Mulți au auzit de sinuzită și probabil s-au și confruntat cu ea. Dar nu toată lumea știe ce este, de câte tipuri, cum apare, care sunt factorii de risc și așa mai departe. Astfel, m-am gândit să scriu azi un material informativ (și ușor de parcurs) despre ea.
1. Sinuzita este inflamația sinusurilor nazale.
2. Chiar dacă este incomodă, partea bună este că uneori sinuzita trece singură în câteva săptămâni.
3. Partea nu-chiar-bună este că în unele cazuri sinuzita duce la infecție. Iar această infecție se poate răspândi în corp, apărând complicații.
4. Există 4 tipuri de sinusuri: sub ochi, deasupra ochilor, între ochi, în spatele ochilor. Rolul sinusurilor este de a proteja căile respiratorii, ochii și maxilarul. Cum? Prin reglarea temperaturii și a umidității aerului pe care îl inspirăm.
5. În sinusuri există o secreție (mucus) care are rolul de a împiedica microbii să pătrundă în organism. Probabil ai observat că atunci când inspiri aer cu mult praf apare strănutul și/sau se mărește secreția nazală, iar asta se întămplă fix pentru că organismul încearcă să împiedice pătrunderea lui, “dirijând” praful să se întoarcă de unde a venit :D.
6. Inflamația la nivelul sinusurilor apare uneori când factorii externi duc la formarea unei cantități prea mari de secreție. Dovada că uneori ce-i prea mult strică.
7. Există 3 tipuri de sinuzită (în funcție de gravitate și de cât durează): acută, medie, cronică.
8. Sinuzita acută durează maxim o lună. Uneori trece singură, însă se poate administra un antiinflamator precum Paracetamol sau Panadol.
9. Sinuzita de gravitate medie, numită și subacută, durează 1-3 luni. Pentru prevenirea complicațiilor și reducerea duratei sinuzitei se recomandă uneori suplimente precum Sinosun.
10. Sinuzita cronică durează mai mult de 3 luni și este necesar un tratament complex.
11. Când sau de la ce apare sinuzita acută? În majoritatea cazurilor apare după o răceală.
12. Dar sinuzita cronică? În cazul acesteia există mai multe aspecte care favorizează apariția ei, precum deviația de sept, alergiile, polipii și altele.
13. Alte elemente sau împrejurări care favorizează apariția sinuzitei: poluarea, fumatul (chiar și cel pasiv), expunerea la mucegai, infecțiile dentare și astmul.
14. Care sunt simptomele sinuzitelor? Nasul înfundat, secrețiile nazale, modificarea mirosului, modificarea gustului, dureri dentare (în zona arcadei de sus), oboseala, iar uneori chiar febra.
15. Sinuzita acută, chiar dacă este cea mai ușoară dintre toate și uneori trece de la sine, poate avea complicații și poate evolua în sinuzită cronică. Așadar cel mai bine este să acorzi atenție simptomelor și să discuți cu medicul tău despre ele.
16. Uneori sinuzita poate duce și la complicații grave, precum meningită sau chiar afectarea vederii.
17. Există și cazuri în care sinuzita cronică, deși tratată corespunzător cu pastile, nu răspunde la tratament, astfel că se ajunge la tratament chirurgical (pentru drenarea secrețiilor).
18. Sinuzita NU este contagioasă.
Una peste alta, concluzia este că sănătatea e importantă, iar dacă observi anumite schimbări în organism e bine să mergi la medic pentru un control. Fără paranoia. E bine să faci un control medical și să afli că ești ok, decât să nu-l faci și să ai vreo problemă care se agravează. Organismul are obiceiul de a ne anunța atunci când ceva e în neregulă. Ascultă-l și mergi la medic!
O zi excelentă!