De câţiva ani am tot zis că mă protejez de razele soarelui, că nu mai vreau insolaţie. Am avut o singură dată şi am simţit că e mai mult decât suficient. Anul acesta cred că am luat cel mai în serios propriile sfaturi şi foarte rar am ieşit din casă fără şapcă sau pălărie în zilele în care soarele îşi făcea de cap. E periculos şi am învăţat deja asta. La fel de periculos este şi pentru aluniţe (toţi avem aluniţe, nu-i aşa?). Cunosc câteva persoane care au mers la policlinică şi le-au scos pe cele care erau la vedere. Fie din motive estetice, fie pentru prevenirea cancerului de piele. Da, cancerul de piele se face de cele mai multe ori din cauza aluniţelor care par atât de inofensive… Ei, uite că nu-s! Ştiaţi că aceasta este cea mai agresivă formă de cancer? Nu intenţionez să bag frica în nimeni, vreau doar să încerc să vă informez cât este de important să ne protejăm împotriva efectelor nocive ale razelor, mai ales vara când îşi fac de cap şi aproape că ne topesc. Dacă avem ghinionul să ne numărăm printre cei 4% care se confruntă cu această problemă, aflaţi faptul că există foarte multe tipuri de cancer de piele iar în cazul cancerului alb sunt suficiente operaţiile timpurii (pentru îndepărtarea segmentului de piele afectat) iar stadiile incipiente (de suprafaţă) pot fi uneori tratate doar cu creme sau terapie fotodinamică. Medicina a evoluat foarte mult! Există câteva farmacii independente, printre care Vivat Familia, care furnizează tratamente pentru acest gen de afecţiuni. Există chiar şi o trusă Vivat – setul de medicamente adaptat nevoilor fiecăruia, în funcţie de sezon.
Dacă tot am deschis acest subiect al afecţiunilor pielii, haideţi să mai învăţăm ceva împreună! 😀 De curând am aflat despre mesoterapie. Ce este mesoterapia? Pe înţelesul tuturor (şi aici mă încadrez şi eu), aceasta este podul dintre tratamentele naturale şi medicina convenţională. În acest tip de tratament se folosesc doze foarte mici care să aibă efect local. Aşa cum sunt cremele antirid – le folosim pe faţă şi au efect doar pe faţă. Sau cremele anticelulitice, serurile iluminatoare, loţiunile de uniformizare a culorii pielii (pentru persoanele care au probleme cu petele, depigmentări uşoare) ş.a.m.d. Există o grămadă de exemple aici dar sigur aţi prins ideea. Tratarea anumitor afecţiuni sau mici „probleme” (precum ridurile) fără ca produsele să aibă efect asupra întregului organism. Practic tratăm inteligent! Doar zonele care ne dorim să fie tratate. Deocamdată, în România, mesoterapia este considerată (încă) o metodă alternativă de tratare. Dar în alte ţări, precum Franţa, acest tip de tratament este aplicat în aproape toate domeniile medicinii. E totuşi un pic ciudat, pentru că unguentele anti-dureri sunt recunoscute ca tratamente convenţionale, dar cremele antirid sau serurile nu. Deşi ambele sunt tratamente locale. Hmm… tricky!
Alunitele alea chiar sunt periculoase. Sotia mea a avut probleme cu una, s-a lovit din greseala si nu se mai oprea sangele. A trebuit sa mergem la spital la urgente.
Nici eu nu am stiut pana cand am cunoscut pe cineva cu un caz asemanator cu al sotiei tale. Apoi am aflat ca o parte dintre cunostintele mele si-au scos alunitele care erau la vedere.