La îndemnul unui prieten am probat Firefox 4.0 care a fost lansat pe 22 martie anul acesta. În comparaţie cu versiunile anterioare acesta are un nou motor JavaScript – Narcissus (care poate rula pe lângă JaegerMonkey). Inconvenientul este că pentru activarea JavaScript Narcissus trebuie instalată încă o aplicaţie, anume Zaphod 1.0. Personal nu mi-a plăcut niciodată să fiu nevoită să instalez mai multe aplicaţii pentru a putea rula o alta, mi se pare pierdere de resurse. Poate că versiunile următoare ale browser-ului vor remedia situaţia asta şi vor renunţa la publicitatea în lanţ a aplicaţiilor. De ce nu pot să instalez una şi bună? Ca la Chrome, de exemplu. W/e, trecem peste.
Acum am o veste bună şi una rea. Vestea bună este că Firefox 4.0 mai aduce nou accelerarea grafică, folosindu-se de chipsetul video din computer. Vestea rea… este că am testat accelerarea cu Hardware Acceleration Street Test şi nu atinge cele mai mari standarde. Firefox 4.0 (fără temă şi add-ons instalate şi cu zero bookmarks) ajunge abia la 6 fps în timp ce Google Chrome (cu temă, add-ons şi peste 200 de bookmarks) atinge 9 fps. E ruşinos pentru Firefox că se laudă cu accelerarea grafică. Ar fi trebuit să o păstreze ca particularitate.
Menţionez totuşi că performanţele la acest capitol diferă şi în funcţie de drivere şi de testul ales. Cele două browsere folosesc engineuri de JavaScript diferite, care funcţionează mai rapid sau mai încet în funcţie de situaţie.
Am ajuns şi la partea în care Firefox 4.0 primeşte un punct iar Chrome doar jumătate de punct. Noua versiune Firefox dispune de noi capabilităţi de sincronizare şi suport pentru tehnologiile web cum ar fi HTML5 şi WebGL (Web Graphic Library) pe când Chrome suportă doar WebGL – acesta este un accelerator grafic 3D care poate fi testat pe Chrome Experiments WebGL.
I-am dat Chrome-ului doar jumătate de punct pentru că la partea cu HTML5 complică prea mult lucrurile. Singura modalitate de suport HTML5 pusă la dispoziţie de către producătorii Google Chrome este prin intermediul Chrome Frame – un plugin gratuit pentru Internet Explorer 6, 7, 8 şi 9 pe Windows 7/Vista/XP SP2 sau pe versiuni superioare. Pe lângă suportul HTML5, Chrome Frame are ca scop preluarea caracteristicilor browser-ului Google Chrome în IE.
La capitolul aspect, Firefox 4.0 este copia aproape fidelă a Google Chrome. În privinţa altor aspecte… încă mai are de lucrat, mai ales la partea cu instalarea temelor şi a extensiilor care încă necesită repornirea browser-ului, spre deosebire de Chrome care le aplică instant (salvând timp). Am fost nedespărţită de Firefox ani la rând dar de când a început să tot piardă teren, l-am înşelat cu mai tânărul său coleg de breaslă – Google Chrome.
În concluzie… aştept Firefox 4.1, 4.2, 4.3 etc., poate reuşeşte să-l prindă din urmă pe rapidul şi practicul Chrome.
Update: Versiunile recente Chrome suportă HTML5.
Am renuntat la Firefox. Chrome lover.
cu cat ai simplu, cu atat mai bun. 😉
Eu folosesc Chrome dar o sa incerc noul Firefox ca sa mi fac o parere.:D
Nu stiu de ce,dar Chrome imi face probleme,se deschide pagina dar nu se incarca,ramane alba,se incarca doar cand vrea ea,deci sunt nevoit sa raman tot la Mozilla
@Glappy – creaza-ti un nou profil de utilizator, sau localizeaza directorul in care Google Chrome isi salveaza datele, profilul tau ar putea fi corupt. (crearea unuia nou, rezolva problema). Sau situatia asta se mai intalneste atunci cand RAM-ul tau e cam insuficient pentru toate aplicatiile pe care le ai deschise.
@Ioana – Sa nu uitam ca Google Chrome este un produs al carei dezvoltare este finantata de catre Google, iar Firefox este dezvoltat de o comunitate de developeri, care nu sunt platiti sa faca asta, decat din cand in cand sponsorizati. (de aici motivatia si performantele).
Iar Google Chrome se va misca mereu mai bine, pentru ca el deschide un proces separat pentru fiecare tab nou deschis, in timp ce Firefox pastreaza toate tab-urile intr-un singur proces, ceea ce-l face deseori inutilizabil, resursele PC-ului fiind de cele mai multe ori insuficiente sa extraga informatii dintr-un singur proces pentru toate taburile. Long and techy story. 😀
Later Edit: Pentru development, Firefox rămâne forever after. 😀
parca ieri IE detinea 50% din piata iar firefox si opera cate un sfert…..de opera vad ca nu se mai aude nimic
Are si Opera procentul ei de popularitate. Nu acelasi lucru pot sa spun despre celelalte browsere – TheWorld, Netscape, Tencent Traveler, Maxthon etc.
http://techgage.com/images/news/browserwars_jan2011_020211.jpg
Chiar azi m-am uitat pe graficele procentuale ale evolutiei browserelor. IE scade, Firefox se mentine iar Chrome, Opera si Safari cresc. O sa public unul din grafice in zilele urmatoare.
IE inca are avantajul ca vine preinstalat cu Windows-ul.