Înainte de a lua orice suplimente sau vitamine este întotdeauna important să consulți un medic sau un specialist în domeniul sănătății pentru a primi sfaturi adecvate și a te asigura că sunt potrivite pentru nevoile și starea ta individuală. Cu toate acestea, pot să scriu mai jos o prezentare generală a unor vitamine și suplimente comune.
Vitamina C: Ajută la susținerea sistemului imunitar, are rol antioxidant și este importantă pentru sănătatea pielii. De aceea multe creme de față, serumuri și măști de îngrijire a tenului conțin acest ingredient.
Vitamina D: Contribuie la sănătatea oaselor și la funcționarea normală a sistemului imunitar. Poate fi sintetizată în organism prin expunerea la soare, dar poate fi necesară suplimentarea în anumite cazuri.
Vitamina B-complex: Grupul de vitamine B include B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 și B12. Acestea joacă un rol crucial în metabolismul celular și în susținerea sistemului nervos. Sunt recomandate adesea persoanelor care lucrează în mediu stresant, cât și persoanelor care au anxietate ori depresie.
Calciu: Mai are nevoie de descriere? E crucial pentru sănătatea oaselor și dinților.
Magneziu: Contribuie la funcționarea normală a sistemului muscular și a sistemului nervos. La fel ca în cazul vitaminei B, și magneziul este recomandat persoanelor cu nivel ridicat al stresului, celor cu anxietate și celor care se luptă cu depresia. De aceea de multe ori magneziul și vitamina B se găsesc împreună, precum suplimentul Magne B6.
Fier: Necesar pentru producerea hemoglobinei din sânge și transportul oxigenului în organism. Este recomandat adesea persoanelor cu anemie.
Omega-3: Acizii grași Omega-3, precum EPA și DHA, pot fi benefici pentru sănătatea inimii și a creierului.
Probiotice: Microorganisme benefice pentru sănătatea intestinului și sistemului digestiv. Acestea sunt recomandate mai ales în perioadele în care ne sunt prescrise antibiotice, pentru că antibioticele atacă sănătatea intestinului, iar probioticele o restabilesc.
Coenzima Q10: Un antioxidant care joacă un rol important în producerea de energie celulară, motiv pentru care îl găsim în multe creme anti-aging.
Zinc: Contribuie la funcția imunitară și la procesele de vindecare a țesuturilor.
Aceasta este doar o listă scurtă și există o multitudine de alte vitamine și suplimente disponibile pe piață. Important este să ai o dietă echilibrată și sănătoasă, iar suplimentele ar trebui utilizate numai atunci când este necesar, pentru a corecta deficiențe sau sub îndrumarea unui medic.
Reține că suplimentele nu ar trebui să înlocuiască o alimentație sănătoasă și echilibrată, iar consumul excesiv sau necorespunzător de vitamine și minerale poate fi dăunător sănătății.
Take care of you! Fă-ți anual analize și discută cu medicul tău de familie pe baza lor, să vezi dacă ai sau nu nevoie de vitamine și minerale. Și dacă da, să știi exact care sunt cele de care ai nevoie.