Am observat că mulţi, în ultima vreme, suferă de sindromul optimistului fals. Tactica de a fi excesiv de prietenos cu clienţii, uneori chiar greţos, vechea manevră de a încerca să se bage pe sub pielea ta. Ce nu înţeleg toţi aceştia este faptul că produsele îi recomandă în egală măsură cu profesionalismul cu care îşi tratează clienţii.
Nu-mi plac oamenii care se trag de şireturi cu clienţii. Indiferent de vârstă, etnie, nivel al educaţiei ş.a.m.d. Clientul trebuie tratat cu respect! De exemplu, niciodată nu i-am tutuit pe oamenii cu care am colaborat pentru articole, sau pe cei pe care i-am servit atunci când lucram ca ospătar sau chiar pe oamenii cu care am interacţionat când lucram la tv. Este o chestie care ţine de eticheta personală.
Oferi respect dacă vrei să fii respectat. Da, chiar dacă nu ţi se răspunde cu aceeaşi monedă, tu rămâi acelaşi om respectuos. Pentru că profesionalismul unui om nu depinde de modul în care este tratat de cei din jur, ci depinde exclusiv de educaţia lui şi de bunele maniere. Iar atunci când vorbeşti cu un client, indiferent de funcţia pe care o ai şi, repet, indiferent de cine este sau cum se poartă clientul, acesta trebuie tratat cu respect.
Da, mi s-a spus de câteva ori (de oameni din exterior) că sunt “scorţoasă” atunci cand vorbesc cu oamenii cu care lucrez. Dar satisfacţia pe care o am atunci când văd că partenerii cu care colaborez şi oamenii cu care interacţionez “în timpul programului” sunt mulţumiţi de modul în care au decurs lucrurile… priceless moment! Şi fac totul cu drag, respect oamenii din principiu, nu din obligaţie.
În afara programului sunt drăgălaşă şi pusă pe cioace, alteori ironică. Când muncesc, în schimb, sunt omul pe care aş vrea să-l văd în fiecare angajat. Profesionalismul este cuvântul cheie. Iar acest aspect nu ţine de salariu. E vina şefului dacă nu ştie să-şi aprecieze angajaţii. Clientul, în schimb, nu are nicio vină.
Am scris aceste rânduri nu doar pentru sufletul meu ci şi în speranţa că voi reuşi să îi determin şi pe alţii să adopte o atitudine mai puţin “greţos de prietenoasă” (falsul optimism) şi mai mult bazată pe respect. Schimbarea începe cu noi, cu fiecare individ în parte.
Lots of hugs!