Mulți dintre noi noi vrem fotografii frumoase și/sau materiale video frumoase. Perfecte de pus în rama de pe birou, instagramabile, ideale și pentru alte rețele sociale, dar neapărat să fie ieșite din comun, să aibă acel ceva care să le facă să iasă din anonimat. Aparent e o iluzie superficială faptul că vrem content unic și de calitate pentru conturile noastre. Că, așa cum se aude uneori dintr-un colțișor de internet, adesea suntem dive doar online. În detaliu, însă, content-ul e mai mult decât ceea ce se vede la suprafață, presupune practic suficientă muncă încât fotografiile să se apropie cât mai mult de cele pe care le vedem în reviste, materiale la care lucrează echipe întregi de stiliști, fotografi, editori de imagine și editori de imagini.
Din fericire pentru noi, în prezent liniile dintre clasele sociale nu mai sunt la fel de bine delimitate ca înainte, astfel că acum ne permitem și noi aparate scumpe de fotografiat/filmat, blițuri externe, umbreluțe și alte accesorii photosetup pentru a obține rezultatele pe care ni le dorim. Sau cât mai aproape de rezultatele pe care ni le dorim, ca să fim realiști, pentru că nu avem studiile fotografice și nici experiența pe care o au cei ale căror rezultate le admirăm. Dar aparatele, dacă sunt ce trebuie, ne ajută mult. Noroc cu aparatele, că-s cazuri în care ele sunt mai inteligente decât oamenii care apasă pe declanșator.
Ei bine, sunt și cazuri în care aparatele scumpe au nevoie de un pic de ajutor pentru a captura imagini așa cum ne dorim. De exemplu atunci când soarele este prea puternic și avem o ședință foto pe care nu o putem amâna, putem adăuga obiectivului un filtru ND (sau mai multe). Sigur că se poate rezolva situația luminii și din setările aparatului, modificând nivelul ISO de exemplu, însă filtrele ND (Neutral Density) sunt o opțiune mult mai îndrăgită datorită complexității de care dispun unele dintre ele, plus faptul că ne ajută cu expunerile lungi (atunci când avem apă în cadru și ne dorim să obținem un efect smooth). Astfel, se cade să spunem că există filtre ND ieftine, cât și filtre ND foarte scumpe. Tot din categoria filtre obiective mai pot aminti de filtrul de polarizare, care e cam la fel de popular printre fotografi ca și filtrul ND. Ce face un filtru de polarizare? Are capacitatea de a scoate reflexiile. Există multe alte filtre din care ne putem alege, cât și multe alte jucării pentru aparat, toate menite să ne ajute să obținem cadre poate chiar fără să mai fie nevoie să intervenim asupra lor în programe de editare foto. Într-un prezent atât de agitat e chiar firesc să avem produse care să ne ușureze munca ori să facă pasiunea noastră pentru fotografie să se încadreze în puținul timp liber. Personal, dacă e ceva ce urăsc să fac, aia e partea de editare foto. De fel nu prea îmi surâde ideea de a lucra între 4 pereți.
N-am ajuns în punctul în care să simt că fotografiile mele transmit ceea ce eu simt, fapt pe care nu mă sfiesc să-l recunosc. Dar, ca să fiu sinceră cu mine până la capăt, nici nu investesc la fel de mult timp ca alte persoane în activitatea asta. Sunt conștientă că orice lucru grozav de pe lumea asta a trecut printr-o lungă perioadă de formare, fie el om sau obiect. Iar eu încă n-am ajuns la finalul expediției pe segmentul acesta de activitate, încă mai am multe zile de petrecut cu aparatul în mână și, hopefully, o să ajung să privesc acele fotografii și o să văd în ele ce am și-n suflet. Asta-i esențial.
Cheers!