Anul trecut scriam o listă similară, cu fix 10 cărți de citit, articolul respectiv devenind rapid unul dintre cele mai citite de pe blogul meu. Din acest motiv m-am decis să fac din asta un obicei și, iată, am revenit cu o listă adaptată anului în care suntem, adică top 10 cărți de citit în 2018. Pe unele le-am citit deja, altele însă sunt cărți pe care îmi doresc foarte mult să le citesc în viitorul apropiat. În mare parte nu sunt cărțile pe care le vedem în topurile vânzărilor, iar asta se întâmplă din două motive: 1. nu-mi doresc să îți servesc topuri care există deja și care sunt raportate la vânzări ori la potențiale vânzări; 2. eu nu prea citesc de fel cărțile pe care le văd în topul vânzărilor, pe unele dintre ele considerându-le a fi de duzină (m-am ars cu câteva, acum suflu și-n iaurt). Așadar lista de mai jos conține exclusiv cărți pe care eu le consider demne de citit. O chestie pur subiectivă, cu alte cuvinte, astfel că voi argumenta fiecare alegere chiar cu un strop de dorință în a deschide și a citi din scoarță în scoarță fiecare dintre cele 10 cărți (la general vorbind, căci pe unele dintre ele le-am devorat deja). Iată recomandările mele literare pentru anul 2018:
1. It’s so easy… și alte minciuni, de Duff McKagan
A devenit cartea mea de suflet pe măsură ce o citeam și, de fiecare când privesc înapoi, spre ea, mă încearcă un sentiment aparte. Duff McKagan, basistul trupei Guns N’ Roses, cel care a făcut parte din trupă înaintea anilor de glorie și în timpul acostora, fiind totodată prezent și la descompunerea ei, și-a scris autobiografia într-o manieră greu de egalat. Cartea It’s so easy… și alte minciuni prezintă povestea lui, o poveste de viață relatată fără rușine și fără ocolișuri. Totodată, o poveste plină de alcool și droguri, dar nu în ultimul rând de dragostea pentru muzică, acel ceva care îi apridea în suflet un foc cum nimic și nimeni altcineva nu a reușit. Pasiunea este poate unul dintre ingredientele esențiale în viață. Recomand cu drag autobiografia It’s so easy… și alte minciuni a lui Duff McKagan. Repet, pentru mine a devenit destul de ușor o carte de suflet.
Recenzia cărții poate fi găsită aici.
Autobiografia se găsește în următoarele magazine:
eMAG, Libris și Editura Casa.
2. Petrecere până în zori, de F. Scott Fitzgerald
În urmă cu un an și ceva am citit recenzia acestei cărți pe un blog, iar de atunci mi-a rămas în minte și am știut că o să vreau cartea. O pusesem în secțiunea de wishlist de pe blog și mare mi-a fost bucuria când am primit-o de la un prieten și soția lui. Nu am mai citit nimic de F. Scott Fitzgerald și am un feeling că o să mă prindă cartea asta și o să-mi doresc să descopăr și alte romane de-ale autorului. Petrecere până în zori este un volum de proză scurtă, conținând 18 povestiri orientate în jurul tinerilor – cu dragostea, comunicarea, scânteia și (pe alocuri) neadaptarea specifice celor mai frumoși ani. Nu m-am apucat încă de ea, dar am pus-o pe lista must read pentru 2018 pentru că știu sigur că nu vreau să o las să-mi scape.
Cartea se găsește în următoarele magazine:
Elefant, eMAG, Libris și Cărturești.
3. Arhanghelul Raul, de Ovidiu Eftimie
Pe Ovidiu Eftimie l-am cunoscut anul trecut la târgul de carte Gaudeamus de la Romexpo. Este unul dintre băieții de la Times New Roman :D, deci clar un scriitor pe gustul meu. Sunt convinsă că stilul din carte nu are treabă cu ce se-ntâmplă în online-ul care ne este atât de cunoscut, deci nu mă aștept să deschid cartea și să descopăr vreun pasaj din TNR, ca să excludem orice dubiu în privința asta. Am decis să cumpăr Arhanghelul Raul pentru că eu consider că scriitorii de tipul lui Ovidiu Eftimie merită să li se dea atenție, dar în egală măsură și pentru faptul că am citit cele câteva rânduri de pe spatele cărții și m-au convins că romanul e de citit și chiar de adăugat în top 10 cărți de citit în 2018. Până îl devorez eu și pun la cale recenzia, îl poți căuta pe net pentru a afla mai multe despre el.
