Topuri & Liste

3 stiluri diferite de amenajare a spațiului de birouri

By | 22.12.2019 | 2 Comments

Una dintre pasiunile mele este să văd diverse locuri cum prind viață, fie că e vorba de renovare completă sau retușuri de design cu buget fix. Ba chiar cred că este o provocare să încerc să fac schimbări notabile cu buget mic, ca un joc al prețurilor prietenoase fără însă a se pierde calitatea imaginii de ansamblu. Pentru azi m-am gândit să fac un material în care să vă arăt 3 stiluri diferite de amenajare a spațiilor de birouri, fie că e vorba de biroul de acasă al unui freelancer ori că e vorba de un spațiu foarte mare dintr-o firmă. Nu sunt stiluri de amenajare de lux, dar sunt new age și toate denotă personalitate, creativitate și capacitatea de adaptare la nou. Veți vedea că multe dintre imaginile de mai jos seamănă foarte mult cu spațiile de birouri pe care le vedem și-n filmele americane.

1. Industrial Office Style

idei amenajare spatiu birouri stilul industrial

Stilul industrial de amenajare a diferitelor spații este un stil puternic masculin datorită faptului că materialul de bază este metalul, un material ce denotă putere, un material rece și impunător. În stilul industrial întâlnim piese de mobilier și/sau de design care par să fie împrumutate de la fabrici și uzine :D. Birouri și mese masive cu bază metalică, obiecte de iluminat care par să fie realizate din piese auto sau din țevi uzate, rafturi metalice, eventual și un dulap metalic din loc în loc.

Ca paletă cromatică, există 3 modalități de a adopta stilul industrial: 1) metale argintii, în forma lor naturală, bine lustruite, creându-se un spațiu luminos; 2) cupru folosit pentru diverse piese de mobilier ori chiar spray pentru vopsirea unor obiecte de decor, obținându-se un aspect mai luxos; 3) diverse metale vopsite cu negru, idee bună atunci când se folosesc piese metalice reciclate și e nevoie de o culoare închisă pentru a acoperi diversele imperfecțiuni, imaginea de ansamblu fiind neutră și existând mai multe opțiuni de culori pentru decor.

De cele mai multe ori stilul industrial de amenajare este mixat cu stilul western (lemn și piele) pentru un aspect mai cald. Sunt și cazuri în care industrialul se împletește cu stilul minimalist (unde întâlnim des sticla), reușind a se obține o imagine de ansamblu mai pretențioasă.

2. Green Office Style

idei amenajare spatiu birouri green style

O cale de mijloc între stilul masculin și cel feminin de amenajare este ideea de spațiu verde la birou. Ba chiar un astfel de stil la sediul unei firme poate spune despre ea și faptul că este interesată oarecum de starea de bine a angajaților, cât și de natură, probabil implicându-se/sponsorizând diferite proiecte pe acest segment. Am mai spus-o cu alte ocazii și o voi spune și acum – decizia unei firme de a se asocia cu anumite proiecte prin susținerea lor financiară sau cu produse/servicii poate fi o bună strategie de PR, deoarece denotă implicarea în comunitatea din care firma face parte sau chiar implicarea întru șansa de reușită a oamenilor/firmelor mici cu idei bune.

Un spațiu de birouri amenajat în stil verde nu înseamnă neapărat să împânzim fiecare colț al firmei cu ghivece, ci se poate realiza un perete despărțitor din suporturi (metalice sau din lemn) pline cu plante. Dacă însă spațiul nu permite aplicarea acestei idei, o alta ar fi umplerea unui perete cu plante – preferabil plante naturale. Încercați să vă orientați către plante ușor de întreținut, astfel încât acest tip de amenajare să nu vă dea bătăi de cap și să nu implice prea mari eforturi de întreținere.

3. All White Office Style

idei amenajare spatiu birouri stilul all white

Dacă am avut mai sus un stil puternic masculin și unul neutru, iată că ajungem și în zona mai feminină. Spațiile de birouri ale caselor de modă, ale revistelor glossy, ale atelierelor de creație vestimentară și ale diverselor alte tipuri de firme ce activează în domenii creative… sunt de regulă amenajate în stilul “All White”. Există și o justificare, desigur. Albul este luminos, culorile și texturile cu care lurează angajații pot fi alese fără piedici, iar activitatea creativă este mai ușor de desfășurat datorită faptului că se pleacă de la o foaie albă, existând o multitudine de opțiuni.

Stilul “All White” nu este obligatoriu feminin, însă adesea îi sunt atribuite birouri drăguțe, vaze cu flori, decorațiuni cu flori handmade din hartie cerată și hartie igienica, obiecte de iluminat cu design drăguț ș.a.m.d., iar din acest motiv l-am catalogat azi ca fiind mai reprezentativ pentru persoanele de sex feminin. Dacă însă se păstrează un stil minimalist All White, atunci el este desigur neutru.

Sper că materialul acesta de azi v-a fost util și vă aștept cu drag să descoperiți și alte articole de pe blogul meu. Cheers!

2 Comments

 • Reply

  Valeria Chertes

  22/12/2019

  Toate sunt frumoase!

  • Reply

   Ioana Radu

   19/01/2020

   Ma bucur ca si tie iti plac! 😀

Leave a Reply