Diverse

5 chestii de care suferă românii

By | 23.09.2018 | 4 Comments

Pentru unele chestii ni s-a cam dus vestea, dar altele încă mocnesc doar aici, în interiorul granițelor țării noastre. Las mai jos 5 dintre chestiile de care suferă unii români și vă invit să mă contraziceți în comentarii dacă simțiți că am interpretat greșit unele dintre aceste afecțiuni.

1. “Ai grijă, că te trage curentul!”
“Închide geamurile acolo în spate, că se face curent și mă ia durerea de dinți!”; “Ai lăsat ușa și geamul întredeschise și acum m-a luat durerea de rinichi.”; “Erau mai multe geamuri deschise în tren și nu mai pot ce mă doare capul și am început să și strănut”.

Veșnica problemă a românilor, care nici nu cred că are vreo traducere în engleză ori în altă limbă, este curentul care “ne trage” (cu sania). Recunosc, am avut și eu virusul acesta cândva. În urmă cu ceva ani, după niște intervenții stomatologice, m-am dus la medic cu dureri și i-am zis că am stat în curent și eventual să mă reprogrameze până scap de dureri. M-a invitat să iau loc pe scaun și m-a vindecat el de curentul care mă trăsese și care era doar în mintea mea. Nu există “a ne trage curentul”, ci durerile sunt simptome ale unor afecțiuni pe care le avem deja. Nu curentul ne îmbolnăvește și nici nu “ne trage” (pe sfoară).

2. “L-am văzut, arată foarte bine, dar sigur ia ceva”
Știu oameni care merg la sală de foarte mulți ani, care au un stil de viață sănătos și care au făcut și fac în continuare multe sacrificii pentru a avea corpul pe care-l au, sacrificii pe care foarte mulți nu le-ar face. Mă uit la mine, de exemplu, care merg de două ori pe săptămână la sală, dar nu sunt dispusă să renunț la unele mâncăruri (kebap-ul e viața mea 😀 ). Cu toate astea, deși eu privesc admirativ spre mulți oameni care fac sală și despre care știu câte sacrificii au făcut, se găsesc întotdeauna persoane care să invoce tot felul de chestii. Ba că cei cu mușchi iau o mulțime de pastile, ba că îi ajută natura, ba că n-au copii și griji și astfel cică ar fi simplu să arate bine. Mno, bine, dar doar pentru că intră omul pe pronutrition și își ia creatină monohidrată nu înseamnă că stă acasă pe canapea și se îndoapă de mâncare. Nimeni nu ajunge să arate bine stând degeaba. Just sayin’.

3. “Ai văzut-o cum s-a îmbrăcat?”
O mulțime de români s-au născut stiliști, editori de modă, artiști în domeniul designului vestimentar. Totuși niciunul dintre acești oameni care chiar au ochiul format pentru frumos nu ne dau sfaturi gratuite, ci își valorifică sub anumite costuri creativitatea, ceea ce e firesc. Din păcate, o mulțime de alți români, separat de cei cu ochiul format pentru stilism, au o cantitate prea mare de sedimente în organism. Din cauza aceasta li se formează niște pietre și le scuipă frecvent în anumite direcții, cu preponderență spre oameni îmbrăcați într-un anume fel. Deși nu au nimic care să-i clasifice drept critici în domeniul stilismului, criticile și răutățile lor gratuite sunt doar un efect al bolii. Poor humans…

4. “Am auzit că… Mi-a zis mie cineva…”
Orice ar fi, nu e de luat în seamă. E ca la telefonul fără fir. Și de ar fi auzit sau nu de la cineva, numai faptul în sine de a rosti o răutate la adresa unui om trebuie să spună ceva despre cel care grăiește. Din păcate, bârfa e una dintre cele mai mari boli ale nației noastre. E ca ciuma neagră, holera și malaria la un loc. Adică greu de ucis. Păcat… Păcat mai ales de noile generații care iau virusul.

5. “Vezi că nu e bine ce/cum faci, eu știu lucrurile astea, stai să-ți arăt”
Fie că e vorba de cum să ne trăim viața, cum să ne creștem copiii, cum să ne îmbrăcăm, cum să respirăm, cum să… Există o mulțime de români care știu mult mai bine cum trebuie să procedăm în viață. Absolvenți ai înaltei școli a existenței umane, ei dețin adevărul absolut și cel mai grav lucru cu putință este să ne contrazicem cu ei. Asta e boala minții odihnite. E indicat să nu ne contrazicem cu ei. Din fericire, însă, ei nu sunt contagioși (măcar să fie și o veste bună în toată schema acestei afecțiuni).

4 Comments

 • Reply

  Bratu Gabriela

  26/09/2018

  :)) numai astea? cred ca suntem campioni la foarte multe lucruri.
  suntem pareristi, avem habar de orice noi… cum ne mai pricepem noi la toate… incep sa ma intreb de ce mai sunt doctori,. avocati si toti oamenii astia cu studii. ca doar noi stim deja ce trebuie facut, ce mai vine x si y sa ne zica?
  da, chestia cu curentul e deja enervanta, vara mori in autobuz pe treaba asta. si exemplele pot continua…

 • Reply

  Cristina Dragomir

  28/09/2018

  Asta cu trasul curentului ma dispera de cand ma stiu. Mai mare dragul sa te urci in transportul in comun, sa fie geamurile ultra-aburite si lipsa acuta de aer, sa deschizi un geam si sa se trezeasca 2-3 persoane ca le trage curentul. Asta e unul din motivele care au contribuit la atacurile mele de panica. Cum se face ca numai pe romani ii trage curentul. O fi curentul mau puternic la noi?

 • Reply

  Lamiita Petre

  28/09/2018

  M-ai facut sa rad, Ioana. Ai mare dreptate. Tu ai scris doar 5 dar cred ca sufera de mai multe. Nu uita, ca romanul se “pricepe” la toate, si la medicina, si la politica….

 • Reply

  Steluta Marcu

  23/11/2018

  Cata dreptate ai…:)) Din pacate romanii sufera de mult mai multe, am putea scrie un roman daca le-am enumera pe toate.

Leave a Reply