Topuri & Liste

5 lucruri pe care poate nu le știați despre câini și pisici

By | 11.02.2020 | 2 Comments

Azi mi-am dus pisoiul, pe Micu Golante, la primul lui vaccin 😀 . Am fost în mod cert mai speriată decât el, dar curajosul n-a articulat nici măcar un “miau” scurt, fapt care m-a bucurat. Practic e semn că nu l-a durut și că n-o să-i fie teamă când o să fie nevoie să mergem pentru al doilea vaccin. Partea bună cu mersul la veterinar, pentru toți cei care avem animale de companie, este că aflăm și înțelegem unele lucruri pe care în mod normal nu prea am avea cum să le știm. La veterinar nu se discută numai despre mâncare pisici sau mâncare câini și în mod cert nu se fac numai vaccinuri și operații.

Prima vizită la medicul veterinar, cu Micu Golante, a durat puțin peste o oră. Nu credeam vreodată că există sesiuni informative atât de detaliate pentru posesorii de animale de companie și nici nu-mi imaginam că aș avea răbdare să stau atâta timp (mai ales pisoiul). Cu toate astea, timpul a trecut fără să ne dăm seama, aflând o mulțime de lucruri interesante atât pentru starea de bine a pufosului, cât și pentru sănătatea mea.

Știați că… vaccinarea câinilor și pisicilor este în egală măsură benefică pentru sănătatea oamenilor?
Adică faptul că îi vaccinăm pe ei nu înseamnă doar că îi ferim de anumite probleme de sănătate, ci și că neputând fi purtători ai anumitor viruși, bacterii sau diferite alte organisme, inclusiv noi suntem în siguranță.

Știați că… animalele noastre de companie pot muri din cauza căpușelor?
Există o boală care poate apărea în urma mușcăturii de căpușă, iar dacă această boală e netratată ea poate duce la încetarea din viață, fie că este vorba de câini sau de pisici. Boala se numește Babesioza și poate fi transmisă și către om direct de la o căpușă infestată cu parazitul Babesia, practic în același mod în care se poate infesta și un câine sau o pisică, numai că ei sunt ținte mai ușoare datorită blănii primitoare și a faptului că umblă prin zone cu vegetație mai des decât oamenii. Indicat este să facem întotdeauna la timp deparazitarea externă la câini și la pisici, astfel încât să fie minime șansele ca o căpușă să se apropie de ei. Un articol foarte bun, detaliat și bine structurat despre Babesioză găsiți pe site-ul AnimaLand.ro.

Știați că… dacă animalul de companie este stresat asta poate indica o problemă?
La prima vizită la medicul veterinar am auzit pentru prima oară de stres la pisici. Da, li se poate întâmpla chiar și celor ca Micu Golante al meu, adică animalelor de companie care sunt iubite și trăiesc în puf. Valabil și pentru căței, adică și ei pot fi stresați, iar asta duce implicit la un comportament care fie le face rău, fie îi stresează pe stăpânii lor (pe noi). Pisoiul meu era stresat din cauza unei ciuperci la nivelul urechii, ceea ce-l făcea să se scarpine des și să fie agitat. După depistarea și tratarea problemei, el a devenit mai liniștit. Așadar acordați atenție chiar și celor mai mici detalii, pentru că pot indica unele probleme.

Știați că… hrana pentru câini și pisici trebuie dozată?
Micu Golante este primul meu pisoi, pe care l-am luat de pe stradă, când era mic mic și plângea de sub o mașină. Mi-am luat angajamentul de a-l trata corespunzător, iar prin asta eu înțelegeam că trebuie să aibă mereu mâncare, să nu cumva să-i lipsească ceva. După câteva luni, când a început să îi fie rău, am aflat că atât câinii cât și pisicile trebuie să mănânce o anumită cantitate de hrană uscată și/sau hrană umedă pe zi, în funcție de vârstă și greutatea corporală. Sincer, mi-a fost greu la început să-i ofer 60 de grame de hrană uscată pe zi, mi se părea puțină comparativ cu festinul pe care i-l ofeream înainte, cu “bobițe”, pliculețe, bețe de mestecat și alte tipuri de mancare pisica. Însă m-am conformat, iar pufosului meu i-a fost mai bine de atunci. Între timp a mai crescut, iar doza pentru vârsta și greutatea lui de acum este de 80-90 de grame de hrană uscată pe zi (sau mai puțină dacă decid să-i oferă și hrană umedă).

Știați că… se schimbă dinții atât la câini cât și la pisici?
Au și ei, la fel ca noi, dinți de lapte care se schimbă 😀 . Eu n-am știut și am avut un șoc atunci când mă jucam cu Micu și am rămas cu un dinte de-al lui agățat de pulover. Mi-am zis că gata, am distrus pisoiul, ce i-am făcut, n-am știut să mă joc cu el… Când m-am calmat am aflat de pe internet că pisicile și câinii au dinți de lapte care se schimbă în primul an de viață (de regulă în jurul vârstei de 7 luni au toți dinții definitivi crescuți). Ulterior medicul veterinar ne-a explicat mai multe despre procesul de schimbare a dinților la pisici, iar Micu s-a ales cu o pernuță pe care a ronțăit-o destul de des în perioada respectivă, când probabil îl mâncau gingiile și sigur avea și ceva dureri, firești de altfel.

Toate cele de mai sus sunt lucruri pe care unii dintre voi poate le știați de mult, dar alții, ca mine, poate n-au avut ocazia să le cunoască. Le știu și eu de puțin timp, deși iubesc animalele cred că dintotdeauna. Sper că informațiile v-au fost utile și nu ezitați să mergeți cu câinii și pisicile la medicul veterinar, pentru că vizitele la medic sunt sănătoase și pentru animalele de companie, dar și pentru noi. În plus, informațiile avizate pe care ni le oferă medicii veterinari pot clarifica multe lucruri pe care noi poate că încă nu le înțelegem.

P.S.: Vă pupă Micu! Paw paw!

Micu Golante pisoi 5 lucruri pe care poate nu le stiati despre caini si pisici

2 Comments

 • Reply

  Valeria Chertes

  12/02/2020

  Mulțumim pentru informații,știam unele lucruri dar nu pe toate.

  • Reply

   Ioana Radu

   12/02/2020

   Mă bucur că am putut aduce și informații noi :D.

Leave a Reply