O igienă dentară precară poate duce la multe probleme (majoritatea dintre ele fiind dureroase și costisitoare). Totodată, o igienă dentară precară poată să țină la distanță și persoana de care îți place 😀 . Adică dacă teama că îți poți pierde dinții nu e pe lista ta, atunci ia în calcul că nici nu vei avea parte de prea multe săruturi. I’m just saying… E un adevăr și acesta.
Cum să îngrijești corect dantura pentru o respirație mereu proaspătă? Dincolo de periajul dentar, este important să cureți spațiile interdentare. Acestea nu se curăță cu periuța de dinți, ci există diferite produse – ața dentară este unul dintre ele. Resturile alimentare ce pot rămâne la baza dinților (în spațiile interdentare) pot duce la apariție cariilor, a tartrului și chiar a gingivitei.
Iată 4 produse pentru curățarea rapidă și eficientă a spațiilor interdentare, astfel încât să alegi ce îți place cel mai mult:
1. Ața dentară
Cea mai folosită metodă de curățare a spațiilor interdentare este ața dentară. Este ieftină, ușor de folosit, dar și ușor de ținut câte o cutiuță în fiecare geantă.
Dacă ai încercat deja și nu îți place această metodă, e posibil să nu fi încercat o ață dentară care să ți se potrivească. De exemplu există varianta simplă/clasică, dar există și ață dentară cerată (care alunecă mai ușor), cât și ață tip bandă (are aspect ca și cum ar fi făcută din silicon).
Totodată, există și ață dentară cu aromă, precum mentă sau bubblegum (se găsește în mai multe magazine online, eu le-am văzut pe ambele pe soc la www.dent-a-america2000.ro). Totodată, recomand și materialul despre cum se foloseste ata dentara.
2. Ață dentară pe suport din plastic
Există în multe magazine fizice și online varianta de ață dentară pe suport individual. Practic sunt punguțe cu 30 sau 50 de bucăți. Știu pe cineva care nu suportă ața dentară clasică (cea de la punctul 1) și preferă să cumpere doar varianta aceasta pretăiată și montată pe suport din plastic. Este o variantă mai practică.
3. Periuțe interdentare
O altă variantă de curățare a spațiilor interdentare sunt periuțele. Acestea sunt de dimensiuni diferite, însă e recomandat să folosim varianta cea mai mică deoarece pot zgâria un pic gingia dacă sunt prea mari și le forțăm să intre în spațiile interdentare. Periuțele sunt mai dure decât ața dentară, au peri din plastic montați pe o bază metalică subțire. Iar pentru că sunt mai dure, ele nu sunt recomandate pentru uz zilnic, ci doar ocazional.
De obicei periuțele interdentare sunt folosite de persoanele care au aparat dentar și nu pot folosi ața dentară.
4. Irigator bucal
Irigatorul bucal, cunoscut și sub denumirea de duș bucal sau air flosser, este un dispozitiv care seamănă ca aspect cu periuța de dinți electrică, dar care are atașat un recipient în care se pune apă (sau apă de gură). Cu ajutorul lui se curăță spațiile interdentare prin jet de apă.
Igiena orală este importantă nu doar pentru săruturi fresh, ci și pentru prevenirea apariției gingivitei – aceasta este o afecțiune care poate duce la pierderea dinților dacă nu este tratată la timp. Și decât să dai 2000-3000 de euro pe 2 implanturi ca să umpli niște goluri, iar apoi să treci și prin recuperare dupa implant dentar… mai bine folosești ața dentară sau altă metodă de curățare a spațiilor interdentare ca să te asiguri că dantura este curată. Iar de banii aceia mergi în vreo 2 vacanțe lejer 😀 . Sau mai pui un pic și investești într-o altă mașină.
Cheers! ??