Mulți dintre noi visăm la tinerețe fără bătrânețe și ne dăm constant silința pentru a fi în cea mai bună formă și pentru a încetini procesul de îmbătrânire. Iar când spun îmbătrânire nu mă refer la câteva riduri și la modul în care timpul își pune amprenta asupra imaginii noastre, ci mă refer la cum ne simțim. A înainta în viață înseamnă mai mult decât niște riduri. Obosim mai des, pierdem treptat din mobilitate, uităm efectiv cum e să fim plini de energie. Ok, unii au fost molâi toată viața, dar pentru noi, cei care am existat de parcă am fi fost conectați tot timpul la baterii, pentru noi este cel mai dureros când încep să ne doară genunchii și să ne împiedice să mai mergem la fel de des în drumeții sau în diverse curse de MTB, pentru noi este cel mai dureros când obosim numai mergând până la terenul de tenis și nu mai avem energie să mai jucăm, pentru noi este cel mai dureros când pierdem teren în fața timpului.
În urmă cu vreo doi ani în Silicon Valley a luat naștere un startup care să încerce să implementeze tinerețea fără bătrânețe. Transfuzii de sânge de la adolescenți către oameni bogați. Dar asta nu-i o variantă pentru oricine, ci doar pentru aceia care au în garaje automobile pe care noi le-am văzut poate doar în reviste, prețul transfuziilor fiind destul de piperat.
Și noi cum ne menținem? Ce facem pentru a avea grijă de organismul nostru? În urmă cu 10 ani nu simțeam că o să ajung să mă vait de dureri de genunchi, tibii sau mijloc, de dureri de cap sau epuizarea energiei. Iată-mă acum, privind spre naivitatea de atunci și oftând. I was so so dumb. Dar nu las deciziile trecutului să îmi afecteze prezentul, bucata asta de timp în care pot face ceva concret pentru mine și pentru viitorul organismului meu. Că, să-mi fie cu iertare, putem să avem cele mai tari job-uri, dar dacă organismul nu e cum trebuie atunci toți banii sunt în zadar.
Ce fac eu pentru a avea grijă de organismul meu? Lucrez pe mai multe planuri pentru a arăta și a mă simți bine pe termen lung. Asta se traduce prin: mers pe bicicletă, mers la sală pentru exerciții cu greutăți (niciodată nu fac cardio la sală, ci aleg segmentul acesta de activitate pentru aer liber), alimentație cât de cât curată – ceea ce înseamnă că îmi dau silința să cumpăr cât mai multe legume și fructe direct de la producători (fie ei agricultori mici, din diferite zone ale județului în care locuiesc), cât și un consum optim de lichide și mers constant la salon/clinică pentru tratamente faciale și corporale. Din când în când mai hrănesc și mintea cu câte o carte, ca să fie planul complet, să fiu cu adevărat în formă pe termen lung.
Cea mai bună versiune a noastră este îmbunătățită constant pe două segmente diferite – trup și suflet. Chiar e important să nu omitem una dintre ele. De exemplu toate cărțile din lume nu ne sunt suficiente dacă stăm toată ziua pe canapea citindu-le, așa cum nici sportul nu e suficient dacă nu hrănim din când în când și mintea cu câte o carte.
Ceea ce am învățat de când fac sport este că uneori avem nevoie și de suplimente alimentare, adică mici chestii care să ne ajute să avem un aport bun de vitamine și minerale. M-am bătut o vreme cu pumnii în piept, la figurat vorbind, că nu-i nevoie de nimic dacă sportul este prietenul nostru. Și am greșit. Abia mă mai ridicam din pat din cauza durerilor de tibii după câteva zile de alergat, până când mi-a spus un prieten că la vârsta noastră organismul începe să aibă nevoie de ajutor, astfel că e nevoie de suplimente de Magneziu, Vitamina B12 și Vitamina C. Mai sunt și altele, dar pe astea le-am reținut ca fiind printre cele mai importante.
Vitamina B12 are avantajul de a fi bună atât pentru trup, cât și pentru suflet. Concret, asta înseamnă că vitamina B12 ajută fizic prin reducerea oboselii și extenuării, cât și prin faptul că își aduce contribuția la aparatul locomotor. Cum ajută însă vitamina B12 sufletul? Ea este esențială pentru funcționarea normală a sistemului nervos și menținerea sănătății psihice. Personal mi-a fost prescrisă de medic în perioada în care am trecut printr-o depresie, iar de atunci am văzut cât de mult contează ea și pentru sănătatea emoțională, o ramură pe care uităm uneori să o luăm în calcul.
În ordinea asta a lucrurilor, compania germană WÖRWAG Pharma a adus anul trecut pe piața din România un supliment alimentar cu vitamina B12, numindu-se chiar B12 ››ANKERMANN‹‹ Vital. Acesta ajută în cazul senzației de extenuare, reduce oboseala inexplicabilă și îmbunătățește calitatea somnului. În plus, alungă stările de neliniște, vitamina B12 fiind recunoscută pentru proprietățile sale în acest sens. Cei care luați suplimente alimentare ce au la bază vitamina B12, puteți încerca acest supliment și să faceți o comparație vizavi de suplimentul pe care îl folosiți de obicei. Produsul B12 ››ANKERMANN‹‹ Vital se găsește începând cu sfârșitul anului trecut în principalele lanțuri de farmacii din țară.
De-asta imi place mie de tine, ca spui lucrurilor pe nume. Toata lumea se da de ceasul mortii sa foloseasca nu stiu ce creme minune ca sa nu faca riduri. Pe bune? Ridurile sunt cea mai mare problema dupa ce trecem de o anumita varsta? Cum ramane cu articulatiile care incep sa scartaie. cu tensiunea care prinde a creste si ea, cu durerile de sale? Mai important decat sa imi cumpar 10 creme scumpe mi se pare sa imi iau una singura bunicica si de restul banilor sa investesc in pasiunile mele, care imi dau un tonus psihic bun, si eventual in niste suplimente care ma ajute sa imi mentin organismul sanatos mai mult timp.
Multumesc pentru gandurile bune, Cristina! ♥