Cei care avem animale de companie știm că ele sunt mai mult de atât. Un câine sau o pisică, ținuți mult timp în casă, ajung să ne cucerească cu mici momente de afecțiune. Pufoși, ei vin mai mereu lângă noi, mai ales atunci când simt că suntem triști sau când simt că ne doare ceva. Sunt companioni de cursă lungă și își câștigă treptat rolul de membri ai familiei. Copiii noștri blănoși, pe care-i iubim și care la rândul lor ne oferă iubire.
Este dureros când animalele noastre de companie ajung să sufere de anumite afecțiuni. Uneori aceste afecțiuni nu sunt clare de la primele simptome și necesită investigații amănunțite – ecografii, analize de sânge și alte tipuri de recoltări de probe care sunt analizate la microscop. Am trecut printr-o astfel de situație cu pufosul meu, iar în momentele acelea, indiferent de cât costă, speri doar să existe un tratament rapid și nedureros care să-l facă bine.
Care sunt 3 dintre afecțiunile frecvente la câini și cum le poți preveni?
Când ești informat ești mai bine pregătit pentru a avea grijă de patrupedul tău (și implicit mai bine pregătit în a-l feri de unele afecțiuni).
Otita la căței
Otita este o afecțiune a urechii și poate provoca durere. La început se manifestă sub forma unei inflamații, însă lăsată netratată această afecțiune duce la complicații. Urechea se poate infecta, iar această infecție se poate răspândi.
Este foarte important să fii atent la igiena câinelui, altfel riști cronicizarea bolii, caz în care reapare de 2-3 ori pe an și există un risc mai mare de complicații.
Pentru a preveni otita la catei este important să verifici din când în când dacă animăluțul tău de companie are urechile curate. Acumularea de ceară este principalul declanșator al otitei. Îi poți cere sfaturi medicului veterinar despre îngrijirea/igiena corectă a urechilor.
Parvoviroza
Parvoviroza la câini este o altă afecțiune des întâlnită. Aceasta este cauzată de un virus extrem de contagios și se poate transmite prin contactul direct cu alt câine infectat sau prin contactul indirect (dacă animalul de companie atinge un obiect contaminat sau intră în contact cu o persoană care a atins anterior un cățel infectat cu acest virus).
Parvoviroza la caini poate afecta orice câine, însă cei mai predispuși sunt puii care au mai puțin de 6 luni și câinii nevaccinați. Virusul afectează tractul gastrointestinal, iar uneori poate afecta și inima.
Babesioza
Babesioza este o boală parazitară gravă ce provine de la căpușe. Este important să te informezi și să cunoști simptomele acestei boli, deoarece dacă e lăsată netratată ea poate duce la decesul câinelui. Trebuie identificată cât mai devreme.
O soluție eficientă de prevenire a babesiozei este deparazitarea externă a câinelui, cu regularitate, folosind produse recomandate de medicul veterinar. Deparazitarea, care ține căpușele la distanță, va feri cățelul și de alte boli grave transmise de căpușe, precum boala Lyme.
Toate cele 3 afecțiuni menționate mai sus pot fi prevenite în procent mare dacă animalul de companie este vaccinat anual la timp, dacă i se face deparazitarea conform planului recomandat de medicul veterinar și dacă are o igienă bună.
Take care of your furry baby!