Dacă vrei să cumperi romanul, dai de el în următoarele magazine:
Elefant, eMAG, Libris și Cărturești.
4. Războiul nu are chip de femeie, de Svetlana Aleksievici
Al Doilea Război Mondial nu va ajunge niciodată să-și dezvăluie întreaga grozăvie. În spatele faptelor de arme, al atrocităților și al crimelor monstruoase comise împotriva civililor se ascunde o altă realitate. Aceea a miilor de femei sovietice trimise pe front împotriva inamicului nazist. Svetlana Aleksievici și-a dedicat șapte ani din viață colectării mărturiilor unor femei care, multe dintre ele, la momentul acela erau abia ieșite din copilărie. După primele sentimente de euforie, asistăm la o schimbare radicală de ton, pe măsură ce ajungem la încercarea fatală a luptei, însoțită de partea sa de întrebări și de suferință. Abandonând tăcerea în care și-au găsit refugiul, aceste femei îndrăznesc, în sfârșit, să prezinte războiul așa cum l-au trăit.
Cartea poate fi găsită în următoarele magazine:
Elefant, eMAG, Libris și Cărturești.
5. Suflet tatuat, de Raluca Sterian-Nathan
Iată o altă carte pe care mi-am propus să o citesc în 2018. Suflet tatuat face parte din categoria biografii/memorii/jurnale și prezintă viața Ralucăi Sterian-Nathan. Ea s-a născut la București, iar în anul 1964 a plecat în Franța, acolo unde l-a întâlnit pe Jean-Jacques Nathan, marea ei dragoste. Dar mai devreme, în România, Raluca Sterian şi familia ei au cunoscut persecuţiile politice – deopotrivă naziste şi staliniste. În ciuda foametei, a fricii, a însingurării venite odată cu instaurarea regimului comunist, Ralucăi i-a placut întotdeauna să râdă, să joace teatru, să iubească. Se căsătoreşte pentru prima oară la şaisprezece ani. Are aventuri amoroase zbuciumate. Ca să poată intra la Institutul de Teatru, e obligată să lucreze vreme de un an într-o uzină. E preţul cu care poate juca după aceea în Mutter Courage la Teatrul Naţional din Iaşi (loc în care are parte și de două tentative de otrăvire). Mai târziu cunoaşte interogatoriile Securităţii, inclusiv tortura. Totuşi povestea vieţii Ralucăi Sterian-Nathan nu e tristă. Pe lângă o intuiţie care o face uneori să vadă pur şi simplu viitorul, marile calităţi ale autoarei sunt umorul şi optimismul. Umorul face haz de disperare, iar optimismul învinge un destin potrivnic. Amintirile Ralucăi Sterian-Nathan devin astfel o lecţie de speranţă.
Cartea poate fi găsită la Cărturești.
6. Ministerul durerii, de Dubravka Ugrešić
Ministerul durerii este un roman apărut în urmă cu mai bine de 10 ani, fiind tradus în mai multe limbi și apărând în peste 20 de țări. Autoarea este de origine croată, dar s-a stabilit apoi în Olanda. Apatridă fiind, adică părăsind ilegal Croația și pierzându-și calitatea de cetățean al patriei sale (totodată fără a dobândi cetățenia țării în care s-a stabilit), ea și-a strâns în pumn nostalgia apartenenței și a pus la cale Ministerul durerii. Cei de la The Independent au menționat că această carte “descrie abilitatea de a supraviețui și de a-ți spune povestea, chiar și atunci când te afli în ghearele disperării, lipsit de orice speranță”. Dacă anul 2018 ar fi anul în care fiecare dintre noi ar lupta pentru ceea ce își dorește sau doar pentru a răzbi și pentru a face pasul către ceva mai bun, cartea asta cred că ar trebui să fie pe lista celor de citit. Nici eu n-am citit-o încă, dar o devorez cât de curând și revin cu recenzia. De obicei însă nu mă înșel în privința cărților.
Romanul poate fi găsit în magazinul Cărturești.
