O spaima te cuprinde incet, insotita de bufeuri si transpiratii cu gandul ca vei avea o cheltuiala in plus. Te apleci, ridici telefonul din apa, intrebandu-te cum s-a intamplat si gandindu-te daca mai poti salva pozele cu cei dragi, fisierele in Word, mail-urile si alte date importante. Mai jos ai pasii ce trebuie urmati atunci cand scapi telefonul in apa.
Inainte de a incepe, trebuie sa stii ca lichidele si echipamentele electronice nu sunt prietene. In cazul telefoanelor cu baterie Non-Removable intotdeauna exista electricitate care circula in interiorul dispozitivului chiar daca sunt complet oprite. Modelul telefonului si tipul expunerii acestuia la umezeala se dovedesc a fi factori importanti, ce vor fi decisivi in procesul de recuperare al acestuia. In cazul in care telefonul a fost afectat de apa sarata sau sucuri, sansele de recuperare scad. Nivelul mic de electricitate, in combinatie cu minerale si aditivi (zahar, sare etc.) vor distruge componentele interne, iar uscarea cu orez sau alte metode nu va face decat sa usuce lichidul in locul in care este, astfel lasand reziduuri care vor afecta pana la urma integritatea dispozitivului. Presupunand ca scenariul nu este atat de sumbru si ca nefericitul incident s-a intamplat in mediul casnic, sau in cel mai rau caz la piscina, sa trecem la treaba:
1. Tine telefonul in pozitie orizontala, cu ecranul indreptat in sus, ultimul lucru pe care il vrei, este ca apa sa ajunga la componentele electronice ale ecranului. Lasa gravitatea sa lucreze pentru tine in timp ce vei continua lupta pentru a readuce la viata bunul tau prieten indispensabil. Retine ca urmatorii pasi trebuie efectuati tinand telefonul cu ecranul indreptat in sus.
2. Inchide telefonul imediat, scoate-l din husa daca folosesti una si scoate sim-ul si cardul de memorie. Daca telefonul are baterie detasabila, indeparteaza carcasa si scoate bateria. Evita sa apesi butoanele, altfel risti ca apa sa patrunda inauntru cu mai multa usurinta. Scuturatul acestuia poate duce la imprastierea apei in interior. Daca telefonul este in regula dar ai nevoie de o husa noua o gasesti aici.
3. Cu o carpa moale, prosop din hartie sau un servetel absoarbe toata umezeala prin tamponare, insa ai grija sa nu impingi picaturile de apa in orificiile telefonului.
4. Daca telefonul a stat pret de cateva secunde in apa, foloseste aspiratorul pentru a aspira apa din orificiile inaccesibile precum jack-ul pentru casti, difuzor, microfon, sloturile sim si micro sd. Este cunoscut faptul ca aspiratoarele produc energie statica datorita frecarii particulelor de praf din interior cu orice este aproape de tubul de aspirator. De aceea, operatiunea trebuie facuta delicat, tubul de aspirator netrebuind sa atinga telefonul.
5. Dupa ce te asiguri ca ai urmat pasii de mai sus, tot ce iti mai ramane de facut este sa introduci telefonul intr-o punga cu orez crud inchisa ermetic. Important de stiut este faptul ca orezul, in functie de tipul acestuia, poate lasa un praf fin care poate intra in orificiile telefonului si care la fel, poate duce la defectarea dispozitivului. De asemenea, in loc de orez poti folosi si cous-cous, silica gel si chiar asternut igienic pentru pisici. Este recomandat sa fie tinut doua zile, timp in care trebuie sa rezisti tentatiei de a-l aprinde sa vezi daca functioneaza.
Daca dupa cele doua zile porneste si totul pare normal, asigura-te ca touch-screenul functioneaza, reda muzica pentru a testa difuzoarele si fa un apel pentru a verifica integritatea microfonului. Daca insa telefonul nu porneste, pune-l la incarcat. Daca nu functioneaza nici asa, probabil bateria a fost avariata irecuperabil si va trebui schimbata. Astfel, in ciuda tuturor eforturilor tale, o vizita la service nu poate fi evitata. Iar pe viitor, pentru a evita astfel de accidente nefericite, protejeaza-ti din timp dispozitivul cu o husa de telefon rezistenta la apa. Mai bine sa previi decat sa tratezi! Fa o vizita pe tamotamo.ro si alege din gama variata o husa perfecta pentru telefonul tau.
Chit ca nu am eu un telefon foarte scump si performant, tot m-ar durea inima sa il vad spart sau mort dupa ce a facut baie in cada. De-asta sunt prevazatoare si nu umblu niciodata cu telefonul scos din husa sau fara folie de protectie. Nu vreau sa stiu cat m-ar costa reparatia in caz de ghinion, asa ca prefer sa fiu prevazatoare si sa il pazesc cum pot eu de socuri.