Am primit recent pe e-mail un comunicat de presă despre câteva produse de la Vegeta. Materialul, printre alte informații, conținea și 4 rețete de ciorbe numai bune pentru a ne ajuta să ținem piept anotimpului rece și, de ce nu, să ne încărcăm cu vitamine pentru a sta departe de răceli. Știu că puțini dintre noi suntem adepții legumelor, nici eu nu ronțăi rondele de morcovi când mă uit la un film, însă o ciorbă bună parcă aș mânca într-una din zilele alea în care n-am poftă de nimic sau când efectiv nu știu ce să mai mănânc (“Aș mânca ceva, dar nu știu ce” – vă sună cunoscut?). Ei bine, pentru că cele 4 rețete de ciorbe mi-au atras atenția, am decis să le împart cu voi. Cu plăcere 😀 . Apropo, în comunicatul de presă era menționat faptul că rețetele sunt recomandate de Chef Liviu Balint. Eu nu mă uit la televizor, nu știu cine e, dar dacă ciorbele sunt bune atunci altceva nu mai contează :D.
1. Ciorbă rusească
Ciorba rusească, deși nu conține carne, este un preparat delicios. Iată ce ingrediente sunt necesare pentru 3L ciorbă: 1 lingură de ulei, 3 linguri pastă de roșii, ½ plic Vegeta borș original, 1 gulie, 1 morcov, 5 castraveți acri, 150g cereale de orz și câteva frunze de leuștean.
Ciorba rusească se prepară extrem de ușor: gulia se curăţă, se taie cuburi şi se pune la fiert împreună cu morcovul tăiat cubuleţe. Se lasă în jur de 20 minute. Între timp, se fierb cerealele separat şi apoi se lasă la scurs. Se adaugă castraveţii feliaţi peste gulie şi morcov şi se lasă la fiert 15 minute. Apoi se adaugă borșul, uleiul şi pasta de roșii. Se lasă să dea în clocot şi apoi se adaugă cerealele.
2. Ciorbă de legume
Ciorbele proaspete cu legume sunt o opțiune perfectă pentru orice anotimp. Dacă le adăugăm Vegeta borș cu legume, gustul și aroma vor fi mai intense, iar mâncarea va deveni mai savuroasă. Iată ingredientele de care ai nevoie ca să prepari ciorba recomandată de noi: 1 ceapă medie, 1 morcov potrivit, 1 păstârnac, ½ țelină, 1 ardei roșu, ½ dovlecel, 2 cartofi, 1 praz, 150g fasole verde congelată, suc de roșii, ½ plic Vegeta borș cu legume, pătrunjel și leuștean.
Ceapa şi ţelina tocate mărunt, morcovul și păstârnacul tăiate rondele, ardeiul tăiat cubulețe mici – toate acestea se călesc în puţin ulei, pentru câteva minute. Se adaugă şi prazul tăiat rondele şi 1L apă caldă, completând treptat până la 3L. Se adaugă și sare, după gust. După 25 minute se adaugă dovlecelul şi cartofii tăiaţi cubuleţe, mazărea şi fasolea verde şi se mai lasă pe foc în jur de 20 minute. Se pune și sucul de roşii, iar după 5 minute se adaugă borşul. La final se pun pătrunjelul şi leuşteanul.
3. Ciorba de văcuță
Nu putea să lipsească din recomandările noastre delicioasa ciorbă de văcuță. Ingrediente necesare: 1kg rasol vită, 4 morcovi, 1 rădăcină pătrunjel, 1 păstârnac, ½ țelină, 150g fasole verde, 150g mazăre, 4 cartofi, 2 cepe, 4-5 roșii, 1 legătură de leuștean, frunze de țelină, ½ plic Vegeta borș cu verdețuri, 2 linguri de ulei, sare și 3L apă.
Carnea se taie cubulețe, apoi se pune la fiert. Se taie morcovul, rădăcina de pătrunjel și păstârnacul. Taie și rădăcina de țelină, însă păstrează frunzele pentru final. Toacă ceapa și taie cartofii cubulețe. Când carnea e aproape fiartă, poți să călești zarzavaturile, apoi se adaugă carnea peste ele. E momentul să adaugi sare, piper, mazărea și fasolea verde. După 15 minute pune roșiile tocate și adaugă pliculețul de borș. La final, pune deasupra leuștean și frunze de țelină.
4. Ciorbă de perișoare
Încheiem această listă de recomandări cu regina ciorbelor. Adorată de către români, indiferent de regiunea în care trăiesc. Evident, este vorba despre ciorba de perișoare. De ce ai nevoie pentru acest preparat delicios? 4L apă, 2 morcovi, pătrunjel, 1 ceapă medie, 1 os porc, un pliculeț de Vegeta borș cu smântână, 3 roșii, 1 gălbenuș. Pentru perișoare: 700g carne, 1 felie de pâine, 1 ceașcă cu orez, ½ ceapă, 1 ou, sare, piper.
Se pune apa într-o oală și se adaugă morcovul, pătrunjelul, ceapa tocată și osul, lăsând să fiarbă timp de o oră. Apoi se adaugă borșul și roșiile cubulețe. Separat se face tocătura din carne cu miezul de pâine înmuiat și stors bine, orezul, puțină ceapă tocată fin, oul, sarea şi piperul. Se fac perișoare mici cu mâna udă și se pun la fiert. Se adaugă verdeața, iar la final se scoate osul și se drege ciorba cu un gălbenuș bătut.
stii care-i ciorba mea preferata de toamna? Ciorba de praz cu cartofi acrita cu bors cu legume de la Vegeta si cu un strop de zeama de varza peste, doar pentru a adauga gustul ala specific. As manca ciorba d-asta non stop. Nu prea ma inteleg insa cu sotul meu, ca la el, daca nu are carne, e de spital. El prefera ciorba de vita sau de perisoare. Sigur ca acrita cu bors cu smantana.
Eu nu prea mananc carne :D. Si, sincer, n-am cumparat niciodata bors de la Vegeta, dar cred ca o voi face acum… pentru ca retele astea mi-au cam facut pofta de ciorba si sigur incerc cel putin una dintre ele.
Ciorbele de perisoare si de vacuta sunt preferatele mele! Si imi mai place si cea radauteana. Nu ma omor dupa carne in general, dar uite ca toate ciorbele mele contin carne
Ti-am citit articolul la lucru,cu o foame de lup. Nu ma prea omor cu ciorba,cu carnea din ciorba cu atat mai putin,dar parca mi-e pofta de o ciorba de perisoare facuta de mama. Mie nu-mi iese asa buna:))
Dar lasa ca ajung acasa si fac o supa chinezeasca cu urechi de lemn si varza <3
Si eu tot cu foame am citit comunicatul de presa, cred ca asta e un motiv in plus pentru care am publicat cele 4 retete :)).
Ciorba de perișoare e preferata mea, de când vreau să învăț și eu să fac… ah, mi-ai făcut super poftăăăă! Cred că zilele astea am să încerc rețeta de aici de la tine, că nu am mai mâncat de mult și răceala asta parcă nu mai trece! 🙁
Get well soon, pretty lady! ♥
eu le acresc cu lamaie dupa ce inchid focul, ma feresc de chimicale (alergiile) iar un boost de vitamina C la o ciorba e ideal, ca fierberea o deterioreaza pe cea din legume. Mai acresc cu bors de tzara dar rar, ca mi-e lene sa fac.
Si eu mai pun lamaie uneori, imi place gustul. Bors de tara in schimb nici nu vreau sa vad. Nu-mi place cum arata :D.