Sunt genul de om care a crescut cu principiul că educaţia contează. Am mâncat pe pâine aproape toate materiile de la şcoală, liceu şi facultate, luând adesea notele maxime, excepţie făcând doar vreo două cursuri care nu prea s-au lipit de mine. Ce n-a ştiut multă lume este că eu prea m-am zbătut să învăţ pentru că în mare parte prindeam din clasă. Singurele chestii pe care le făceam acasă erau temele, pe care nu exista să le amân până în ultimul moment (poate de aceea am ajuns să fiu un om activ şi serios, care face tot ce “trebuie” făcut şi un pic peste). Ei bine, în prezent, adică la câţiva ani de la finalizarea facultăţii, am decis că îmi pot rupe o bucată din puţinul timp liber pentru a studia din nou. Astfel, am ales să încep un curs de Publicitate, mediu în care lucrez de câţiva ani. Simt nevoia să cunosc mai mult decât o fac deja, să urmez un curs competent în domeniu şi să fiu practic calificată exact pentru munca pe care o fac. Practic, să fiu cu un pas mai sus decât sunt acum.
Cursul de Publicitate pe care l-am ales îl urmez în cadrul Institutului Eurocor. Acest institut este filiala Şcolii Europene de Cursuri prin Corespondenţă (ESCC), sediul central fiind în Olanda. Practic este vorba de cea mai importantă şcoală europeană specializată pe cursuri prin corespondenţă, fiind prezentă în 7 ţări de pe două continente. Eurocor a venit în România în urmă cu 20 de ani, timp în care a avut peste 300.000 de cursanţi.
De ce am ales un curs prin corespondenţă?
Majoritatea dintre voi ştiţi că de anul trecut mă cam împart între România şi Suedia. Deşi plănuiam ca mutarea în Suedia să nu fie atât de agitată şi să nu trebuiască să vin în România din când în când, până la urmă m-am obişnuit repede cu schimbările şi nu mă plâng. Mai bine o viaţă activă şi plină de încercări şi peripeţii, decât una lineară. Şi nu vreau să amân studiile pe care îmi doresc atât de mult să le fac, astfel că am ajuns la concluzia că un curs prin corespondenţă este cea mai bună variantă. În acest sens, am ales Institutul Eurocor, fiind cea mai importantă şcoală europeană specializată în această formă de instruire.
Cum este alcătuit cursul de Publicitate?
Cursul de publicitate pe care mi l-am ales este format din 12 caiete de învăţare. Fiecare caiet are câte două lecţii (2 lecţii = aproximativ 50 de pagini în format A4).
Caietele de studiu le putem primi prin curier (10 lei taxa de transport), dar şi prin poştă (9 lei taxa de transport). Eu am optat pentru poştă şi le primesc în cutia poştală de la parterul blocului, cea aferentă apartamentului meu.
Când şi cum studiez?
În principiu primesc un caiet pe lună (1 caiet = 2 lecţii). Aceasta este modalitatea standard, însă oricând pot solicita ca lecţiile să-mi fie trimise mai repede (una la două săptămâni, de exemplu, sau chiar toate odată) sau mai rar (în cazul în care simt că am o lună prea aglomerată şi nu am suficient timp să studiez). Practic nu sunt constrânsă să învăţ în acelaşi ritm cu un cursant care are mult mai mult timp liber decât mine.
În lunile în care nu sunt în România, primesc cursul în format electronic, în contul meu de cursant de pe platforma Eurocor.ro 😉 . Easy peasy.
eCurs este o opţiune pentru care plătesc 10 lei în plus lunar, dar care mi se pare a fi extrem de utilă.
Totodată, pentru fiecare lecţie pe care o termin trebuie să dau un test. E un fel de temă mai mult, temă care este corectată de profesorul coordonator. Numele profesorului îl aflu abia în momentul în care primesc primul caiet acasă. De asemenea, dacă am întrebări legate de curs, pot oricât să contactez profesorul coordonator.
La finalul celor 24 de lecţii (atâtea are cursul de Publicitate) susţin un fel de examen. Dacă termin cu bine sau foarte bine, primesc certificat de absolvire. Dacă nu, nu. Acest detaliu chiar mi-a plăcut, semn că Eurocor nu dă diplome pe ochi frumoşi. Sunt un om corect şi nu caut cele mai uşoare variante, ci pe acelea care să mă ajute să evoluez.
