Din punct de vedere al receptivităţii copiilor la educaţie există două tipuri de părinţi: cei care au copii cărora le place la şcoală şi cei care au copii care urăsc şcoala.
Într-o oarecare măsură, e greu pentru ambele tipuri de părinţi.
Cei ai căror copii iubesc şcoala vor fi cei care vor investi destul de mult în educaţie, vor cheltui bani pe tot felul de culegeri, de două ori mai multe caiete, dosare şi alte chestii de papetărie, şi îşi vor vedea totodată copilul cum trece prin diverse etape ale stresului. Cu lucrări de control pentru care se pregăteşte intens, cu olimpiade, examene pe care vrea să le ia cu note cât mai mari, admiteri, una sau două facultăţi, un master, eventual şi un doctorat, poate chiar şi câteva cursuri private. E mult de muncă şi mult de îndurat să-ţi vezi copilul cum se chinuie pentru succesul la care visează. Totodată, copiii cărora le place să înveţe sunt de fapt copiii care au avut şi îndrăgit diverse jocuri educative în copilărie. Practic, de acolo porneşte toată distracţia, când ei văd cât de amuzant e să combine utilul cu plăcutul. De cele mai multe ori, aceşti copii devin oamenii care fac faţă oricăror provocări.
De cealaltă parte a baricadei sunt părinţii copiilor care urăsc şcoala. Copii care chiulesc des, care nu-şi fac temele, care iau note mici, care deranjează orele, copii ai căror părinţi sunt mustraţi la fiecare şedinţă cu părinţii. Dintr-un punct de vedere, părintele nu e vinovat. Pentru că mulţi muncesc toată ziua şi fac tot ceea ce pot pentru a nu le lipsi nimic copiilor. Nu au timp să-i întrebe de lecţii, de note, de sănătate, de anturaj, de o grămadă de alte lucruri. Nu au timp, iar asta nu e o crimă, e un sacrificiu pe care-l fac în favoarea copiilor. Chiar dacă, pe termen lung, neimplicarea are anumite efecte…
O prietenă care lucrează la un cabinet care, printre altele, se ocupă şi cu obiceiuri comportamentale, mi-a spus cât sunt de importante jocurile educative pentru copii. E o chestie care ţine de obişnuinţă. Dacă un copil descoperă câteva jocuri educative care să-i placă, poate chiar şi unul singur, el va creşte cu tendinţa de a se orienta către învăţare şi tot procesul educaţional va fi mai uşor pentru el decât pentru alţi copii – care nu au avut deloc contact cu jocuri şi jucării educative. E o chestie care ţine de subconştient, puterea obişnuinţei.
Da, există posibilitatea să îi cumperi 10 jocuri educative şi să nu-i placă. Însă poate îi place al 11-lea. Jocurile educative sunt de mai multe feluri, important este să ai răbdare să îl găseşti pe cel potrivit pentru copilul tău. E ca la noi, la femei. Dacă vedem inimioare când zărim o pereche de pantofi Louboutin sau Nicholas Kirkwood, nu înseamnă că ne vor plăcea în egală măsură şi pantofii de 25 de lei, care vin şi cu bătături la pachet. Aşa şi cu copiii şi jocurile educative. Trebuie să găseşti jocurile care i se potrivesc. Dacă vrei să răsfoieşti paginile unui magazin online cu multe produse de genul acesta, îţi recomand Noriel.ro, ei având foarte multe şi din domenii diferite. Ceea ce înseamnă că sunt şanse mari să găseşti acolo jocurile educative potrivite pentru copilul tău. Preţurile sunt de la 4 lei în sus, deci sigur găsiţi ceva care să se plieze şi pe situaţia buzunarului 😉
Lots of hugs!
Foarte util articolul, noi chiar facem research in perioada asta. Sper sa gasim ce ii place lui bebe. Thumbs up pentru preferintele in materie de shoes. Sa nu uitam si de Jimmy Choo 😉
Nu uitam, nu uitam 😀 Jimmy Choo e imposibil de uitat.
tocmai pentru ca au preturi accesibile sunt o investitie buna aceste jocuri. Asa cum ai zis si tu, trebuie sa li se ofere celor mici jocuri cat mai diverse. asta ii ajuta sa isi descopere si sa isi exerseze anumite abilitati. Nu ai de unde sti daca ii place un joc, pana nu il pui fata in fata cu el.
In multe privinte, copiii sunt exact ca noi. Ca asa descoperim si noi tot felul de chestii interesante, fie ca e vorba de mancaruri sau doar informatii. Trebuie sa le avem in fata ca sa le constientizam ^_^
Eu i-am cumparat lui Dragos jocuri 3 in 1 gen: Nu te supara frate, Piticot, Monopoly, si vom continua pentru ca imi plac si mie foarte mult!
Sunt foarte bune jocurile educative. Esti un parinte model, mai ales ca iti faci timp sa te joci cu el! ♥