Fie că vorbim de o casă modestă cu o curte mică sau de o construcție mare și o bucată generoasă de teren, aproape că e de la sine înțeles că ne dorim un spațiu exterior cât mai practic, dar și frumos. Până la urmă pentru asta optăm unii dintre noi să renunțăm la viața la bloc în detrimentul traiului la casă. Ne dorim să ne petrecem serile de vară luând cina în foișorul din grădină sau la măsuța de pe prispă (în cazul în care nu dispunem de o grădină suficient de spațioasă). Totodată, ne dorim un garaj, poate chiar și un spațiu separat de depozitare a sculelor și a altor chestii de meșterit. Iar primăvara, de fiecare dată când ieșim din casă pentru a pleca la serviciu, parcă ne-ar plăcea să avem câteva flori care să ne coloreze întreaga zi. Pentru amenajarea cu succes a curții și a grădinii este însă nevoie să ținem cont de câteva aspecte. Le-am numit sfaturi pentru că las la latitudinea fiecăruia decizia de a ține sau nu cont de ele, însă sunt bune de avut în vedere 😀 .
1. Informează-te și alege stilul preferat
Sunt o grămadă de moduri practice și frumoase prin care poți amenaja curtea și grădina, însă ideal ar fi să alegi un singur stil. Înainte de toate este bine să te informezi, adică să consulți reviste și site-uri de profil, să citești fiecare ghid amenajarea curții și fiecare articol despre grădină, astfel încât să poți spune în cunoștință de cauză cum anume îți dorești să aranjezi spațiul exterior de care dispui. Fie că vrei amenajare în stil modern sau clasic, fie că vrei să reproduci anumite modele din reviste, important este să te documentezi cât mai mult și la final să știi exact ce vrei. E mult mai ușor să aplici ideile atunci când știi exact ce vrei. Și mai ieftin, chiar, pentru că nu vei fi nevoit să faci schimbări dacă te răzgândești pe parcurs.
2. Stabilește-ți clar bugetul
Cel mai bine este să îți setezi bugetul înainte de a merge la cumpărături. Dacă nu vei face asta, riști să alegi produse mai scumpe, iar când vei trage linie să constați că nu mai ai bani de vacanță anul acesta, lucru care sigur nu vrei să se întâmple. Dacă aloci 600 de lei pentru mobilier de grădină, 200 de lei pentru flori și încă puțin pentru semințe de gazon sau direct rulouri de iarbă, vei ști exact cât să cheltuiești când vei fi în magazin printre o grămadă de produse care îți iau ochii. Stabilește bugetul! Chit că ai, să zicem, doar 300 de lei pentru tot. Cauți mobilierul de grădină la second hand și îl recondiționezi tu, iei semințe de flori mai puțin fancy și te descurci într-un fel. Dar setează bugetul! E un pas important.
3. Decide dacă îți trebuie accesorii pentru îngrijirea curții și a grădinii
Când spun accesorii nu mă refer la un kit mic pentru rândurile de flori, ci la o lopată zdravănă, o foarfecă pentru pomișori sau chiar o drujbă precum cele de aici pentru igienizarea copacilor. Practic astea sunt aspecte pe care trebuie să le iei în calcul chiar în momentul în care decizi cum vrei să fie curtea și grădina de care dispui. Vrei copaci care să-ți țină umbră în fața casei și în zona foișorului? Ia în calcul faptul că vor trebui curățați în fiecare primăvară. Vrei să plantezi câteva legume pe terenul din spatele casei pentru a te bucura de alimente gustoase? Ia în calcul o sapă și eventual realizarea unui sistem de irigații. Vrei o curte cât mai ușor de îngrijit? Gândește-te la niște dale din piatră și niște rânduri de flori care să nu necesite foarte multă atenție.
În concluzie, poți avea o curte și o grădină exact așa cum ți le dorești, însă e important să iei în calcul și întreținerea lor pe termen lung. Ar fi păcat să investești mult în amenajarea unei curți de care nu ai timp să te ocupi, așa că în astfel de cazuri e mai bine să te orientezi către o amenajare a cărei întreținere să nu solicite prea multe ore săptămânal.
Cheers!
Imi place cum gandesti la nivel de buget. Si eu as cumpara un mobilier de gradina la mana a doua si l-as reconditiona. sau poate chiar l-as pune pe mesterul meu sot sa faca el ceva cu un aer mai rustic. Flori la ghivece poti cumpara din magazine in perioada in care se trec florile, ca atunci le dau mai ieftine. E chiar misto ghidul ala la care faci tu trimitere – e foarte detaliat. La mine singura mare problema e cu spatiul mic, dar ne descurcam si asa.