Cât costă?
Eurocor pune la dispoziţia cursanţilor foarte multe cursuri din mai toate domeniile. Preţurile diferă de la curs la curs, la fel şi numărul lecţiilor. În cazul meu, cursul de Publicitate conţine 12 caiete (24 de lecţii). Ceea ce înseamnă că dacă voi continua să studiez un caiet pe lună, voi termina acest curs după un an. Preţul unui caiet din cadrul cursului de Publicitate este de 95,30 de lei (+ 9 lei transport). Şi am ales să-mi activez şi funcţia „eCurs” pentru 10 lei în plus pe lună, astfel încât să pot studia şi în lunile în care sunt în Suedia. Deci, în total, dau cam 115 lei pe lună.
Cum arată un caiet de studiu? Şi ce altceva conţine coletul?
Un caiet de studiu arată astfel (format A4, cum am menţionat şi mai sus):
Ce altceva am găsit în colet?
– o foaie cu caracter informativ (având adresa de expediere pe ea) + cupon mandat poştal în partea de jos (pentru cazul în care doresc să achit cursul prin poştă ~dar există şi varianta de plată online)
– factură fiscală
– formular de validare (pe care l-am completat şi l-am expediat către Eurocor)
– 2 plicuri (în cazul în care vreau să trimit lecţiile de luna aceasta via Poşta Româna ~dar eu aleg să le trimit online)
– model certificat de absolvire (pe care îl voi primi după finalizarea cursului)
– scrisoare de bun venit care conţine şi informaţii utile pentru primii paşi în ceea ce priveşte studiul prin corespondenţă
– ghidul cursantului (de tip broşură)
– scrisoare informativă din partea departamentului Relaţii Cursanţi (cuprinde inclusiv informaţii despre cum să rezolv şi să trimit temele online).
Aşadar, primul colet s-a dovedit a fi destul de bogat. Acum mă apuc de învăţat şi revin cu impresii după finalizarea primelor două lecţii şi primelor două teme, cât şi primirea celui de-al doilea caiet de curs.
Cheers!
Am vazut ca si Mihaela Rodica s-a apucat de cursuri, tot pornind de la informatiile de la tine. Sunteti curajoase, zau! Nu stiu cand aveti timp si de familie si de blog si de cursuri, dar va felicit si sper sa nu ma dezamagiti la examenul final 😛
Multumim pentru sustinere, Cristina! 😀 Si eu sper sa ne descurcam bine la toate temele, cat si la examenul final. Pana acum mi se pare super interesanta experienta. Revin cu impresii pe masura ce avansez cu studiul.
Foarte interesanta aceasta metoda de studiu. Sunt curioasa cat de usor va fi sa inveti si cate informatii vei avea la sfarsit. iti doresc un studiu placut
Multumesc, Rokolla!
Mult succes Ioana desi stiu ca nu ai nevoie, daca iti este atat de usor sa inveti. La mine e mai complicat ca e ca la Zoo, dar sunt mandra ca am reusit sa imi fac deja tema, fara sa copiez. 🙂
Cristina, nu o sa te dezamagim ca suntem fete luptatoare si nu ne dam batute cu una cu doua(de fapt deloc). Multumim pentru sustinere!
Multumesc, Mihaela! Mult succes si tie! 😀
Good, good! Spor la invatat! By the way, iar ne asemanam la partea cu invatatul din clasa. In schimb, eu nu am facut niciodata temele din timp si totul era pe ultima suta de metri :))
Multumesc, Teodora! ^_^
Felicitari, succes! Si eu cred că e important să studiezi mereu.
Sper ca după ce trece perioada aceasta mai dificilă și nouă pentru mine să mă orientez către un master
Multumesc mult, Hapi! Succes si tie! Atat pentru prezent, cat si pentru viitor. Te imbratisez cu drag.
Bravo! Imi plac oamenii dornici de a invata si de a sti cat mai multe, si cred ca fiecare lucru se face la timpul potrivit. Nu ratati nimic din ceea ce puteti face.
Multumesc, Lamiita!
Merci de pont, ma gandeam la niste cursuri dar varianta asta nu mi-a trecut niciodata prin cap. Suna bine, sigur ma bag si eu! 😉
Cu mare drag! ^_^