Dacă ai unul sau mai multe site-uri, indiferent de cât timp se întâmplă asta, sigur ai auzit cel puțin o dată de SEO. Fie ți s-a spus în treacăt la un pahar de vorbă să apelezi la optimizare SEO că e bună, fie ți s-a recomandat clar de către firma de publicitate care se ocupă de afacerea ta, cert este că pe parcursul drumului tău în online te-ai lovit de acest termen. Ce este SEO de fapt? Este prescurtarea de la Search Engine Optimization. Sau, în limbaj mai prietenos, optimizare site google și alte motoare de căutare. Pentru unii s-ar putea ca denumirea acestei tehnici să nu spună totuși mare lucru, să fie doar un nume alambicat alături de alte denumiri lungi pe care le ascund job-urile astea online. În calitate de persoană angajată de peste 4 ani în sectorul online, având constant proiecte ce țin de optimizare SEO, pot să elucidez un pic misterul și să explic pe înțelesul tuturor de ce e bine să apelăm la această tehnică atunci când avem un site (sau mai multe, why not).
De ce site-ul tău are nevoie de optimizare SEO?
Sincer, pentru că vrei ca el să atragă un număr cât mai mare de persoane. Fie că ai un magazin online sau doar un site de prezentare al unor servicii (fotografie, domeniul medical, înființări firme, servicii optimizare seo site ș.a.m.d.), îți dorești ca tot mai multe persoane să acceseze link-ul tău și să descopere ceea ce ai de oferit. Ei bine, având în vedere că sunt peste 100.000 de mii de site-uri și bloguri românești, oricât de bune ar fi produsele și serviciile pe care le oferi și oricât de frumos ar fi site-ul tău, adesea tot e dificil să ajungi la publicul țintă. Aici intervine partea de SEO, ridicând site-ul tău cât mai mult în Google, Bing și alte motoare de căutare, astfel încât să poată fi accesat de cât mai mulți clienți și potențiali clienți.
Desigur, poți plăti pentru publicitate în Google și asta îți aduce site-ul pe prima pagină / primele pagini. Dar magia durează doar atâta timp cât ești dispus să plătești.
Cu SEO lucrurile stau un pic diferit. Există două categorii distincte pe partea de optimizare SEO și anume SEO insite și SEO offsite. Unele strategii de optimizare, atât din prima categorie cât și din a doua, sunt pe termen lung, astfel că dai un ban acum și site-ul apare bine în căutările de pe Google pentru multă vreme. Dacă algoritmii se schimbă rar, “multă vreme” poate însemna luni sau chiar ani. Oricum, pe termen lung (și cu un buget relativ limitat) o bună optimizare a site-ului îți aduce mai multe beneficii decât publicitatea directă în Google.
Dacă e să le luăm pe rând… Primul pas important pe care trebuie să-l faci este SEO insite, adică ceea ce ține exclusiv de site-ul tău pe partea de optimizare trebuie să fie ca la carte. Asta înseamnă că acorzi atenție absolut fiecărui detaliu din site-ul tău, de la imagini și text până la temă în sine, astfel că aspectul general al site-ului trebuie să răspundă rapid mai multor tipuri de cerințe. Nu e cazul să intru în detalii aici, pentru că de regulă astea sunt multe multe multe lucruri mărunte de care se ocupă o persoană abilitată de la o firmă de publicitate online / optimizare seo site / optimizare google. De regulă chiar e mult de muncă pe partea de optimizare SEO insite, astfel că eu accept rar astfel de proiecte din partea agenției pentru care lucrez. Și nu pentru că nu iubesc ceea ce fac, ci pentru că ceea ce ține de SEO insite în mare parte nu se vede cu ochiul liber. Adică site-ul poate arăta la fel, însă există modificări în codul lui, modificări pe care clientul nu le vede, dar care în timp îi aduc beneficii.
Apoi avem SEO offsite, un întreg tărâm magic 😀 . Este acel tip de optimizare care nu ține în mod direct de site-ul tău, ci de ceea ce apare în alte locuri pe internet. De exemplu atunci când site-ul tău este menționat pe alt site sau blog, fie că e hyperlink sau nu, iar dacă mențiunea în sine este și ea optimizată printr-un “title/alt text” (un atribut de postare a unui link / a unei imagini ce se află în codul html), atunci e cu atât mai bine. Dacă de exemplu ai un site al unei locații fizice (clinică privată, magazin, agenție de turism, cafenea etc.), partea de SEO offsite se extinde și la review-urile din google maps asociate locației. Cu toate astea, cea mai des întâlnită formă de optimizare offsite este cea sub formă de advertoriale, având o eficiență foarte bună. Numai că și în cazul acesta este important cu cine alegem să lucrăm. Există firme care cer bani mulți pentru optimizare SEO offline și oferă la schimb doar cifre care să îți fure ochii, de exemplu cu un buget mediu îți oferă apariții pe multe site-uri, dar fără să îți arate de fapt că site-urile respective au autoritate mică (un aspect care poate fi necunoscut pentru tine, dar esențial în buna optimizare). Pe de altă parte există firme de optimizare SEO care îți prezintă un raport de activitate cu mai puține apariții, pe același buget, dar la care aparițiile în cauză sunt mult mai bine calculate în funcție de nișă, autoritate, trafic, cât și alți factori. Este important să nu te lași sedus de cantitate. La fel ca în viața reală, calitatea e mai importantă decât cantitatea.
Sper ca materialul meu să-ți fie util, să te ajute să înțelegi mai bine segmentul acesta de activitate și importanța lui pentru afacerea ta. Pentru mai multe articole pe această temă, poți să mai arunci din când în când un ochi pe blogul meu, căci printre tot felul de materiale personale mai strecor și câteva despre domeniul de activitate în care lucrez.
Cheers! Și succes cu planurile de business pe care le ai!
un blog optimizat creste mult mai repede decat unul in care nu s-a investit nimic pe partea asta. SEO este un cuvant pe care il tot auzi, despre care citesti, pe care incerci sa il faci cum poti, dar lucrurile nu merg asa. Trebuie facut totul si numai specialistii pot face asta. Din pacate, momentan, nu imi permit sa investesc in optimizare blogului meu, dar am in plan asa ceva.
Succes cu tot ceea ce iti propui, Cristina! Stiu ca ai un blog foarte bun, pentru ca te urmaresc de mult timp 😀 .