Etica aplicatǎ este cea mai bunǎ scuzǎ din zilele noastre.
Potrivit adolescenţilor scopul scuzǎ mijloacele, aşadar etica teleologicǎ se potriveşte ca o mǎnuşǎ 🙂 … Se întâmplă apoi ca mijloacele ce au fost scuzate în prealabil de scop să aducă unora mai mult rău decât bine. Atunci adolescentul gândeşte că “ar fi fost mult mai bine” dacă ar fi făcut invers. Aha, deci scopul nu scuză mijloacele. Okay, atunci suntem de acord că metodele, prin care ajungem acolo unde ne dorim, sunt cărămizile ce construiesc casa. Să înţeleg că finalul aduce convertirea la etica deontologică?
E fix aceeaşi chestie ca atunci când susţi cu tărie un lucru iar la final îţi dai seama cât de prost ai fost şi dacă recunoşti că ai greşit ai numai de câştigat, dacă nu recunoşti (sau nu public) e problema ta şi, da, chiar e o problemă. Nevoie de ajutor? Oricum nu o să accepţi, dar am întrebat din politeţe.
imagine: DeviantART
“scopul scuza mijolacele” nu este “potrivit adolescentilor”, este potrivit unei nise de oameni care stiu exact ce, cum si cand vor. si fac totul pentru asta. ce bine ar fi ca si adolescentii sa gandeasca asa… macar in marea lor parte, din pacate gandurile lor sunt cu totul si cu totul altele… asa cum erau si ale mele in vremea aia. 🙂 🙁
Nevoie de ajutor? Intotdeauna. Trebuie sa-l oferi fara sa intrebi, ca si cum ar veni de la sine, daca intr-adevar vrei sa ajuti. 🙂
da, trebuia sa te contrazic. 😀
Oamenii “care stiu exact ce, cum si cand vor” isi mai pun uneori intrebari referitoare la actiunile lor, sau doar le gandesc de la inceput. Eu incadrez adultii in categoria eticii aplicate.
Am spus “potrivit adolescentilor” pentru ca este specific lor sa se arunce cu capul inainte fara a mai calcula ceva, fara a pune in balanta elementele bune si elementele mai putin bune ce vin ca urmare a actiunii propuse de ei. Am fost obiectiva, am dat ca exemplu marea majoritate ce uzeaza etica teleologica.
Cat despre nevoia de ajutor, unii asteapta sa fie inpinsi de la spate, sa fie intrebati. Nu stiu daca asta e din timiditate, orgoliu sau frica de a fii refuzati.