Am împlinit de curând un an de când am aparatul dentar. Înainte de a face pasul acesta plănuiam să scriu o mulțime de artcole pe tema experienței în sine, atât pregătirea de dinainte de purtarea aparatului ortodontic, cât și din timpul și de după îndepărtarea lui. Dar, pentru că a apărut o mică chestiune neprevăzută și a trebuit să schimb clinica dentară… experiență care n-a fost deloc plăcută… n-am mai putut vorbi/scrie cu drag despre nimic din ce ținea de aparatul dentar. Acum, că a trecut un pic peste un an de când îl port, m-am gândit totuși să fac o mică listă cu lucruri pe care poate nu le știai despre purtarea unui aparat dentar. Știu că eram și eu extrem de curioasă înainte de a face pasul și m-au ajutat și pe mine unele materiale de pe net, adică înțelegând mai bine ce implică un astfel de pas am reușit să mă mai relaxez, cât și să mă pregătesc mai bine pentru ce avea să urmeze. În aceeași notă, îmi doresc ca articolul meu de azi să îți fie de folos și să-ți răspundă la unele curiozități.
1. Nu mai muști din niciun preparat
Eu am primit o fișă de la clinica dentară, fișă în care îmi erau enumerate îndatoririle și obligațiile mele ca pacient, iar una dintre cerințele acelea de natură ortodontică era să nu mușc din nimic, nici măcar miez de pâine. Se recomandă ca alimentele să fie tăiate în bucățele mici și mestecate exclusiv pe măsele.
2. Nu ai voie să consumi unele alimente
Pe toată durata tratamentului ortodontic (2 ani sau cât trebuie să ții aparatul) nu ai voie să consumi alimente tari (precum covrigei, alune, nuci, crutoane, pâine prăjită, crustă crocantă de pizza, pâine crocantă etc.), nici alimente lipicioase (precum caramele, deserturi cu caramel, nectarine etc.) și nici chestii cu sâmburi decât dacă, desigur, le cumperi direct fără sâmburi (de exemplu măsline, vișine, compot de vișine etc.).
3. Adio RMN și alte câteva investigații medicale
Pe toată perioada purtării aparatului dentar vei avea anumite restricții privind unele investigații medicale. Știi că sunt cazuri când ți se solicită să dai jos toate metalele (cercei, brățări, ceas), de exemplu la radiografie și la RMN. Nu contează dacă de exemplu ai nevoie de o astfel de analiză departe de zona capului (unde ai practic metalul de la aparatul dentar), adică poate ai de făcut un RMN pentru ceva ce ține de ortopedie, chestia este că majoritatea metalelor sunt interzise în cadrul acestor investigații. Mica excepție ar fi dacă duci o dovadă a materialelor din care este făcut aparatul dentar. Pentru că unele aparaturi, așa cum este RMN-ul de la centrokinetic, permit efectuarea investigațiilor în cazul în care metalul folosit este titan.
4. Igiena dentară e mai riguroasă
Practic, curățarea corespunzătoare a danturii și a aparatului dentar îți ia mai mult timp decât periajul normal al dinților. Și e normal să se întâmple asta. Trebuie să acorzi atenție sporită periajului, să nu rămână resturi de alimente pe nicăieri, pentru că pe toată perioada purtării aparatului ortodontic nu-ți permiți să ai de-a face cu vreo carie. De ce? Pentru că a scăpa de o carie dentară s-ar putea să necesite îndepărtarea aparatului, ceea ce pe de o parte nu prea e indicat, iar pe de altă parte s-ar putea să te coste câteva sute de lei.
5. Vei umbla cu periuța și pasta de dinți în geantă/ghiozdan
Yup. Pe de o parte vei face asta pentru că îți vor rămâne alimente prin aparat atunci când ești la muncă și mănânci ori atunci când iei masa în oraș. Chiar și o banană inofensivă se va face comodă pe undeva pe sub o sârmă mică, deci de salată și carne chiar nu mai vorbim :)). Pe de altă parte nu e vorba numai de faptul că alimentele captive sunt inestetice, dar sunt și nesănătoase și pot duce la apariția cariilor (atenție așadar din nou la punctul 4, igiena riguroasă). La început va fi un pic incomod să te speli pe dinți peste tot pe unde mergi, dar te vei obișnui.
