E aproape luna iunie și în sfârșit ne bucurăm de căldură afară. Deși, fie vorba între noi, iarna a fost atât de lungă de data asta încât în unele zile încă mai pornește centrala pe timp de noapte. Cel mai recent a nins, când?, în aprilie parcă ori la începutul lunii mai.
Cert este că iarna lungă și scumpirile din ultimele 6 luni (la gaze și energie electrică) au dus la apariția facturilor cu sume de 3-4 ori mai mari față de anii anteriori în același interval al anului. Astfel unii oameni, cu preponderență cei care au centrale termice vechi, au început să verifice piața cu scopul de a-și înlocui centralele cu unele mai eficiente din punct de vedere al consumului.
Iată câțiva factori de care să ții cont când schimbi centrala termică:
1. Centrală pe gaz sau centrală electrică?
Lucrez în cadrul unei firme care se ocupă, printre altele, și cu sisteme fotovoltaice. Știu din experiență că a crescut foarte mult cererea pentru astfel de sisteme, atât în rândul persoanelor fizice, cât mai ales în rândul firmelor (care au avut facturi cu sume colosale după scumpirile recente). Iar mulți fac pasul către sisteme fotovoltaice cu gândul de a se folosi de energia solară atât pentru consumul de energie, cât și pentru încălzirea spațiilor. Dacă te numeri printre persoanele care vor ca pe viitor să-și instaleze un sistem fotovoltaic, e bine să iei în considerare o centrală electrică pentru partea de încălzire a locuinței.
Totodată, dacă ți-ai achiziționat o casă într-o zonă în care nu ai conducta de gaze prin zonă, trebuie să faci dosar pentru extindere branșament de gaze și racordare, deci ia în calcul costurile mari pentru acestea. O centrală electrică e mult mai potrivită în astfel de cazuri.
Însă dacă locuiești la bloc, ești racordat deja la gaze, iar un sistem fotovoltaic iese din discuție, centrala termica pe gaz s-ar putea să fie opțiunea cea mai bună. La fel și în cazul caselor de vacanță, ocupate rar, unde nu se justifică investiția pentru fotovoltaice și trecerea completă pe electric.
2. Locuința este ocupată pe tot parcursul anului?
În cazul apartamentelor & caselor date spre închiriere, cât și în cazul caselor de vacanță, hotelurilor și a altor spații care nu sunt ocupate pe tot parcursul anului (cu precădere iarna), trebuie luat în calcul că în anotimpul rece pot îngheța conductele.
Dacă instalația termică nu a fost golită corect, atunci când îngheață conductele există riscul de spargere a uneia sau mai multor țevi, iar de aici pot fi afectați pereții, podeaua locuinței și chiar pot apărea neplăceri pentru vecinii de la etajul inferior. În astfel de cazuri este bine să iei în considerare achiziția unei centrale ale cărei specificații permit folosirea antigelului în instalații.
Antigelul pentru instalațiile de încălzire a locuinței este diferit de antigelul pentru mașină. Totodată, dacă centrala termică permite folosirea de antigel, aceste este de mai multe tipuri, cele mai comune fiind antigelul pe bază de monetilenglicol și antigelul pe bază de propilenglicol. Este foarte important să alegi antigel termotehnic adaptat specificațiilor producătorilor de centrale termice. Dacă vrei să afli mai multe informații pe tema asta, recomand articolul de pe blogul Romstal, rolul antigelului instalatii, fiind sursă de încredere, firmă de profil.
3. Cere / caută opinii ale utilizatorilor, cât și ale oamenilor din domeniu
E perfect să vrei un produs nou și inovator, dar cercetează opiniile celor care și-au achiziționat acea centrală termică apărută recent pe piață și vezi dacă descrierea producătorului coincide cu situația din teren, în funcție de ce ai tu nevoie în locuință. Totodată, încearcă să ceri și opinia unui specialist, discută cu el despre necesarul termic al locuinței și cere-i recomandări despre ce ți se potrivește mai bine. Analizează opțiunile și ia decizia în funcție de locuința pe care tu o ai.