Există o mulţime de afecţiuni dentare, unele dintre ele ce pot apărea chiar din senin, în ciuda rutinei impecabile de igienă orală, pe când altele apar tocmai din cauza lipsei de atenţie sau a atenţiei precare. Astăzi voi scrie despre două astfel de probleme, una care se instalează chiar şi la pacienţii atenţi, iar alta care apare frecvent la pacienţii care nu acordă o prea mare importanţă igienei orale, fapt ce poate duce la complicaţii neplăcute pe termen lung. De ce am ales să tratez aceste două afecţiuni, afta şi abcesul dentar, în acelaşi articol deşi ele sunt extrem de diferite? Pentru că se crează adesea o confuzie între cele două şi cred că prin intermediul acestui articol pot face puţină lumină în acest sens, pot ajuta la diferenţierea celor două afecţiuni astfel încât să ştiţi când e cazul să vă îngrijoraţi. Cel mai util mod de a face asta este să le tratez în paragrafe diferite – unul despre aftă şi unul despre abces dentar. Aşadar, mai jos aveţi informaţii esenţiale despre fiecare în parte.
Afta
Afta bucală, adică cea care se formează în cavitatea bucală şi despre care discutăm astăzi, este o mică leziune sau ulceraţie de culoare albă (adesea având şi margine roşie). Ea apare cel mai frecvent la interiorul buzelor şi al obrajilor, însă în cazuri rare poate apărea şi pe limbă. Afta este dureroasă, mai ales în cazul în care apare în număr mai mare. Nu este o afecţiune contagioasă şi nici nu are o cauză exactă, putând apărea inclusiv la pacienţii care se ocupă ca la carte de igiena orală. Se vehiculează totuşi informaţia că aftele apar din cauza unor probleme ale sistemului imunitar, dar şi faptul că stresul poate influenţa apariţia lor. Cel mai important de reţinut despre afte este că ele nu sunt contagioase şi trec de la sine în aproximativ 7 zile. Sunt totuşi incomode şi dureroase, astfel că puteţi merge la clinica stomatologică pentru a cere sfaturi în legătură cu nişte pastile care să facă afecţiunea mai suportabilă.
Abcesul dentar
Abcesul dentar este o infecţie ce poate duce la pierderea dintelui. Am preferat să menţionez asta de la început pentru a înţelege gravitatea problemei. Cele mai frecvente abcese dentare sunt cele care se formează la rădăcina dintelui (abcesul periapical) şi cele care se formează între dinte şi gingie (abcesul parodontal). Ele sunt dureroase şi apar ca nişte umflături. Practic se umflă zona în care se acumulează infecţia, ca un fel de punguţă. Oricât de frică v-ar fi de dentist, nu încercaţi să le spargeţi singuri pentru că abcesele dentare se formează în zone din care infecţia poate fi drenată numai cu ustensilele potrivite dintr-un cabinet stomatologic. Am simţit nevoia să menţionez asta pentru că ştiu două persoane care ar face orice numai să nu ajungă la stomatolog. Există mai multe metode prin care medicii pot face minuni fără să ne doară. Medicina a avansat foarte mult, aşadar mergeţi cu încredere la o clinică stomatologică pentru tratament abces dentar. Este o afecţiune care trebuie tratată cât mai rapid, altfel poate duce la complicaţii neplăcute, pe termen lung, precum pierderea dintelui la care s-a format abcesul. Nu trebuie să vă fie teamă nici de durata intervenţiei, pentru un tratament abces dentar nu o să pierdeţi prea mult timp. Cel mai important este să mergeţi din timp. Nu ezitaţi să aflaţi mai multe despre abcesul dentar chiar la următoarea vizită la medic, fie ea vizită pentru controlul de rutină. Informaţiile avizate sunt cele mai bune când e vorba de afecţiuni atât de serioase.
În concluzie, afta bucală este o afecţiune minoră ce poate apărea chiar şi la pacienţii care se ocupă corect de igiena orală. Nu are o cauză exactă şi este o afecţiune ce trece de la sine. Pe de altă parte, abcesul dentar este o infecţie şi necesită vizita la stomatolog, preferabil în faza incipientă, astfel încât să nu apară complicaţii. Preţul unui tratament abces dentar diferă în funcţie de stadiul în care este şi de complicaţii (dacă au apărut). Ca aspect este foarte uşor să faceţi diferenţa între o aftă şi un abces dentar, afta fiind albă şi apărând la interiorul buzelor şi al obrajilor (nu are treabă cu dinţii), pe când abcesul dentar este o umflătură apărută la rădăcina dintelui ori între dinte şi gingie.
Ca sugestie, dacă sunteţi în căutarea unei clinici stomatologice pregătite cu tot felul de gadget-uri, de la aparate de radiologie şi CAD/CAM până la microscoape endodontice Zeiss şi cameră intraorală ce permite o excelentă vizualizare a danturii, puteţi opta pentru Clinica Trident din Bucureşti. Pe site-ul lor găsiţi inclusiv un tur virtual al clinicii.
Afta sau abces, eu zic ca cel mai bine e sa te vada un stomatolog ca sa fii sigur ca diagnosticul e corect. Daca ai un dentist la care mergi periodic, de obicei pentru o consultatie din asta de 5 minute nici nu ti se cer bani. Cel putin asa e la cabinetul la care merg eu.
Foarte bun articol, indiferent de problema mare sau mica, este bine sa vizitam medicul stomatolog pentru a sti daca avem sau nu un inceput de problema mai grava.
Interesant articol, foarte interesant.