Ieri, în drum spre croitorie, am trecut pe lângă un magazin care avea lădițe cu fructe șe legume la vedere. Trecusem de el și am făcut câțiva pași înapoi ca să-mi iau salată verde, ceapă, caise și cireșe. Nu că aș mânca sănătos de fel, dar că să-mi distrag poftele de la ora 8-9 seara când apare gândul “aș mânca ceva și nu știu ce”. Să am la îndemână opțiuni mai sănătoase.
În nota asta a lucrurilor scriu rândurile de azi. Poate te ajut și pe tine să ai gustări mai sănătoase, mai ales gustările de la ore nepotrivite. Iată cele 5 legume verzi pe care le-am ales întâmplător & beneficiile lor:
1. Castravete
Această legumă este una dintre vedetele salatelor de vară. Dar ce alte lucruri știi despre castravete? Este aliatul tău pentru hidratare, deoarece conține 95% apă, iar una dintre beneficiile acesteia este de a ajuta cu eliminarea bacteriilor din organism. Totodată, castravetele conține vitamina K, vitamina C, potasiu și magneziu. Această legumă este des întâlnită în diete (inclusiv în dietele pentru persoanele cu diabet) deoarece are zero grăsimi și colesterol, iar în același timp te poate sătura fără a ridica nivelul de zahăr din organism.
2. Ceapă verde
Ideală în salata de roșii sau pe un platou rustic cu brânză și alte bunătăți, ceapa verde are multe beneficii pentru organism. Cu alte cuvinte, nu-i doar gustul de ea :D. Conține sulf (un antioxidant care ajută la reglarea glicemiei), vitaminele A și C (care ajută la întărirea sistemului imunitar împotriva răcelii și a gripei), cât și vitamina K (benefică pentru oase). Data viitoare când ajungi la Mega, nu uita să pui și ceapa verde în coș, alături de castraveți și roșii.
3. Broccoli
I know, I know… nu e chiar o legumă îndrăgită. Dar știm cu toții că este foarte bună pentru organism, drept pentru care este recomandată și în alimentația copiilor. Recomandarea mea este să nu-l fierbi excesiv, ci doar să-l ții un pic în apă clocotită și apoi să-l tragi la tigaie în unt. Sau să-l gătești la cuptor. Ce conține broccoli de este considerat o legumă minune? Este bogat în sulf (antioxidant) și fibre, calmează indigestia, poate fi consumat chiar și de persoanele care au gastrită sau reflux gastric. Broccoli mai conține și zinc, seleniu, vitamina C și beta-caroten – toate acestea întărind sistemul imunitar.
4. Urzici
Mulți dintre noi când auzim de urzici ne gândim la mâncarea de urzici la care părinții puneau deasupra un ou ochi. Însă urzicile pot fi preparate în multe alte feluri, de exemplu ciorbă de urzici, orez cu urzici și piure de urzici. Această legumă a fost folosită ca plantă medicinală din cele mai vechi timpuri. Printre beneficiile urzicilor se numără reducerea inflamațiilor, reglarea nivelului de zahăr din sânge, reducerea tensiunii arteriale, prevenirea anemiei și menținerea sănătății ficatului. Urzicile conțin vitaminele A și K, fibre, calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, potasiu și proteine.
5. Dovlecel / Zucchini
Fie că este dovlecelul clasic care are coaja verde deschis, fie că este dovlecelul zucchini verde închis, proprietățile sunt aproape la fel. Dovleceii sunt o sursă bogată de potasiu (mineral adesea deficitar în organism). Dovleceii mai conțin și vitaminele A, B, C, fier, mangan, fosfor și zinc. Combinația de minerale îi recomandă în dieta celor care au probleme hepatice sau tiroidiene. Personal, îmi place foarte mult dovlecelul la grătar, cât și dovlecelul pane și ciorba de dovlecei.
De luat în calcul că orice aliment, fie el fruct sau legumă minune, trebuie consumat cu moderație. Echilibrul este cheia în orice :D.