Dincolo de faptul că băutura ne este tuturor cunoscută ca fiind cea care încinge atmosfera la orice eveniment, sunt multe chestii despre ea pe care mulți nu le știu. M-am gândit să adun într-un singur articol informații despre 5 tipuri diferite de băutură – vin, vodka, cognac, rom și whiskey. Haideți să vedem despre ce este vorba…
1. Sortimentul vinului și tipurile de pahare de vin contează
De-a lungul timpului am mai scris articole despre vin. Deși nu sunt o mare cunoscătoare, știu însă că fiecare tip de vin trebuie asociat cu anumite preparate. Cele mai de bază reguli constau în faptul că vinul alb se servește cu pește, iar vinul roșu cu vită, porc, carne de vânat și unele sortimente (mai light) chiar și cu pui. Totodată, există vinuri care merg bine cu brânzeturi, așa cum există și vinuri care se pretează servirii alături de deserturi (așa cum este vinul licoros). Dincolo de aceste asocieri ale vinului cu alimentele, contează și ce pahare de vin folosim, cât și utilizarea unui decantor pentru vin. Pe de o parte, vinul spumant se servește în pahare înalte și înguste pentru păstrarea acidului cât mai mult timp, vinul roșu se savurează din pahare mari, cu cupă încăpătoare și picior înalt, iar vinul alb se pune în pahare de tip lalea/madeira. Pe de altă parte, un decantor de vin este recomandat mai ales atunci când servim vinuri roșii și/sau vinuri vechi, ajutând la aerarea lor și la obținerea unor arome mai fine.
2. Vodka are multe întrebuințări pentru îngrijirea corporală și curățenie
Deși vodka este una dintre băuturile cele mai consumate la nivel mondial, atât în rândul femeilor cât și al bărbaților, ea are multe alte întrebuințări pe care puțini oameni le cunosc. De exemplu este un bun remediu atunci când vrem să scăpăm de mătreață, fiind suficient să ne clătim părul cu un mix format din 2 linguri de vodka și 2 linguri de apă. Totodată, ea poate fi folosită ca after shave, dar și în curățenia casei – vodka, pusă într-un tub cu pulverizator, poate înlocui soluția pentru geamuri și poate fi folosită și pentru dezinfectarea și dezodorizarea covoarelor și a saltelei. Funcționează la fel de bine și pentru a neutraliza mirosurile neplăcute din încălțăminte. Dacă însă vreți să o consumați în compania prietenilor, alegeți un sortiment mai fin, așa cum este vodka Beluga.
3. O linguriță de cognac în cafea s-ar putea să te scape de durerile de cap
Deși nu sunt o împătimită a acestei licori, cunosc un truc care ne poate scăpa de durerile de cap fără a fi nevoie să luăm medicamente. De fel încerc să evit pe cât de mult posibil medicamentele (luându-le doar atunci când e absolut nevoie). Cum putem combate durerile de cap cu cognac? Punem o linguriță din această licoare în ceașca de cafea, amestecăm cele două lichide și apoi servim cafeaua. Liniștiți, relaxați și… în curând fără dureri de cap 😀 .
4. Romul este bun la prepararea multor deserturi
Deși folosim de mulți ani de zile esența de rom pentru cozonaci, romul în sine este și el un ingredient pe care multe gospodine îl folosesc în pregătirea dulciurilor, asta pentru că băutura are la bază trestia de zahăr. Aici amintesc de bomboane de ciocolată cu rom, chec cu rom, savarine cu rom, banane prăjite și stropite cu rom, blaturi pentru torturi și prăjituri, dar și multe alte tipuri de preparate. V-am făcut poftă deja? ^_^
5. Whiskey – băutura îndrăgită de sute de ani
În vremuri străvechi se spunea că whiskey prelungește viața, asta pentru că era o băutură folosită adesea în scop medical, ajutând la omorârea microbilor din organism cât și la sterilizarea diferitelor ustensile folosite pentru operații. Whiskey-ul era numit și “apa vieții” în Irlanda și Scoția. Așadar această băutură și-a construit renumele încă din vremuri demult apuse, continuând și astăzi să fie printre preferatele persoanelor de sex masculin, whiskey-ul în sine fiind o băutură puternică, masculină, cu caracter. Ba chiar pot spune că există un sortiment de whiskey care îmi place și mie, fiind poate singura băutură pe care o consum, chiar dacă sunt fată.
Regula de bază atunci când aducem vorba de băutură este să ne amintim că măsura este cheia. Nu se recomandă consumul cu regularitate deoarece poate provoca dependență, însă este firesc să oferim savoare meselor cu un pahar de vin sau să servim un whiskey în compania prietenilor. O parte din gânduri, în momentul de față, mi-au rămas totuși la toate deserturile delicioase ce au rom în compoziție. Mmm…
hai sa vezi de acum certuri prin casele oamenilor, cand or veni barbatii de la munca, dornici sa bea o vodka inainte de masa si gasesc sticla goala, afland ca nevasta si-a clatit parul cu ea! O sa te faci vinovata de cam multe divorturi :)) Problema e alta – eu ce fac daca al meu nu cumpara vodka? Cumpar eu? Daca ma vad vecinii cu ea ce fac? 😀
La chestiile astea nu m-am gandit :)). Cat despre cumparat bautura, sa stii ca si eu am mers de cateva ori. Ultima oara am fost la o carciumioara sa iau 50ml de rom, ca imi trebuia pentru o prajitura 😀 . Am cerut sa fie pus in pahar de plastic, sa pot sa plec cu el. Evident am primit o privire dubioasa :)).