Indiferent de anotimp, uneori așteptăm cu nerăbdare să plecăm de acasă, să rupem ușa, să lăsăm totul și să fim liberi pentru o zi sau pentru două săptămâni. De ce apare nevoia de a ne desprinde de cotidian? Ce ascunde ea? Se va umple paharul sau putem să evadăm (și) fără grija asta?
Spargem rutina
Se spune că fuga e sănătoasă. Da, este. O recomandă și medicii atunci când ne ajută să ne relaxăm și să lăsăm complet deoparte grijile obișnuite. Job-ul, curățenia continuă prin casă, gătitul, temele copilului și/sau temele noastre pentru masterul pe care-l facem la 30+, facturile și alte îndatoriri, toate acestea sunt factori de stres. E perfect în regulă să plecăm de acasă pentru una sau mai multe zile, la ski sau la SPA.
Ce ascunde dorința asta de a pleca de acasă? Nevoia organismului de a lua o pauză, de a se recalibra, de a fii pregătit pentru a ține în continuare piept vieții de zi cu zi.
Pentru aventură
Sunt diferiți cu toții și suntem frumoși fiecare în felul lui. Unii mai aventurieri ca alții, s-ar urca oricând în mașină sau în avion și ar pleca spre locuri neexplorate încă. Personal nu-s genul care să zică “da” unui escapade la munte, cu friiiig, cizme și fes pe ochi, deși știu multe persoane care și-ar pune imediat îîn mașină o pereche de pantaloni ski, manusi și toate celelalte accesorii necesare sporturilor de iarnă. Însă nu mă văd refuzând explorarea unor orașe pe care nu le-am văzut încă, să le iau la pas, să gust din preparatele locurilor respective și să scanez cu privirea unicitatea lor. Este unul din modurile prin care mă detașez și totodată unul din modurile prin care simt că evoluez, cunoscând prin experiență. Fiecare cu aventura lui 😀 .
Ce ascunde dorința de aventură și de ce apare ea? Ascunde nevoia de cunoaștere, inclusiv cunoaștere de sine, testare a unor limite, evadare, exprimare a firii libere. Uneori experiențele ne îmbogățesc mai mult decât lucrurile.
Pentru inspirație
A lua o pauză de la cotidian ne oferă uneori noi perspective. A merge la mare și a asculta cum se sparg valurile dincolo de zumzetul oamenilor din jur, a merge cu tălpile goale prin nisipul umed de la mal, a compara ce avem și ce suntem cu ce aveam și ce eram în urmă cu 10 sau 20 de ani, a bea ceva rece și a ne pune în ordine gândurile, necesitățile și dorințele. Marea sau muntele sunt locuri pe care le frecventăm des în concedii. Pentru că ne inspiră, dincolo de faptul că ne relaxăm. Ne inspiră să fim mai buni decât am fost până acum, mai creativi în funcție de domeniul în care activăm, mai actuali, mai toleranți sau mai drastici. Marea și muntele și multe alte locuri ne inspiră să fim mai curajoși.
Ce ascunde nevoia de inspirație? Uneori ascunde blocaje în procesul de creație, alteori ascunde necesitatea de a lua taurul de coarne. Revenim fresh, cu forțe proaspete, inspirați să mutăm munții din loc.
Totuși… de-ar fi așa simplu.
Totuși… uneori e. Primul pas e cel mai greu.
Cheers!