6. Atenție la băuturile și alimentele care pot colora/păta dinții
Cafea, ceai negru, sucuri acidulate închise la culoare, sucuri din fructe de pădure, țigări, sfeclă roșie, ba chiar și unele sosuri (cele pe bază de curry de exemplu) pot colora/păta dinții. Nu vrei ca atunci când scapi de aparatul dentar să ai niște pătrățele albe în locul brackeților care au fost lipiți pe dinți, iar în rest dinții să aibă altă nuanță. Clar nu vrei dantură cu model :)). Așadar mare atenție cu tot ceea ce poate păta dantura. Dacă nu poți renunța definitiv la astfel de băuturi și alimente, măcar încearcă să le consumi mai rar. Do your best!
7. Atenție la intervalul de activare (strângere) a aparatului dentar
Dacă încă nu ai aparat dentar fix, dar vrei să îți pui unul, probabil ai auzit/citit pe undeva că se strânge lunar. Eu urma să plec în străinătate când mi l-am pus și am întrebat dacă pot veni uneori la 5-6 săptămâni, ca să nu iau 12 bilete de avion (dus-întors) pe an. Atunci am descoperit că ideal ar fi să merg la activare (strângerea aparatului) la fiecare 4 săptămâni. Pe de o parte pentru că dinții au nevoie cam de 4 (maxim 5!) săptămâni pentru a se mișca și a se fixa în locul în care au fost trași de sârme, iar după această perioadă ei se simt confortabil și există posibilitatea să se miște pe distanța mică pe care au parcurs-o, îngreunând procesul de îndreptare. Iar pe de altă parte pentru că respectarea perioadei de 4 săptămâni poate scurta un pic perioada purtării aparatului, adică în loc de 3 ani să-l porți 2 ani și jumătate. Personal, după ce doctora mea a intrat în prenatal, a trebuit să am alt medic care să-mi continue tratamentul. Al doilea medic mi-a zis că nu e musai să strâng aparatul la fiecare 4 săptămâni, că nu are importanță, dar eu am preferat să respect programul cu care mă obișnuisem și îmi fac programările chiar și cu 5 luni înainte, să mă asigur că prind loc exact la fiecare 4 săptămâni.
8. Nu doare așa cum te aștepți 😀
La fel ca mine, poate te aștepți să fie un proces dureros. Eu am fost surprinsă de faptul că doar după ce mi-a fost pus aparatul am avut mici dureri (un fel de presiune de fapt la nivelul danturii). Iar presiunea respectivă m-a ținut doar vreo 3 zile. În rest, după fiecare activare a aparatului, ori nu simt mai nimic, ori e o presiune care trece în câteva ore și gata. Doctora mi-a explicat însă că asta diferă de la pacient la pacient, că unii n-au dureri deloc, alții au dureri mari, iar alții se încadrează undeva la mijloc. Eu sunt foarte sensibilă de fel (la modul că fac detartrajul cu anestezie :D), astfel că m-a surprins plăcut că purtarea aparatului dentar nu e o experiență dureroasă.
9. Te obișnuiești cu el, nu-ți face griji
La unii pacienți durează o lună, la alții 6 luni, dar la un moment dat în mod sigur te vei obișnui cu el, ca și cum ar fi o parte din tine. La mine a durat vreo două luni să mă împrietenesc cu el. Timpul trece, oricum, iar la un moment dat nici nu-ți vei mai aduce aminte cum a fost adaptarea cu el.
10. Buzele vor părea mai voluminoase
Câteva persoane m-au întrebat timid dacă mi-am făcut ceva la buze, cu acid hialuronic sau altceva :)). E amuzant și plăcut totodată, adică nu doar că buzele sunt mai pline și mai frumoase, dar și oamenii percep schimbarea asta. Explicația e simplă. Buzele par mai voluminoase pentru că aparatul dentar e practic în spatele lor și le obligă să stea puțin mai în exterior. Buzele efectiv nu mai au cum să fie lipite de dinți, pentru că sunt o grămadă de brackeți metalici, ceramici sau din safir între ele și dantură. Eu credeam despre mine că am buze frumoase înainte să îmi pun aparatul. Acum, însă, că m-am obișnuit cu ele mai voluminoase, sigur o să-mi fie dor de aspectul acesta al lor după ce scap de aparat.
Cam astea sunt cele 10 lucruri pe care le-am promis încă din titlu. Sper să vă fie de folos și, dacă aveți întrebări, nu ezitați să mi le scrieți mai jos, în secțiunea de comentarii.
Lots of hugs!
Mulțumim pentru sfaturi.