Topuri & Liste

7 moduri prin care poți avea grijă de tine

By | 24.06.2019 | 2 Comments

Grija de sine a devenit ceva confundabil la prima vedere cu superficialitatea, când de fapt e vorba de multe alte chestii care o definesc, iar o parte dintre ele le voi menționa în materialul de azi. Grija de sine ar trebui să constituie un echilibru între trup, suflet și minte, o evoluție echilibrată. Sunt și cazuri, multe deocamdată, când atenția cade pe un singur segment, de exemplu grija de sine care se manifestă față de aspectul fizic și, la polul opus, grija de sine sub formă de acumulare de noi informații/citit. Am susținut adesea că e sănătos să ne preocupe mai multe segmente atunci când ne dorim să evoluăm și să nu ne concentrăm obsesiv pe un singur punct. De fapt astfel ajungem să pierdem multe chestii frumoase pe care viața le are de oferit și totodată să lăsăm de izbeliște părți ale noastre care ar putea beneficia de upgrade. Voi nota mai jos 7 moduri prin care poți avea grijă de tine și ești liber(ă) să le alegi pe cele care îți plac cel mai mult, dar nu uita să revi din când în când și asupra celorlalte 😀 .

1. îngrijirea minții

Primul mod prin care îți poți manifesta grija față de sine este să hrănești mintea, asta însemnând să citești și/sau să studiezi. Alege una din ele sau chiar pe ambele. Alege beletristică, romane istorice, SF-uri și orice alt gen literar care să-ți hrănească mintea, creativitatea, oferindu-ți totodată noi perspective. Alege, desigur, și să urmezi un curs pe care ți-l doreai de mult timp (balet, fotografie, informatică, machiaj) ori să-ți continui studiile (master, doctorat sau chiar o a doua facultate).

2. îngrijirea sufletului

Mintea și sufletul sunt două entități diferite. De ce? Sau cum anume? Cel mai simplu e să ne gândim că sunt o mulțime de oameni buni care n-au însă carte. Și o mulțime de oameni deștepți cărora le lipsesc compasiunea și empatia. Așadar îngrijirea sufletului este un pas esențial în dezvoltare, cât și pentru liniștea interioară. Gânduri bune pentru cei din jur, dar și fapte bune când ne permit circumstanțele. Pentru că, nu-i așa, faptele sunt cele care cântăresc mult mai mult.

3. îngrijirea corpului

Crezi că e suficient să fim buni și deștepți? Este, în multe cazuri. Dar cum azi discutăm despre un echilibru în evoluție, se cade să atrag atenția și asupra grijii față de corp, să nu omitem detaliul acesta. Un masaj de relaxare, o programare la coafor și/sau la manichiură, epilat, creme de corp, geluri de duș pretențioase, creme de față cu protecție solară ș.a.m.d. Și eu și tu știm multe persoane care iau foarte în serios îngrijirea corpului, dar care uită de multe alte aspecte ale grijii de sine/evoluției. Din acest motiv îngrijirea personală este văzută uneori drept superficială, însă ea înseamnă mult mai mult de atât și n-ar trebui văzută dintr-un singur unghi.

4. sport

Sportul este un alt mod de îngrijire a corpului, însă unul pe care-l iubesc și cei săraci, dar și cei bogați, și cei cu un stil de viață minimalist, dar și cei extravaganți, și cei tineri, dar și cei mai trecuți prin viață. Fie din dorința de a arăta bine, fie doar pentru că vor să fie mai puternici și mai sănătoși, ori chiar ca formă de terapie împotriva stresului (sportul ajutându-ne la creșterea nivelului serotoninei), din ce în ce mai mulți oameni își fac un obicei din a face mișcare. Fotbal, tenis, fitness, ciclism, alergare – pentru fiecare persoană există cel puțin un sport care să i se potrivească. Dacă ai încercat mai multe până acum și niciunul nu ți-a plăcut, înseamnă poate că nu l-ai descoperit pe cel care ți se potrivește ție.

5. călătorii

Călătoriile au ceva special. Ele sunt pentru minte (prin intermediul lor omul asimilând uneori noi informații despre alte locuri, culturi, tradiții), pentru suflet (aducându-ne bucurie și relaxare), contribuie și la segmentul sport (vrând nevrând chiar și atunci când mergem la mare tot facem un pic de mișcare prin stațiune, să nu mai zic de city break-uri, când luăm la pas o parte a orașului pe care-l vizităm). Dincolo de toate astea, călătoriile au locul lor separat de toate celelalte moduri prin care îți poți manifesta grija față de tine. Au capacitatea de a te încărca pozitiv, de a te îmbogăți cultural și/sau istoric prin faptul că ești acolo, în mijlocul lucrurilor, în mijlocul oamenilor, luând pulsul acelui loc. Oricât de mult ar citit un om despre diferite locuri de pe pământ, energia de la fața locului nu o va putea descoperi niciodată decât prin intermediul călătoriilor. E timpul să pui pe lista ta mai multe țări, pentru că există o grămadă de locuri frumoase și dincolo de granițele țării noastre.

6. imagine

Hainele cu care alegem zilnic să ieșim în lume spun despre noi mai mult, poate, decât am vrea. Uneori spun că suntem rigizi, alteori că suntem petrecăreți. Uneori arată că avem bani, alteori că suntem săraci. Dar, ce e cel mai important, hainele au capacitatea de a spune că suntem diferiți. Unicitatea este un atribut pe care ar trebui să-l hrănim, nu să-l îngropăm cât mai adânc sub teancuri de haine care nu ne reprezintă. Imaginea nu e atât de mult despre trenduri, ci despre a da formă, culoare și textură personalității noastre.

7. timp

Timp? Da, timpul este un mod prin care poți avea grijă de tine. Timpul pe care ți-l oferi pentru a te relaxa și a-ți trage sufletul, căci oricât de plină ți-ar fi viața e destul de important să îți încarci bateriile încât să fii pe val pentru cât mai mult timp. Apoi mai e timpul pe care ți-l oferi să reflectezi asupra unor decizii, pentru că fiecare drum pe care mergem în viață a fost cândva doar o decizie. Alege cu grijă oferindu-ți timp să cântărești lucrurile. Și, desigur, la fel de important e și timpul în care te sărbătorești. Orice victorie, oricât de mică, merită să fie sărbătorită. Fă-ți timp pentru tine!

Acum, pe final, te îndemn să alegi unul dintre cele 7 puncte, unul la care încă nu excelezi, iar în perioada următoare să-l aplici până când reușești să-l transformi în rutină. O rutină benefică, o rutină cu scopul de a evolua și de a-ți aduce beneficii.

Cheers!

2 Comments

 • Reply

  Valeria Chertes

  25/06/2019

  Am ales acum să văd cum fac față.

  • Reply

   Ioana Radu

   28/06/2019

   Mult noroc cu tot ceea ce ți-ai propus, Valeria!

Leave a Reply