Deși aș fi lăsat din mână cartea asta după primele pagini, mi-am amintit că și alte cărți au avut începuturi nepromițătoare și s-au dovedit a fi pe parcurs adevărate comori, așa că am continuat să citesc. Nu-mi mai e de mult timp străin faptul că aparențele sunt înșelătoare, dar cu toate astea tot m-a zdruncinat tragedia din romanul Mincinoșii al autoarei E. Lockhart.
Titlu roman: Mincinoșii
Autor: E. Lockhart
Număr pagini: 266
Anul apariției: 2014 (tradus în limba română tot în 2014)
Editura: Trei
ISBN: 978-606-719-089-2
“Nu provoca suferință, spunea ea. Nu le aminti oamenilor de pierderea lor.” (pag. 42)
Cadence Sinclair Eastman este personajul principal al romanului Mincinoșii. I se spune Cady și este prima nepoată a lui Harris Sinclair, un om suficient de bogat încât să-și cumpere o insulă și să construiască pe ea 4 case de vacanță (una pentru el și soția lui, celelalte 3 pentru cele 3 fiice pe care le aveau împreună). Mergeau acolo în fiecare vară, petrecând timp prețios în familie, în restul timpului fiind împărțiți în diferite orașe din America. Vara în care Cady are 15 ani este una destul de importantă, atât pentru ea, cât și pentru restul familiei.
Harris avea 7 nepoți, însă de la o vreme pe insulă încep să fie 8 copii, unul dintre aceștia fiind Gat, un băiat care a rămas orfan și pe care unchiul său îl aduce în familia Sinclair. Cady, la cei 15 ani ai săi, se îndrăgostește în vara aceea pentru prima oară. Se îndrăgostește de Gat, cel care nu avea o situație materială la fel de bună ca a ei și care, oarecum, era diferit față de toți băieții pe care-i știa ea. În aceeași vară are loc și un accident, eveniment care o marchează pe Cady la fel de mult ca pe restul familiei. Deși, cântărind lucrurile la rece, s-ar putea ca unele personaje să fie mai afectate decât ea.
Romanul Mincinoșii începe cu adevărat în momentul în care Cady încearcă să-și amintească ce s-a întâmplat în vara cu pricina. Știe doar că era în apă, că înota noaptea până aproape de iarba de la fundul apei, după care s-a lovit cu capul de o piatră, iar valurile au adus-o înapoi la mal. Suferise un traumatism cranian și se lupta cu dureri de cap greu de imaginat, în același timp încercând să-și amintească ce se întâmplase în preajma accidentului. Doi ani mai târziu se întoarce pe insulă, încă iubindu-l pe Gat, întrebându-se dacă și el o mai iubea pe ea sau dacă a uitat-o complet. Nu asta e povestea romanului și nici nu e o poveste de dragoste. Lucrurile abia aici încep să devină interesante și te las pe tine să decizi dacă vrei să descoperi sau nu ce s-a întâmplat în vara cu pricina.
Așa cum am menționat și mai sus, începutul romanului nu e promițător, povestea devenind interesantă pe parcurs. Cam acesta-i sensul, încercând să arate că lucrurile nu sunt așa cum par. E o carte chiar bine gândită.
Titlul, în schimb, nu are prea mult sens. Am văzut că a întrebat cineva pe GoodReads.com care e treaba cu titlul și dacă i-a scăpat ceva de nu l-a înțeles. Conform spuselor lui Kimberly, un alt utilizator al platformei, inițial romanul conținea o secțiune în care era menționat și explicat motivul pentru care cei 4 adolescenți de pe insulă erau numiți drept mincinoși, însă partea aceea a poveștii nu ar fi fost considerată a fi suficient de bună, motiv pentru care a fost ștearsă și n-a văzut niciodată lumina tiparului. Astfel, cartea a rămas fără o explicație clară a titlului, ceea ce și mie mi s-a părut un pic ciudat pentru că citeam și tot speram să aflu de ce Cadence, Gat, Johnny și Mirren erau numiți “mincinoșii”.
Romanul este împărțit în 5 părți, iar fiecare parte este împărțită la rândul ei într-un fel de subcapitole numerotate, o numărătoare care începe în primele pagini și se termină abia la final, ajungând la numărul 87. Fiind gândită astfel, în 87 de părți micuțe, cartea este cât se poate de ușor de citit. Practic ai timp să citești un subcapitol în cele două minute cât aștepți metroul sau uber-ul. Și dacă e o carte atât de ușor de citit și mai e și interesantă, de ce să nu-i dai o șansă? 😉
Cartea Mincinoșii face parte din colecția Young de la Editura Trei. Scrie pe ea 14+. Probabil și din acest motiv este atât de ușor de parcurs. Poate cam prea ușor pentru noi, cei de 20-30 de ani, dar citind-o se simte pe alocuri ca o pauză de la lectura obișnuită. Sincer, chiar mi-a plăcut ideea romanului, dincolo de faptul că e tragică situația. Apreciez o poveste bună atunci când dau de ea, indiferent că e scrisă pentru adolescenți ori pentru o altă categorie de vârstă. Dacă ai o verișoară sau o nepoată adolescentă și te încăpățânezi să-i faci cadou o carte, ai putea încerca cu Mincinoșii (iar dacă e trecută de 18 ani ai putea încerca cu romanul Zece respirații scurte).
Cheers!
*Romanul Mincinoșii poate fi achiziționat din următoarele magazine online:
Libris, Elefant și Cărturești.
Stii ca mie imi plac lecturile astea usoare, nu? Daca mai e vorba si de secrete, pe mine m-ai cucerit cu detaliile tale zgarcite. Chiar sunt curioasa ce s-a intamplat in acea seara. Ce daca e young adult? io nu-s tinerica?
Așa mă gâdesc și eu, încă suntem tinere, merge câte o lectură din categoria asta :D.
eu am tot vazut-o si ma tot gandeam sa o iau, dar uite ca mereu s-au ivit altele. nici n-am gasit o descriere mai ampla si o recenzie care sa ma faca sa-mi doresc sa o citesc, ce-i drept…
Mie chiar mi-a plăcut, chiar dacă-mi pare rău că nu e explicat titlul (mă intriga, sincer, chiar mi-ar fi plăcut să știu de ce sunt numiți drept mincinoși cei 4 tineri). E o carte bună per total.