Adv. & Stuff

6 sfaturi care te vor ajuta să alegi un ghiozdan pentru copilul tău

By | 30.06.2018 | 3 Comments

În fiecare an, la sfârșitul lunii august, copiii se pregătesc să se întoarcă pe băncile școlilor. Tot în această perioadă ne amintim cât de important este să alegem un ghiozdan pentru copii adecvat din toate punctele de vedere.

Crezi sau nu, ghiozdanele pot avea un impact semnificativ asupra sănătății copiilor, aceștia având corpul în dezvoltare. Mai mult decât atât, un rucsac greu sau cu o formă nepotrivită poate afecta atât sănătatea musculară, cât și a scheletului corpului copilului – atât pe moment, cât și pe termen lung. Așadar, cred că este momentul să te gândești mai în detaliu la cum îți pregătești copilul pentru școală, având în prim-plan sănătatea acestuia.

ghiozdan copii

Ajută-ți copilul să aleagă un ghiozdan pe gustul lui!
Nu este absolut deloc neobișnuit să observi copii care merg cu greu spre școală, îndoiți de spate, încercând să poarte în echilibrul corpului lor un ghiozdan peste măsură de greu sau supradimensionat. Din păcate, căratul unor astfel de încărcături poate provoca probleme ale sistemului locomotor (atât muscular, cât și osos) al copiilor, provocând, printre altele, grave dureri de spate. De exemplu, copiii pot începe „să-și oblige” corpurile să se încline în față, să-și arcuiască spatele sau să se sprijine pe o parte. Se pot instala crampe la nivelul coloanei vertebrale, iar mușchii pot deveni obosiți și tensionați. Acest tip de stres fizic poate, de asemenea, să modifice postura și mersul copiilor. Se pune, firesc, întrebarea: cum pot fi prevenite aceste consecințe nefaste ale purtării ghiozdanului asupra sănătății copiilor? Este foarte simplu: ajută-ți copilul să aleagă un rucsac pe gustul lui, dar care să se potrivească fizicului său și să se ajusteze în timp ce crește.

Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să faci alegerea corectă:
1. Rucsacul ar trebui să reprezinte între 10 și 15% din greutatea corporală a copilului – poate nu este necesar să care după el toate cele 5 culegeri de matematică la școală în fiecare zi!
2. Distribuie greutatea ghiozdanului în mod egal pe spate. Desigur, este important să-l înveți și pe el să facă acest lucru. Nu doar că mai capeți și tu câteva minute libere, dar va deveni un obicei sănătos pe care l-a deprins de mic și îl va ajuta toată viața. Răspândind cât mai mult posibil sarcina din rucsac, există mai puțină presiune asupra corpului – pe scurt, un risc mai mic de a deveni „cocoșatul de la Notre Dame”.
3. Asigură-te că băiețelul sau fetița ta poartă ambele bretele de la ghiozdan! Desigur, în această direcție, primul pas îți aparține: nu îi cumpăra un ghiozdan cu o singură bretea! Dar dacă rucsacul e dotat cu două bretele, învață-l să le folosească pe amândouă. Purtarea ghiozdanului pe un singur umăr poate cauza o poziție corporală nefirească, înclinându-se corpul pe o parte, ceea ce ar putea duce la afecțiuni precum scolioza. Cu alte cuvinte, coloana vertebrală se poate curba cu timpul, ceea ce va afecta postura copilului tău.
4. Reglează bretelele cu atenție și rigurozitate. Acestea trebuie să se potrivească strâns cu partea superioară a corpului. Cu cât rucsacul este mai departe de corp, cu atât va fi mai greu să obțină starea de echilibru care nu îi deformează coloana!
5. Mai multe compartimente – poziționare mai eficientă a conținutului!
6. Rucsacul nu trebuie să stea niciodată mai jos de patru centimetri sub talie.

Sper că aceste sfaturi te vor ajuta să alegi un rucsac frumos și totodată util pentru copilul tău, care să-l mențină sănătos.

Cheers!

3 Comments

 • Reply

  o femeie

  02/07/2018

  mdea, altul si la noi :D. macar 1 ajunge un an acum, in clasa intai a avut 2 😀 ca le-a stricat. Musai cu rotzi ca poarta la caiete, plus mancare si apa pt after school….

  • Reply

   Ioana Radu

   19/07/2018

   Si eu care credeam ca eu caram multe cand eram la scoala… pff…

 • Reply

  Cristina Dragomir

  02/07/2018

  Treaba cu prea multe manuale si caiete de carat la scoala nu cred ca se va rezolva prea curand, asa ca cei mici tot vor fi nevoiti sa care o greutate mai mare decat cea recomandata de medici. Macar parintii sa aiba grija sa cumpere ghiozdane de calitate, ergonomice si sa isi invete copiii sa poarte ghiozdanul corect pentru a evita presiunea prea mare pe coloana sau pe umeri. Mai tarziu pot aparea probleme daca nu se acorda atentie acestor aspecte la timp.

Leave a Reply