treburile casnice astfel încât să nu ajungi la burnout/epuizare încercând să le faci perfect pe toate câte se adună într-o zi.
Investește într-un aspirator robot
Dacă obișnuiești să dai cu aspiratorul și cu mopul în toată casa o dată pe săptămână (sau de două ori, mai ales dacă ai copii), activitatea aceasta îți consumă aproximativ 2 ore pe săptămână. Asta înseamnă 8 ore pe lună, adică 96 de ore pe an. E ca și cum ai da cu aspiratorul și cu mopul timp de 4 zile non stop, fără un minut de pauză. Pentru o activitate care este totuși rudimentară, nu e mare inginerie, îți consumă destul timp și energie. Investește într-un aspirator robot, eventual unul care are și funcție de spălare a podelelor, astfel încât să ai mereu pardoselile curate fără pic de efort. Bine, un efort financiar, dar e o investiție pe care o faci o dată și te ține câțiva ani.
Ia în calcul un uscător de rufe
Să-i dea Dumenezeu sănătate celui care a inventat mașina de spălat cu uscător încorporat, dar și celui care a inventat uscator rufe înainte ca varianta 2în1 să fie valabilă. Din lipsă de spațiu, că așa e viața la bloc, eu am optat pentru o mașină de spăla cu dryer încorporat. E excelentă, însă inconvenientul este că spăl multe rufe și abia apoi le pot usca. Dacă dispui de spațiu, recomand să îți iei 2 mașini separate, una de spălat și alta de uscat, pentru că vei salva mult timp, iar ele ca aparaturi vor avea durata de viața mai lungă. Eu trag tot greul pe una singură ????.
După 3 ani am chemat pe cineva să îi facă mentenanță, că nu mai era la fel de silențioasă ca la început, însă a curățat-o suficient de bine încât acum e ca nouă. Mi se pare că este una dintre cele mai grozave invenții pentru eficientizarea treburilor casnice. E atât de practic să speli rufele azi, iar mai târziu să le scoți deja uscate, să le împachetezi și să le pui la locul lor. Nu mai stai să le întinzi la uscat, să le verifici vreo 2 zile să vezi care-s uscate și care mai trebuie să stea pe culme… E totul cât se poate de practic ✌.
Ce zici de un cuptor electric?
Viață bună! Până să îmi iau cuptor electric mi se părea că e în mare parte doar o fiță. Însă îl am de câțiva ani și am văzut cât e de ușor de folosit (comparativ cu cel pe gaz pe care uneori mă chinuiam să-l aprind cu bețele acelea lungi). Și cât e de ușor de curățat!! Life saving! Nu mai freci la el o oră cu degresant și tot felul de spume pentru cuptor. Poți pune un vas cu apă și o lămâie tăiată, lași câteva minute la 200 de grade, iar apoi cureți cuptorul cu o lavetă udă (o poți umezi parțial chiar în apa cu lămâie care a stat în cuptor).
Separat de cât e de ușor de folosit și de curățat, un cuptor electric va transforma gătitul într-o activitate mult mai plăcută, mai lejeră. E foarte simplu să pui câteva legume sau câteva bucăți de carne într-un vas și să le dai la cuptor atunci când poți seta gradele, dar și alte opțiuni (precum încălzire circulară cu ventilator, încălzire fără ventilator, ba chiar și gătire la abur dacă alegi un cuptor electric care are această funcție).
Tehnologia există pentru a ne face viața mai ușoară, pentru a simplifica treburile casnice. În 2023 este mult mai ușor să păstrăm casa curată, să gătim, să spălăm rufele. Și reușim să mai avem timp și pentru noi & cei dragi ❤️.
Cheers!