Diverse

3 efecte ale alimentației nesănătoase

By | 13.10.2019 | 1 Comment

Stați liniștiți, căci materialul de azi îl scriu mâncând chips-uri, supărată pe faptul că am citit de curând cum că pe viitor vor fi interzise în toate statele membre UE. Lucru care mi-e greu să cred că se va concretiza. Adică să fie scoase complet de pe piață niște chips-uri yummy și țigările să continue să se vândă? E loc destul pentru vicii în viețile noastre, pentru libertatea de a alege, pentru fericire și pentru nefericire, dar, desigur, e loc și pentru asumare. De aceea am preferat să admit încă din primele rânduri că și eu mă număr printre persoanele care nu au o alimentație ca-n cărțile de & despre nutriționism.

Cu toate astea, cu toate că alimentele nesănătoase sunt adesea delicioase și uneori ne ung pe suflet (comfort food), ele au și efecte negative… care, nu-i așa (?!), sperăm să ne ocolească. Trei dintre aceste efecte ale alimentației nesănătoase sunt cele de mai jos:

1. Ten cu probleme
Dacă avem o alimentație nesănătoasă sau dacă poftim des la câteva produse păcătoase, asta înseamnă că o anumită lipsă din organism o potolim cu produsele nepotrivite. Adică produse care nu conțin antioxidanți, vitamine și minerale, de care organismul nostru are nevoie atât pentru a funcționa cât mai bine la interior, cât și pentru ca pielea noastră (care e cel mai mare organ al corpului) să arate bine. Iată de ce mâncatul de alimente nesănătoase pe fond nervos duce adesea la rezultate vizibile chiar pe chipul nostru. Ten tern, lipsit de vitalitate, cu riduri care se fac din ce în ce mai vizibile și care ne adaugă niște ani în plus, eventual acnee (cu care unii nu se confruntă în perioada pubertății, dar pe care o au la maturitate), câ și multe alte probleme dermatologice ne pot da bătăi de cap din cauza unui regim alimentar nesănătos.

2. Oboseală cronică
Pofta de chips-uri sau alte alimente sărate poate fi un indicator pentru probleme cu glandele suprarenale ori organismul ne spune efectiv că are nevoie de mai multă sare (sau, dacă o consumați des, poate însemna că exagerați cu sarea în bucate și corpul cere o mărire a dozei). Pofta de ciocolată, pe de altă parte, poate ascunde o deficiență de magneziu și/sau vitamine din grupul B. Consumând constant alimente nesănătoase pentru a ne simți bine / pentru a ne satisface poftele… nu e tocmai indicat. Un astfel de obicei are, printre efectele secundare, și oboseala cronică. Lipsa de energie și senația de slăbiciune pe care probabil le-ați experimentat cândva și nu vreți să vă mai întâlniți cu ele. Un pic de ciocolată e ok din când în când, dar nu faceți din pofte un ritual pe termen lung. Starea generală a organismului e mai importantă decât poftele ce apar din când în când.

3. Hemoroizi și fisuri anale
Ugly, but true. Dacă vorbim de alimentație nesănătoasă aproape întotdeauna apare în discuție și ultima etapă a sistemului digestiv & problemele aferente. Alimentația nesănătoasă și stilul de viață sedentar sunt principalii factori ce duc la apariția de hemoroizi interni și fisuri anale. Numărul persoanelor diagnosticate cu astfel de probleme crește alarmant de la an la an. Practic lumea modernă în care trăim ne ține pe tot mai mulți dintre noi la birou, cu job-uri mai mult sau mai puțin simandicoase, dar care nu implică deloc mișcare. Dacă la ecuația asta de sedentarism adăugăm și alimentele pe care le ronțăim zi de zi și care nu sunt pe lista celor sănătoase, atunci ne punem singuri pe lista persoanelor predispuse la probleme de sănătate.

În concluzie, alimentația nesănătoasă este una dintre problemele mari ale vremurilor în care trăim, putând genera disconfort ce ține de fizic, dar mai ales afecțiuni interne pentru care poate fi nevoie de intervenție chirurgicală.

Atenție, așadar, la “micile” gustări din timpul zilei. Nu zice nimeni să renunțăm complet la ceea ce ne place, însă putem înlocui unele dintre alimentele nesănătoase cu fructe și/sau cu diferite tipuri de nuci și alune.

Cheers!

One Comments

  • Reply

    Valeria Chertes

    13/10/2019

    Din păcate și eu am obiceiul să mănânc cam nesănătos.

Leave a Reply