Cerințele de îngrijire pe care le necesită pielea se pot schimba într-o anumită măsură de-a lungul timpului. Din ritualul de înfrumusețare al fiecărei femei ar trebui să facă parte și utilizarea unei creme hidratante pentru corp. De altfel, aceste produse se înscriu în categoria celor mai importante produse de îngrijire a pielii, care au beneficiul de a păstra o cantitate suficientă de apă în stratul superior al pielii.
Ce conțin cremele hidratante
Produsele destinate hidratării pot conține agenți de umectare (vaselină, uleiuri minerale, lanolină) și emolienți de bază, ingrediente cu diverse proprietăți benefice, precum vitamine, minerale și extracte din plante. Produsele de îngrijire a pielii sensibile nu conțin conservanți, vopsele, parfum, lanolină sau alte ingrediente care pot provoca de regulă iritații.
Înainte de a achiziționa o cremă, iată ce criterii ar trebui să ai în vedere:
1. Mirosul. Unul dintre criteriile esențiale de luat în calcul atunci când alegi o cremă este mirosul. Unele persoane preferă aromele tari, în timp ce alte persoane nu suportă mirosurile puternice. De altfel, acesta te va însoți pe tot parcursul zilei sau al nopții (în funcție de momentul în care vei utiliza produsul).
2. Compatibilitatea cu tenul. Ar trebui să alegi o cremă în funcție de tipul tenului tău. Astfel, există mai multe tipuri:
✓ Ten normal – secreția de sebum nu este abundentă, așadar tenul nu este nici prea uscat, nici prea gras;
✓ Ten uscat – necesită produse care au formulă de hidratare profundă;
✓ Ten gras – predispus la acnee și erupții cutanate;
✓ Ten mixt – multe persoane fac o confuzie între tenul mixt și tenul normal. Tenul mixt reprezintă o combinație de piele uleioasă de obicei în zona T (frunte, nas, bărbie) și piele uscată (de obicei obrajii);
✓ Ten sensibil – Acest tip de ten este predispus la iritații, erupții, mâncărimi sau roșeață;
✓ Ten matur – Pe măsura ce trece timpul, iar tu înaintezi în vârsta, tenul tinde să devină mai uscat, deoarece glandele sebacee sunt mai puțin active.
3. Reacțiile pielii. Specialiștii în dermatologie recomandă ca înainte de a alege o cremă să o testați pe o porțiune restrânsă de piele, așteptând eventualele reacții adverse (arsuri, mâncărimi, iritații) timp de 24 de ore.
4. Textura. Fără îndoială că textura constituie unul dintre cei mai importanți factori care influențează decizia de cumpărare. Modul în care se absoarbe în țesutul cutanat arată dacă produsul este sau nu potrivit pentru pielea ta. De altfel, dacă se absoarbe pe deplin înseamnă că formula sa hidratantă este eficientă.
5. Prețul. Înainte să investești în produse scumpe, ar trebui să fii atentă la ingredientele pe care le conține crema. La momentul actual, pe piață există o serie de creme hidratante care sunt accesibile pentru orice buzunar și care pot avea efecte benefice asupra corpului sau tenului tău. În ultimii ani, industria cosmeticelor s-a extins, astfel că vei găsi produse de calitate chiar și în mediul online.
6. Factorul de protecție SPF. Cremele de zi ar trebui să conțină mereu și un factor de protecție SPF, pentru a fi cu adevărat eficiente în ceea ce privește îngrijirea corectă a pielii.
acum cativa ani imi alegeam cremele in functie de pret si de cum miroseau. Eram tare priceputa, nu? ma mai miram de ce imi ies cosuri! Intre timp m-am mai desteptat si eu. Am invatat sa tin cont de tipul de meu de ten, sa recunosc ingredientele cat de cat, sa stiu ce e bun si ce nu pentru tenul meu sensibil. La un capitol am ramas codasa – la ala cu protectia solara. Nu-i acord prea mare importanta.
Toate au un inceput :D.
Stiu ca este recomandat sa folosesti spf si iarna dar personal nu sunt de acord. Pai daca nu lasi putin (10 min pe zi) sa iti patrunda soarele in piele, cum mai iei vitamina D? eu iara si primavara evit spf-ul 🙂
Explicația este simplă 😀 . Razele UVB sunt cele cu vitamina D, care-s de regulă proeminente vara. În restul anului cremele pe care le folosim pot fi doar cu protecție solară împotriva razelor UVA. Practic vara folosim protecția la dublu (UVA & UVB), când blocăm vitamina D (dar ea trece de obicei de bariera cremei prin faptul că nu o reaplicăm pe tot parcursul zilei).