Ceea ce ne ține sănătoși în perioada asta de stat în casă (fie că autoizolarea este completă sau se rezumă la timpul din afara orelor de program) este sportul. În casă, între patru pereți, cea mai la îndemână variantă de sport este fitness-ul. Sigur, putem oricând să încercăm și niște cursuri de yoga de pe youtube, dar la cât suntem de agitați cu privarea de libertate ceea ce are șanse mai mari să ne liniștească este fitness-ul. Avem nevoie să transpirăm, să facem febră musculară, să simțim că setul stabilit de exerciții fizice produce schimbări în corpul nostru înainte de a avea ocazia să le și vedem (pentru că exercițiile nu ne transformă peste noapte, e nevoie de câteva săptămâni ca să începem să vedem rezultatele 😀 ).
În ordinea asta a lucrurilor, a fitness-ului care ne ține sănătoși fizic și mai ales psihic (pentru că asta contează mai mult în perioada de autoizolare), m-am gândit să fac o listă cu produse care ne pot fi de ajutor pentru exerciții fizice la domiciliu. Pe unele eu le am deja, altele le-am comandat înainte de Paște și aștept cuminte coletele, iar o altă parte dintre ele sunt cumva pe listă. Practic recomand doar lucruri pe care le am și lucruri pe care mi le doresc.
1. Gantere
Da, multe multe exerciții fizice pot fi făcute doar cu greutatea propriului corp. Dar ganterele, pentru mine, fac toată experiența mult mai fun, mai intensă (deși partea asta e discutabilă) și cred că sporesc apariția rezultatelor. Personal mă plictisesc să fac genuflexiuni fără gantere. Și nu prea am echilibru dacă fac fandări fără gantere. Și sunt multe exerciții care îmi plac mai mult cu gantere decât fără. Maybe that’s just me. Or maybe not 😀 .
Eu mi-am luat un set de gantere care nu sunt rotunde, ci au capetele un pic plate, astfel încât să le pot folosi la plank rows fără să se rotească pe podea.
Exerciții fizice ce pot fi făcute cu ganterele: genuflexiuni, fandări, plank rows, extensii cu gantera deasupra capului, ramat pe marginea patului/canapelei (la sală exercițiul se face la băncuță), rotații ale trunchiului (cu gantera la piept, exercițiu pentru abdomen), exercițiile pentru posterior fire hydrant și donkey kick (cu gantera poziționată în spatele genunchiului), podul/bridge (cu umerii poziționați pe canapea și gantera ținută cu mâinile în zona bazinului), plus exerciții clasice pentru brațe cu ganterele și multe altele.
Practic cu ganterele pot fi făcute exerciții pentru tonifierea întregului corp. Eu sunt micuță și am două gantere a câte 3kg, dar mi se par prea ușoare și aș recomanda (dacă sunteți fete) să vă luați unele ceva mai grele din prima, adică măcar de 4 sau 5kg. Chiar dacă o să vă fie mai greu la început, asta o să vă scutească de o cheltuială în plus, că n-o să fie nevoie să cumpărați altele după o lună sau două, așa cum simt eu nevoia acum.
2. Minge fitness
Singurul motiv pentru care nu mi-am luat până acum o minge fitness este că nu prea aș avea loc de ea în apartament. Dacă vouă vă permite spațiul, recomand cu drag un astfel de produs. Cu atât mai mult dacă sunteți mămici, pentru că se vor juca și copiii cu ea, deci e o achiziție cu scop multiplu 😀 .
Exerciții fizice ce pot fi făcute cu mingea de fitness: răsuciri de trunchi, ridicări de bazin, extensii ale corpului (mai multe tipuri) și multe altele care nu știu cum se numesc însă găsiți o mulțime de video pe youtube pentru exemplificare :D.
Exercițiile cu mingea de fitness sunt benefice pentru că necesită o stabilitate mai mare a corpului, stabilitate care poate fi obținută și în timp dacă ea e mică în prezent. Deși exercițiile cu mingea de fitness sunt populare pentru tonifierea abdomenului și pentru beneficiile asupra spatelui (mingea fiind folosită și pentru kinetoterapie), un set complex de exerciții poate lucra întregul corp. De aceea am ales să o pun și pe lista aceasta, că este versatilă din punct de vedere al beneficiilor pentru musculatură și nu numai.