7. Zgomotul și furia, de William Faulkner
William Faulkner este unul dintre scriitorii reprezentativi ai literaturii americane din secolul XX, fiind laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1949. Deși nu sunt genul de cititoare care să fie vrăjită de titulaturi, Faulkner s-a strecurat prin paginile mai multor cărți pe care le-am citit. Cred că ultima carte în care l-am găsit menționat a fost Magicianul lui John Fowles. Am decis că trebuie să fie un semn, că prea mi-a ieșit numele lui în cale de atâtea ori, așa că am scotocit internetul pentru a decide cărei cărți a lui Faulkner să-i ofer șansa de a fi prima care-mi cade în mână. M-am oprit la cartea Zgomotul și furia, povestea fiind despre drama unei familii, unde servitoarea de culoare este cel mai uman și moral personaj. Se spune că în această carte William Faulkner dă viață unora dintre cele mai frumoase personaje ale literaturii universale. Iată un motiv foarte bun pentru care Zgomotul și furia își merită prezența în acest articol – top 10 cărți de citit în 2018.
Poți cumpăra cartea din următoarele magazine:
Elefant, eMAG, Libris și Cărturești.
8. Hornuri de argint, de Titus Radu
Hornuri de argint este una dintre cele mai bune cărți ale literaturii contemporane românești, Titus Radu fiind un autor care a cucerit cititorii cu cartea sa de debut (Emigrations Blues) și a continuat să surprindă prin intermediul acestui al doilea roman. Povestea se învârte în jurul unui subofițer care ajunge să lucreze la un pichet de grăniceri dintr-un sat de la frontiera româno-maghiară. Lucrurile care se întâmplă acolo ajung să ia o anumită întorsătură și să afecteze în mod eronat viziunea oamenilor asupra lucrurilor. În vreme ce însuși subofițerul român se căsătorește cu o femeie de origine maghiară, țării îi sunt prezentate lucrurile ca și cum ungurii sunt o amenințare pentru români. Povestea asta pare ruptă din realitatea zilelor noastre, chiar dacă acțiunea romanului se petrece la scurt timp după căderea regimului comunist.
Recenzia cărții poate fi citită aici 😉 .
Iar dacă vrei să o cumperi, o găsești în următoarele magazine:
Elefant, eMAG, Libris și Cărturești.
9. Un polițist în spațiu, de Nic Dobre
Nic Dobre este primul autor de SF-uri care a reușit să mă facă să citesc un roman din categoria aceasta și să ajung la final să-mi doresc o continuare a lui. Astfel, Căldura Ghețarilor nu doar că a fost primul SF pe care am reușit să-l termin, dar m-a și cucerit foarte mult, ținându-mă tot timpul în suspans. Din acest motiv am decis să-mi cumpăr cea mai nouă carte a autorului Nic Dobre, Un polițist în spațiu. Romanul este tot din categoria Science Fiction și am încredere că va fi la fel de bun, povestea învârtindu-se în jurul lui Arun Semok, un inspector de poliție spațială care cercetează o crimă comisă cu un pistol vechi de o mie de ani, fiind chiar singura armă de foc văzută vreodată pe planeta Ethoryia. Lucrurile degenerează într-un conflict militar, însă Arun Semok ajunge să fie prins la mijloc, devenind totodată prizonier al iluziilor și al deziluziilor… trăind o frumoasă poveste de dragoste în timp ce luptă alături de localnici. Ei, parcă nu sună a SF clasic ci a SF-palpitant-ce-merită-citit, nu-i așa? 😉 E clar că și cartea asta își merită locul în top 10 cărți de citit în 2018.
Cartea poate fi cumpărată din magazinul Libris.
10. În patru secunde ai pierdut totul, de K. A. Tucker
Romanul acesta este a treia parte dintr-o serie. Prima parte se numește Zece respirații scurte, iar a doua parte O minciună nevinovată. Știu că par genul de cărți care nu se potrivesc cu lecturile de mai sus, din cadrul top 10 cărți de citit în 2018, dar mai știu că am fost sceptică înainte de a începe și prima carte din serie și că m-am înșelat destul de mult. E o serie foarte bună și intenționez să citesc fiecare carte ce apare. Astfel, În patru secunde ai pierdut totul este următoarea pe listă. Cred că fiecare dintre aceste cărți poate fi citită și separat de celelalte. Desigur, au sens dacă sunt citite în ordine, însă nu sunt neapărat legate între ele, personajul principal fiind de fiecare dată altul. Din când în când mai avem nevoie și de povești cu final fericit, nu-i așa? Pentru asta e cartea aceasta, pentru zilele în care nu ne putem urni din loc să facem prea multe lucruri or nothing at all. O carte ușurică pentru o zi în care vrei să te desprinzi de tot.
Cartea aceasta poate fi achiziționată din următoarele magazine:
Elefant, eMAG, Libris și Cărturești.
Recenzia cărții poate fi găsită aici.
