E greu să fii cetăţean în România dar mult mai greu este să fii persoană cu dizabilităţi în ţara asta. De fiecare dată când urc sau cobor de pe bordură, evit să pun piciorul pe spaţiul dedicat cărucioarelor pentru persoanele cu dizabilităţi. Bordura atât de înaltă, spaţiul special atât de abrupt… totul împachetat într-o ipocrizie de ani de zile de când ţara noastră a acceptat să încerce să intre în rândul ţărilor civilizate.
La instituţii, mai ales la cele publice, aceeaşi poveste. De fiecare dată când mergeam la Casa de Pensii şi la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă mă închinam în gând văzând, paralel cu cele 15-20 de trepte, o pantă atât de abruptă încât nu-ţi faci curaj să cobori pe ea nici ca om normal, d’apăi în cărucior. Nu vezi aşa ceva în străinătate. D-aia nu ajungem nicăieri pentru că facem lucrurile de mântuială în ţara asta. Nici măcar pentru săracii oameni cu dizabilităţi nu se oboseşte statul să implementeze ceva care să le facă traiul mai suportabil.
Dar, căci trebuia să ajung şi aici, acolo unde statul nu vrea, oamenii se unesc şi vindecă! Cu gândul la ideea de acces egal în spaţiul public, ActiveWatch, Motivation Romania și Light into Europe au organizat vineri un meci de baschet în incinta Afi Palace Cotroceni. Două echipe de câte 3 persoane. De o parte persoane din cadrul Motivation România, oameni extraordinari şi jucători de excepţie “în ciuda căruciorului cu rotile”, de cealaltă parte 3 oameni de comunicare. Vocea lui Cristian Țopescu a făcut ca meciul să prindă viață și pentru persoanele cu deficiențe de vedere.
Acest meci amical de baschet a fost realizat ca un semnal de alarmă. Persoanele cu dizabilităţi luptă pentru dreptul la viaţă activă! Competiţia sportivă face parte din campania “FĂRĂ bordURĂ”, derulată în cadrul proiectului “Acces egal în spaţiul public”, prin care organizațiile ActiveWatch, Motivation Romania și Light into Europe își propun să crescă gradul de accesibilizare a spațiului public pentru persoanele cu dizabilități.
Există chiar şi o petiţie în acest sens, deocamdată realizată pentru Bucureşti, proiect care ulterior se va extinde. Dacă sunteţi interesaţi să sprijiniţi persoanele cu dizabilităţi printr-o simplă semnătură, intraţi pe link-ul acesta: www.petitieonline.com/petitie_pentru_accesibilizarea_bucurestiului
În momentul de față, ActiveWatch și partenerii săi finalizează un raport de audit urban cu focus pe situația accesibilizării spațiilor publice în București, Arad și Râmnicu Vâlcea. Studiul cuprinde o descriere precisă a cadrului național și european în ceea ce privește accesibilizarea spațiilor publice, precum și recomandări pentru o proiectare urbană integrată care să încurajeze participarea persoanelor cu dizabilități la viața socială. În următoarele luni, ActiveWatch va lucra cu autoritățile locale din cele trei orașe pentru a crea împreună un document de politici publice pentru creșterea gradului de accesibilizare a spațiilor publice.
Si mie mi se par nesimtit de inalte bordurile… Nu e corect fata de acesti oameni, mi-as dori din tot sufletul sa se schimbe situatia. Macar pentru ei!