3. Saltea fitness
O saltea de fitness îmi doresc foarte mult și cred că îmi voi achiziționa curând una frumușică (tind spre ceva foarte colorat, turcoaz de exemplu). Multă vreme n-am crezut că este necesară pentru exercițiile la domiciliu, că mă descurc și fără, numai că am ajuns în punctul în care nu mai suport să fac exercițiile pe păturică pusă pe parchet, că uneori alunecă și la unele exerciții nu e suficient de comodă.
În plus, salteaua oferă și izolare, astfel că oricât de rece ar fi podeaua (mai ales dacă locuiți la parter) vă feriți de efectele neplăcute ale frigului în zona bazinului și în zona coloanei. Eu așa am făcut cunoștință cu salteaua de fitness :D, eram la sală și stăteam pe mochetă pentru niște răsuciri de trunchi cu gantera, moment în care a venit instructorul sălii și mi-a dat o saltea, mi-a zis să nu mai stau direct pe mochetă pentru că e rece și să n-am mai târziu probleme cu ovarele. Fair enough. Am apreciat sfatul, iar acum îl dau și eu mai departe.
Da, recunosc așadar că o saltea de fitness are rostul ei, că nu e doar o fiță, că e utilă în realizarea exercițiilor și chiar și sănătoasă. Pe net se găsesc multe saltele fitness, cu prețuri de la 50 lei și până la vreo 200 lei.
4. Benzi elastice
Yasss! Am două care sunt în drum spre mine, comandate dinainte de Paște. Sunt chiar nerăbdătoare să le încerc, mai ales că n-am mai lucrat cu benzi elastice până acum. Le-am văzut adesea în tutoriale de fitness de pe youtube și instagram și mi se par utile. Dacă nu mă înșel, suplinesc cumva aparatul pentru aductori de la sală (fluturări picioare, exerciții pentru mușchii fesieri și pentru pulpe).
În momentul în care am decis că vreau să-mi comand benzi elastice pentru fitness am descoperit că sunt cu nivel diferit de “greutate”. Astfel, unele sunt Extra Light (care se întind ușor, efortul echivalent de exerciții cu greutăți 3-5kg), altele sunt Light (echivalent greutăți 5-7kg), Medium (7-10kg), Heavy (10-15kg) și Extra Heavy (15-20kg). Eu mi-am comandat una Medium și una Extra Heavy (pe a doua probabil o voi folosi mai târziu, dar am luat-o ca să plătesc o singură dată transportul).
Exerciții fizice ce pot fi făcute cu benzi elastice: fluturări ale picioarelor (din poziție verticală sau orizontală; laterale sau spre spate), fluturări inclusiv pentru gambe, genuflexiuni, extensii ale brațelor (exerciții diferite pentru brațe și pentru spate), exercițiul fire hydrant (care ar trebui să fie mai ușor de executat cu banda elastică decât cu gantera), fandări laterare, exerciții de clymbing la sol și multe altele (internet is your friend 😀 ).
5. Greutăți pentru glezne
Aceste greutăți sunt adesea sub forma unor fașe cu arici care se prind în jurul gleznelor pentru a ne ușura realizarea unor exerciții SAU pentru a ne ajuta să facem anumite exerciții în eventualitatea în care nu prea ne plac ganterele și nici benzile elastice. Există așadar alternative pentru orice în fitness, iar asta face lucrurile frumoase. Dacă la sală există de regulă mai multe tipuri de aparate care lucrează aceleași grupe de mușchi și din care putem alege să lucrăm la cele care ne plac mai mult, la fel e și cu fitness-ul acasă, avem mai multe opțiuni de produse astfel încât să le folosim pe acelea care ne plac și care nu transformă sesiunile de sport într-un chin, ci în activități care ne plac.
Exerciții fizice ce pot fi făcute cu greutățile pentru glezne: fandări, fluturări ale picioarelor (laterale sau spre spate; din poziție verticală sau orizontală), diverse exerciții pentru abdomen (precum aducerea genunchilor la piept din poziție de șezut), exerciții de clymbing la sol, exercițiile pentru mușchii fesieri precum fire hydrant și donkey kick, dar și multe altele.
Pe final, menționez că mi-ar plăcea mult dacă aș inspira chiar și o singură persoană să se apuce de sport. Din experiența personală știu că mi-a luat mult timp să fac primul pas, dar apoi am descoperit că fitness-ul cu greutăți chiar îmi place, funcționează și pentru fizic (simt corpul mai tonifiat și am mai multă forță să ridic greutăți/plase/mobilă) cât și pentru psihic (îmi oferă energie și determinare).
Lots of hugs!
O idee foarte buna deci sa trecem la sport.