Sunt puține persoanele care știu că asigurarea locuinței este obligatorie. Asta se datorează pe de o parte faptului că legea nu are zeci de ani de când există, nu are rădăcini adânci, iar pe de altă parte pentru că nu s-o fi bătut fierul prea mult pe tema asta și nu s-au făcut campanii agresive.
Nu e vina nimănui dacă te numeri printre persoanele care nu știau că asigurarea locuinței este obligatorie. Ce putem face, însă, este să dăm mai departe informația aceasta, să o aducem în discuție din când în când, să ne protejăm pe noi și pe cei dragi de eventuale riscuri.
Am citit legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, iar mai jos îți las câteva informații:
• reprezintă contravenție neîncheierea asigurării obligatorii pentru locuință și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei;
• legea se referă la toate tipurile de locuințe, inclusiv locuințele de serviciu și casele de vacanță;
• asigurarea este obligatorie și pentru proprietarii persoane fizice, cât și pentru proprietarii persoane juridice;
• asigurarea obligatorie este de bază, ea nu acoperă bunurile din interiorul locuinței;
• polița de asigurare obligatorie este valabilă 1 an;
• dacă o locuință își schimbă proprietarul, polița rămâne valabilă pe toată perioada pentru care a fost încheiată;
• asigurarea obligatorie este subvenționată total sau parțial pentru persoanele care beneficiază, din diferite motive, de ajutoare sociale (intră în sarcina autorităţii locale).
Există 2 tipuri de asigurare locuinta:
Una obligatorie (PAD, despre care am scris mai sus) și una facultativă. PAD este poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale: cutremure, alunecări de teren, inundații. Asigurarea facultativă, așa cum este și asigurarea Casco la autovehicule, acoperă mai mult decât asigurarea obligatorie. Riscurile acoperite sunt diverse si complexe, principalele fiind dezastrele naturale (cutremur, inundații, alunecări de teren), fenomenele atmosferice (furtună, vijelie, grindină), pagubele produse accidental imobilului (incendiu, trăznet, explozie), precum și alte riscuri opționale oferite de către companiile de asigurare din Romania.
Pe site-ul ASIGURARI.RO, la secțiunea “Asigurare Locuință”, poți calcula online costul asigurării locuinței tale.
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile, chiar dacă știm, și tu și eu, că nu-i o plăcere să aflăm de contravenții și amenzi. Stai informat și cercetează subiectul în continuare dacă îți sunt necesare detalii suplimentare. Poți verifica site-ul Asigurari.ro, legea nr. 260/2008 cu modificările și completările aferente, ba chiar să discuți cu persoana la care îți faci deja asigurarea pentru mașină.