Dacă în urmă cu vreun an am fi discutat despre măști faciale, în mod sigur nu m-aș fi gândit la genul de măști pe care suntem nevoiți să le purtăm în vremurile acestea pandemice, mai mult sau mai puțin. Sau trebuia să scriu “mai mulți sau mai puțini”? Iată un caz în care ambele variante sunt corecte. Să trecem peste și să ne concentrăm pe 5 chestii despre purtarea de măști faciale, ce ne spune și ce ne ascunde, ce e bine și ce nu, totul prin filtru subiectiv, că-i bună și câte o felie de subiectivitate din când în când.
1. Fiecare doarme cum își așterne
Că o fi sau nu așa de speriat virusul, asta e o informație în privința căreia nu ne putem pronunța noi singuri, că n-am devenit peste noapte un popor de nota 10 la chimie. Cert este că oricât de mică ar fi posibilitatea de a ajunge la terapie intensivă pentru o prostie precum nepurtarea de măști faciale chirurgicale, nu se merită. Fiecare doarme cum își așterne. Sau, în cazul de față, riscă pe pielea lui. Dar mi se pare de-a dreptul stupid ca o mască să nu fie purtată dacă ea oferă o protecție oricât de mică.
2. Mai mulți oameni își vor face programare la detartraj
N-am fost obsedată de dantură de mică, pentru că pe vremea aia mersul la stomatolog era un chin (ok, un rău necesar) și mulți dintre noi ne-am pricopsit cu frică de dentist tocmai din cauza produselor și a tehnicilor de lucru de pe atunci. Acum lucrurile sunt mult mai simple. Cert este că detartrajul, periajul profesional și airflow-ul sunt 3 proceduri care se fac la pachet, costă aproximativ 300 de lei și ar trebui făcute cam la fiecare 6 luni. Respirația urât mirositoare se datorează tartrului și plăcii bacteriene de pe dinți, iar de când cu purtarea de măști faciale unii oameni au început să simtă că-i greu fără detartraj :)). Uneori spălatul pe dinți nu e suficient pentru a avea o respirație proaspătă. Detartrajul are rostul lui, este o igienizare corespunzătoare a danturii. Mno, uite că pandemia îi învață pe oameni să treacă mai des pe la stomatolog 😀 .
3. Șușotitul iese din ecuație
Discuțiile “secrete” la marginea raionului din supermarket, într-un colț al biroului, pe canapeaua de la salon sau în timpul vreunui training… au fost date uitării. Șușotitul prin măști faciale chirurgicale e o poveste care se încheie înainte de a începe. O modalitate un pic forțată (dar sănătoasă) de a educa o bucată a populației care se hrănește din șușoteli.
4. Cu ea pe-afară
Nu știu câți dintre voi ați văzut mema despre a ce seamănă nasul când e liber deasupra măștii faciale chirurgicale/textile. E indecentă imaginea, dar mă bazez pe spiritul vostru de a o căuta pe interneți. 😉
Idee de search: masca nas pe afara meme
5. Better safe than sorry
Da, sunt de acord că nu trebuie să credem tot ce vedem, tot ce auzim, tot ce citim. Sunt de acord că trebuie să triem informațiile, să ne ridicăm niște semne de întrebare. Cu alte cuvinte, sunt de acord că trebuie să fim atenți; dar nu iresponsabili. Linia dintre ele poate fi fină uneori, dar nu și în cazul de față. Aici lucrurile sunt cât de cât simple. Purtarea de măști faciale certificate, spălarea mâinilor (cu săpun, că era nevoie de o pandemie ca să educăm o parte a populației) și dezinfectarea mâinilor pot fi acțiuni care scad șansele de a lua virusul acesta, dar și alte virusuri și bacterii. Sunt niște acțiuni minore de igienă, de ce atâta haos în jurul lor… nu știu.
Better safe than sorry, my ladies! 😀
Mulțumim pentru informații.
Ca bine le-ai mai zis! :))