Fiecare persoană se confruntă cel puțin o dată în viață cu probleme la stomac, fie că e vorba de dureri cauzate de alimentație nesănătoasă, fie că problemele sunt mult mai serioase și se impune un anumit regim. Multora le este cunoscut regimul – fără sucuri cu acid, fără fast food, fără prăjeli, fără cafea, țigări, gumă de mestecat (provoacă aciditate), fără citrice care pot irita stomacul ș.a.m.d. Dar, ok, ce e bine să mâncăm atunci când avem probleme cu stomacul?
1. Banane
Bananele nu par niște alimente serioase, nu-i așa? Niște chestii moi, cu gust simplu, dulceag, mai degrabă banale. Ele au însă avantajul că se digeră foarte ușor, nu irită stomacul, conțin potasiu, pectină, vitamina B6, magneziu și multe fibre. Un alt aspect important de știut despre acest super-aliment e faptul că se recomandă consumul moderat, adică nu mai mult de 1-2 banane pe zi. Sincer, nu știu care e explicația pentru asta, poate faptul că sunt bogate în nutrienți și nu trebuie depășită o anumită doză. Dar puteți căuta informații detaliate despre banane și sigur găsiți și motivul în ceea ce privește consumul moderat. Partea bună e că ele au multe beneficii, printre care și faptul că pot fi consumate atunci când apar arsurile la stomac.
2. Cartofi fierți sau copți
Cartoful, fie că este fiert sau copt, se recomandă mai ales pentru cine are dureri de stomac. Conține mult amidon și are un conținut glicemic scăzut. Nu-i de mirare că piureul de cartofi este printre cele mai consumate preparate atunci când stomacul este sensibil. Totodată, cartoful copt e ok chiar și pentru alimentatia in sarcina.
3. Orez
Continui lista alimentelor prietenoase cu stomacul cu orez. Din punctul meu de vedere, orezul este un alt aliment sec :)), la fel ca banana și cartoful. Dar, combinat cu o mână de legume, sare și alte câteva mirodenii (atenție să nu fie multe), orezul poate deveni gustos. Poate fi adăugată și carne slabă de pui, fie direct în mâncarea de orez, fie separat (dar nu prăjită, ci gătită la abur/la cuptor/la grătar).
4. Pâine prăjită
Este atât de “la îndemână” și chiar ideală atunci când nu putem consuma prea multe alimente din cauza diferitelor probleme la stomac. Pâinea prăjită poate fi consumată chiar și pe stomacul gol. Un lucru important este ca ea să nu fie arsă, pentru că arsura face mai mult rău decât bine. Personal prefer pâinea cât mai crispy posibil, dar admit că nu e sănătoasă dacă o țin în prăjitor până devine un pic neagră, așa că mă asigur că o țin mai puțin. Dar suficient încât să fie crocantă. Yumm!
Mini-lista de alimente bune pentru stomac ar putea fi completată cu sucuri proaspete de fructe și legume (morcov, sfeclă), iaurt simplu, supă de legume, dovlecei, fulgi de ovăz și altele.
Take care of you! ♥