Am văzut recent filmul “Freedom writers“, la recomandarea unui amic, şi acum caut în disperare cartea (care este inspirată din realitate). Se numeşte “The Freedom Writers Diary” şi este vorba de o profesoară şi de cei 150 de elevi ai săi care şi-au schimbat viaţa scriind. Această întâmplare s-a petrecut în Long Beach, California. O profesoară pe nume Erin Gruwell a fost repartizată să predea la o clasă foarte dură de la liceul Wilson. Majoritatea elevilor din acea clasă erau convinşi că aceasta nu va rezista şi că va demisiona după prima săptămână, dar Ms.Gruwell a ales să se confrunte cu ei, cu temerile lor, cu greutăţile lor, găsind de fiecare dată metode ca aceştia să o asculte.
Această clasă de elevi era cea mai rea pentru că, dincolo de faptul că unii cunoscuseră deja şcoala de corecţie şi erau obligaţi de autorităţi să continue cursurile altfel aveau să ajungă din nou acolo, rasismul trăia în toată splendoarea lui. Nu îndrăzneau să calce unul pe teritoriul celuilalt în afara liceului, nici măcar în incinta acestuia, curtea instituţiei fiind “împărţită” pe bucăţi în funcţie de rasă. Ms.Gruwell a încercat din greu să rupă rivalitatea rasială, arătându-le cât de multe lucruri au în comun, printre care şcoala de corecţie, prieteni decedaţi în urma luptelor interrasiale, probleme acasă, în familie etc.
Ceea ce este admirabil la această poveste este că se observă cu uşurinţă că principalul motiv al răzvrătirii, dincolo de problema rasială, este tratarea preferenţială care există oriunde în lume. Ms.Gruwell a lansat o temă printre elevii ei, anume scrierea într-un jurnal. Toţi erau obligaţi să facă această temă, fiind înştiinţaţi că acesta va fi testul de trecere al anului. I-a asigurat că pot scrie orice doresc ei şi sub orice formă (proză, poezie, ba chiar şi desene). De asemenea le-a menţionat elevilor şi că nu le va citi dacă ei nu vor dori acest lucru.
Schimbarea a început cu aceste jurnale în care toţi s-au deschis şi, într-un final, au decis să le predea profesoarei pentru a fi citite de aceasta. Astfel s-au apropiat de ea iar ea de ei, ştiind care sunt problemele fiecăruia i-a fost mai uşor să se raporteze la ei. La finalul celor 4 ani de liceu în care le-a fost aproape şi i-a sprijinit în ciuda răutăţilor directorului liceului şi a altor profesori din cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ, elevii şi-au publicat jurnalele într-o sigură carte – The Freedom Writers Diary. Tot caut această carte de câteva zile şi nu o găsesc pe nicăieri decât în magazine online din afara ţării…
Am vazut filmul si chiar m-a impresionat…cati dintre profesorii din ziua de azi sunt si buni pedagogi?
Trebuie sa l vad si eu.:D
L am vazut azi noapte ,un film bun unde ura de rasa e la ea acasa.Ce probleme au aia in SUA pe langa ale noastre…
Da, majoritatea problemelor noastre se invart in jurul banilor. La ei lucrurile stau altfel. Filmul este, intr-adevar, foarte bun.
Este un film exceptional, impresionant de bun, bineinteles ca m-ar interesa cartea, si daca stie careva de unde o pot cumpara as fi tare recunoscator.adresa mea de mail este tanaadri02@yahoo.com
Buna. Poti gasi cartea pe emag.ro E in limba engleza si costa undeva la 70 de lei.