La puţin timp după ce am scris articolul despre suplimentele alimentare pe bază de plante, cineva mi-a trimis mail şi m-a întrebat dacă m-am gândit vreodată să încerc şi terapia alternativă.
Cu toată sinceritatea… până acum câţiva ani nu mă gândisem deloc la această variantă. Dar din cauza unor probleme pe care le-am avut la coloană am fost nevoită (ba chiar obligată de circumstanţă) să apelez la masaj de recuperare şi kinetoterapie. De atunci am simţit pe propria piele beneficiile terapiei alternative.
Ca să vă ofer o privire de ansamblu a ceea ce înseamnă terapia alternativă/complementară, m-am documentat puţin. Acest tip de medicină este de trei feluri:
– terapii naturiste: acupunctura, terapia cu ceaiuri, terapia cu lipitori, alimentaţia vegetariană etc.
– terapii prin atingere: masajul, reflexoterapia etc.
– terapii prin mişcare: kinetoterapia, yoga şi altele.
Îmi aduc aminte că atunci când am început kinetoterapia mi se părea atât de banală şi nu înţelegeam cum m-ar putea ajuta la coloană toate bâţâiturile alea. Mă simţeam din nou ca la şcoală, exact ca la începutul orelor de sport când trebuia să facem încălzirea, doar că de data asta mişcările erau mult mai clare şi mai studiate. După câteva zile am reuşit să dorm fără să mai simt durerea de spate, fără să mă mai trezesc de 6-7 ori pe noapte din cauza ei şi chiar să stau în picioare, ziua, fără să simt că cineva se joacă în măduva spinării cu o sârmă. Simţind efectele exerciţiilor (de care eu râdeam la început) am prins încredere în terapia alternativă.
De ceva vreme mă tentează să încerc acupunctura. Nu ştiu exact dacă se face pe undeva prin Târgovişte dar când o să am bani sigur o să mă interesez. Şi aş mai încerca masajul în talpă, despre care am auzit o grămadă de lucruri bune!
Pentru că mi se pare un subiect tare interesant, tot căutând informaţii despre terapia complementară, am descoperit că Mircea Hodârnău (de la Mediaş News) împreună cu dr. Ladislau Rosenberg au lansat un DVD pe această temă, a terapiei alternative, denumit “Terapia Rose”. Am înţeles că a fost lansat în urmă cu vreo lună şi foarte multă lume vorbeşte despre el, acesta fiind rezultatul a 40 de ani de studiu, cercetare şi practică în acest domeniu.
Voi v-aţi gândit vreodată să încercaţi terapia complementară? Nu neapărat pentru vreo afecţiune, ci pentru a scăpa de stres, pentru relaxare, pentru imunitate ş.a.m.d. Eu un lucru ştiu sigur: NU mă las până nu încerc acupunctura! 😀
nu am facut niciodata acupunctura,insa am asistat la cateva sedinte ale bunicii mele(cand eram micuta venea un doctor la domiciliul matusii mele),pot sa spun ca desi pe mine ma oripilau acele acușoare, bunica avea numai cuvinte de bine si se declara foarte multumita de rezultat.si asta se intampla prin anii 90 cand medicina nu era asa avansata ca acum.
daca ai posibilitatea incearca si categoric nu vei regreta(doar sa gasesti un medic bun care stie sa isi faca treaba).
ai grija de tine! te pup!
Mi-e frica de ace in general, dar stiu ca cele pentru acupunctura sunt foarte foarte subtiri (un manunchi de 15 ace este echivalentul unui ac de seringa). Asa ca sigur o sa incerc 😀