Ei bine, iată că am ajuns la final, cam până aici ne-a fost cu top 10 cărți de citit în 2018. Eu am terminat deja o parte dintre cărțile menționate (am pus link către recenzie unde a fost cazul), iar restul mă așteaptă nerăbdătoare pe birou, formând un teanc organizat.
Sper ca măcar una dintre cărțile din acest top să îți fi făcut cu ochiul și îți doresc lectură plăcută!
Lots of hugs! 😀
Vreauuuuu! A treia parte din serieeeee!!! le-am citit pe primele doua si mi-au placut maxim, asa ca “In patru secunde ai pierdut totul” e clar pe lista mea! Si treaba cu “Arhanghelul Raul” mi se pare curioasa. Coperta e misto, sunt curioasa rau de carte!
Ia, că poate ajungi să le citești chiar înaintea mea 😀 . Văd eu la tine pe blog ce recenzii mai scrii ^_^.
Ce frumos scrii despre ele, se vede pasiunea pentru citit. Eu adaug pe lista 2 carti de aici. Cea de la Duff Mckagan o mai vazusem prin librarii si acum mi-e foarte clar faptul ca vreau sa o citesc. A doua este cea de la Ovidiu Eftimie, aflu acum de la tine ca face parte din echipa TNR, asa ca m-a facut curioasa. Scriind asta realizez ca mi-a ramas in minte si descrierea de la “Un politist in spatiu”. Pana acum recunosc ca singurul SF de care am fost incantata de-a dreptuul a fost Solaris, de Stanislaw Lem. Ma gandesc sa ii dau o sansa si lui Nic Dobre. Multumim pentru inspiratie si abia astept sa iti citesc recenziile.
Cu mare drag, Denisa! Mă bucur că ai găsit utile recomandările mele și sper să rămân la fel de inspirată cu alegerile și-n anii următori 😀 . Te îmbrățișez și îți doresc lectură plăcută!
Nu ma dezic de superficialitatea mea in a alege cartile si merg tot pe ceea ce-mi transmit titlul si coperta. Prin urmare, cea care mi-a atras mie cel mai tare atentia, din lista celor 10 carti recomandate de tine, este “In patru secunde ai pierdut totul”. Chiar prefer cartile astea mai usoare, mai relaxante, doar ma stii.
După ce o citesc pot să ți-o dau ție. 😀
Vreau sa citesc si eu seria scrisa de K.A. Tucker si romanul Hornuri de argint de Titus Radu.
Preconizez că îți vor plăcea ambele ^_^.
Cu siguranta voi citi “Hornuri de argint” de Titus Radu, carte pe care urmeaza sa o primesc de la tine si pentru care iti multumesc inca o data. Si mi-a mai atras atentia “Zgomotul și furia”, de William Faulkner, dar si “Războiul nu are chip de femeie”, de Svetlana Aleksievici.
M-am bucurat tare mult când am făcut extragerea și am văzut că tu ești câștigătoarea. Cred că este pentru prima oară când organizez un concurs pe facebook și se nimerește ca la extragere să fie o persoană pe care o știu din online. Am încredere că îți va plăcea romanul “Hornuri de argint”, scriitorul având un stil bun, captivant.
Fitzgerald și Dubravka Ugrešić bifate și de mine, dar nu și pe lista de preferințe. De la Fitzgerald cel mai mult mi-a plăcut Cei frumoși și blestemați. Apoi cu Dubravka Ugrešić nu prea pot spune că m-am delectat, e o carte cam sumbră, prea aproape de propria noastră realitate post-comunistă. Am rezonat cu trăirile personajului, dar cumva am simțit că nu prea mă interesează și alții cum au trăit căderea comunismului, îmi sunt de ajuns exemplele noastre.
Svetlana Aleksievici mi-a plăcut și mie dacă pot spune asta despre o carte sfâșietoare. Ah m-am uitat pe blog și văd că ai lăsat comentariu atunci. Mă bucur că te-am inspirat în alegerea ei.
Da, îmi amintesc acum, la tine am aflat de cartea Svetlanei Aleksievici. Și au mai fost cărți pe care mi le-am cumpărat după ce am citit la tine pe blog despre ele. O să iau în calcul și cartea “Cei frumoși și blestemați” a lui Fitzgerald 😀 . Îți mulțumesc pentru sugestie.
Eftimie la loc de cinste? Hmmm…
Da. Nu-mi spune că nu-ți place Eftimie, că te reneg :)).